hen.zing Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 No to piszemy!!Wachmistrzu sprobuj na święto SG lub (i) na 90-tą rocznicę wybuchu wojny zorganizować dla chętnych zwiedzanie obiektów SGNa razie jest 7 chętnych osób. Inni niech zgłaszają akces. Proponuje przyjąć wymienione daty tzn 15.05.09 i 01.09.09.PS. Umieszczę ta propozycje na Vortalu Westerplatte
KZ Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Super pomysl Panowie. Piszcie do wachmistza najlepiej na wst@westerplatte.org.On ciagle na froncie, ciagle cos nowego odkrywa :)Pozdrawiam,KZ
Iron Duke Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Jeżeli ciągle coś odkrywa to dlaczego tak nagle zamilkł??? Co do SG to najlepszy byłby chyba listopad. Jak opadną liście to lepiej widać pewne tematy.
Jhaken Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Żeby zobaczyć 4 (wprawdzie nie z bliska) nie trzeba wchodzić na teren SG. Idąc główną aleją tzw. betonówką w kierunku pomnika dochodzimy do koszar i tam zaraz przed nimi jest takie małe skrzyżowanie. Należy skręcić w prawo i iść prosto w kierunku bramy bocznej na teren SG. Droga idzie dalej prosto za bramą na terenie SG, a z prawej strony kawałek dalej między drzewami widac szarą bryłę wartowni nr 4. Teraz mniej jest liści więc powinno być ja lepiej widac niż latem.... Najlepiej nie patrzeć z osi drogi tylko odejść kawałek w prawo przy płocie.
hen.zing Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Zaproponowane terminy to tzw okazje. Szefostwo SG może być z tego powodu bardziej podatne na argumenty. W tych rozważaniach należy mieć na uwadze też zwykłych turystów a nie tylko wardych" hobbystów. Szerokie zainteresowanie obywateli sprawą może w przyszłości wywierać pozytywny nacisk na dowództwo SG by pomysł kontynuować. Jeżeli o mnie chodzi to może być listopad dla VIPów.
beermaster Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Oczywiście podpisuje się pod powyższym.
hen.zing Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Foto powyżej to chyba nie Westerplatte?
Gebhardt Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Tylko strzelam bo nie przypominam sobie z bliska fotografii tego budynku, ale czy to nie moze byc wartownia Schupo?
hen.zing Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Nie. wartownia Schupo była względnie małym budynkiem (parterowym) i w wyniku walk była kompletnie zniszczona.Pozdrawiam.
hen.zing Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Podejrzewam że to zdjęcie było gdzieś wcześniej.
Gebhardt Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Nie upieram sie ale..... na pieknych zdjeciach ktore podales (pierwszego nie przypominam sobie ale z moja pamiecia to nic nie znaczy) wyglada ze budynek jest po czesciowej rozbiorce o czym swiadcza widoczne ladne sterty cegiel i drewna a te solidne schody i podloga raczej wskazuja ze to nie byl budynek stricte parterowy. Zanim sie dalej zagalopuje to sprawdze co jest na mapach i planach moze cos jednak bedzie pasowac :).
bodziu000000 Napisano 24 Październik 2008 Napisano 24 Październik 2008 Cysterny z Westerplatte, z ebaya
Gebhardt Napisano 24 Październik 2008 Napisano 24 Październik 2008 Jestem w przelocie, wiec zostawie pytanie tylko. Hen-zing czy te fotki ktore podales przedstawiaja wartownie Schupo przy 2ce czy ta przy glownej bramie? Mnie to wyglada na ta przy dwojce ale sie nie upieram. A bylo ich razem prawdopodobnie trzy a przynajmniej byly 3 wzglednie pokazne budynki po tej stronie muru (w kazdym razie tak wynika z mapy z 1934). Nota bene dobrze pamietasz, na forum bylo podobne zdjecie tego budynku ale pod nieco innym katem i sadze ze przed porzadkami - widac na nim sterty gruzu i pompe wodna. Co mnie zastanawia to to ze wg relacji Barana Niemcy mieli pomieszczenie obserwacyjne ukryte w dachu wartowni przy glownej bramie i otwor strzelecki z zamykana klapa przez ktory to otwor prazyli z kmu. To wlasnie ten ogien mial sprowokowac rozkaz zniszczenia wartowni granatami. Drugim co wzbudza moje podejrzenia jest skarpka u podnoza budynku - podobna skarpke mozna wyczytac z mapy u podnoza wartowni przy glownej bramie.
hen.zing Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Obejrzyj foto z dnia 15.10.2008 12.31 widać na nim holownik dalej budyneczek (lekko uszkodzony) i nieco na prawo majaczy W-2. stawiam że kompletna ruina to wartownia Schupo atakowana przez grupę kpr Kowalczyka
hen.zing Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Jeszcze coś budynek przy W-2 jest otoczony skarpą ten na zamieszczonym niedawno zdjęciu stoi na bardziej płaskim terenie nieco w lewo od niego coś jak brama.
Gebhardt Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 Zakladam ze mowa o zdjeciu z 15.10.2007? Cos mi nie klapuje, wydaje mi sie (nie mam mapy pod reka) ze W2 powinna byc po lewej (i chyba powinna byc brazowa i z plaskim dachem?). Budynek na wartownie Schupo wydaje sie za blisko wybrzeza ale to moze byc zludzenie optyczne. Wartownia atakowana przez Kowalczyka et al niekoniecznie zostala kompletnie zniszczona, relacje sie roznia. OK, powracam do mapy i relacji. moze da sie jakos pewniej powyzszy budynek zlokalizowac. Pozostaje jeszcze budynek Nr 3 na zachodnim wybrzezu.
hen.zing Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Wskazany strzałą budynek to na pewno W-2 widać obok charakterystyczny maszt. Maszt jest widoczny na innych zdjęciach. Kiedyś sądziłem że W-2 była słabo widoczna ze strony atakujących ... kompletna bzdura... tym bardziej sie dziwię indolencji Niemców. Uszkodzony budynek to nie jest znana z 01.09 wartownia Schupo, w sumie nie wiem jaka role pełnił (? druga wartownia Schupo)Istotnie wsadziłem literówkę chodziło mi o foto z dnia 15.10.2007
Gebhardt Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 Hen-zing, po obejrzeniu mapy, pasuje, chyba masz racje. To na zdjeciu powyzej na pewno wartownia Schupo przy W2. Po co ona tam byla? Z mapy dosc wyraznie wynika ze zaraz obok jest podjazd ukosem przez skarpe a obok domniemanej wartowni jest poszerzona odnoga alei WST podchodzaca pod mur co sugeruje ze w tym miejscu byla kiedys brama. W relacjach pamietam wzmianki o 'slepej bramie' - moze o to chodzi? Pozostaje Faktycznie, mapa potwierdza ze od strony kanalu niewiele moglo kryc W2 ale od strony SX wartownie kryl las i czesciowo schron. Moze tez byly jakies mniejsze krzaczki od strony kanalu? Kolejna zagadka Westerplatte! Bo relacje mowia ze dopiero 7ego dnia Niemcy zlokalizowali W2 (prawdopodobnie dzieki rozpoznawczemu natarciu pionierow i MSK) i ostrzal rejonu wreszcie kompletnie obnazyl wartownie przed S-X. Co ciekwsze jezeli S-X faktycznie obficie poczestowal ten skrawek ziemi czym tylko mial (a liczne slady trafien na scianie wartowni potwierdzaja ze to nie bajki) jakim cudem wartownia Schupo (jezeli nia faktycznie byla) ocalala w tak dobrym stanie?Ruinka to wtenczas musi byc wartownia Scupo przy glownej bramie. Moze ja wysadzili pionierzy w 7mym dniu walk? Bo opisy ataku granatami przez zaloge Promu mowia raczej o uszkodzeniu dachu. Wiec jako kandydat na budynek ktory rozpoczal dyskusje pozostaje jeszcze budynek Nr 3 na poludniowym wybrzezu. Co o tym budynku wiadomo?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.