wachmistrz Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 sorki za powtórzenia :) pisze w kilku oknach na raz :)
KZ Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 suwa ->ta fotka wraz opisem znajdzie sie w książce Lekarz z Westerplatte"
Horhe Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 Poszukuję właściciela tego zdjęciahttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum18/west2c.jpgPotrzeba zgoda do publikacji w artykule.
TomekSz Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 http://cgi.ebay.de/126-8x-Orig-Foto-Linienschiff-Westernplatte-Polen-u-a_W0QQitemZ180221919506QQihZ008QQcategoryZ15504QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItemJeżeli to coś nowego proszę o zamieszczenie.
TomekSz Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Następne: http://cgi.ebay.de/171-6x-Orig-Foto-Bunker-Shelter-Westernplatte-Polen_W0QQitemZ180221920514QQihZ008QQcategoryZ15504QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
wachmistrz Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Do Horhe:Jak Twoje Muzeum Historyczne Miasta Gdańska łaskawie udostępni do przejrzenia swoje zbiory dotyczące Westerplatte o co nie raz i nie dwa prosiliśmy uprzejmie lat temu 4, czy więcej, to może i właściciel tego zdjęcia się szybko znajdzie (że o zgodzie na publikację nie wspomnę) :) Pozdrawiam. wachmistrz
krzysiek Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 A co ma właściciel zdjęcia do zgody na publikację?Jak rozumiem raczej szukasz autora zdjęcia lub jego spadkobierców?PozdrawiamKrzysiek
Horhe Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Potrzebuję opublikować to zdjęcie w celach badawczych, niekomercyjnych. Jak się nie da,to ze szkodą dla badań. Mariusz, w sprawach służbowych jestem do dyspozycji pod znanym Ci telefonem i adresem, [b]nie[/b] na forum Odkrywcy.
krzysiek Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 No tak, rozumiem. Ale dlaczego uważasz, że potrzebujesz posiadać na opublikowanie zdjęcia zgody posiadacza odbitki?PozdrawiamKrzysiek
Horhe Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Ano z racji poszanowania własności i praw autorskich, wbrew pozorom, wciąż obowiązujących.Nie wiem dokąd mają zmierzać te pytania,ale są coraz dalej o tematu?
krzysiek Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Chodzi mi o to, że zgodnie z polskim prawem o prawach autorskim i pokrewnych posiadacz odbitki nie ma praw autorskich, wobec czego nie może uzurpować sobie czegokolwiek od osoby publikującej kopię zdjęcia. Posiadaczem praw autorskich jest autor, czyli ten kto nacisnął migawkę, a nie ten kto kupił/ukradł/znalazł odbitkę.PozdrawiamKrzysiek
hen.zing Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Gratuluję Wachmistrzowi odznaczenia go Srebrnym Krzyżem Zasługi. Jednak ... czegoś nie rozumiem, na zdjęciu zamieszczonym na Vortalu Westerplatte dekorowany występuje w mundurze oficera WP. Domniemywam że wręczenie odznaczenia było oficjalne a nie było ekonstrukcją historyczną". Zatem Wachmistrz ma prawo do noszenia (fakt że przedwojennego) munduru w tej konkretnej sytuacji? Sądzę że Wachmistrz nie jest kapitanem rezerwy WP więc w oficjalnych wystąpieniach ... nie!Pozdrawiam
Jhaken Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 A skąd wiesz, że nie jest oficerem rezerwy ?
hen.zing Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 Nie chciałem by mój post wywołał jakąś zażartą dyskusję. Widok wywołał we mnie nieco mieszane uczucia, Wachmistrz jest wielkim admiratorem kpt Dąbrowskiego i publicznie występuje w mundurze kpt WP... Jeżeli jest kpt. rezerwy to odszczekuję wszystko jak pies i przepraszam zainteresowanego.
wachmistrz Napisano 6 Kwiecień 2008 Napisano 6 Kwiecień 2008 Gdyby ktoś był bliżej zainteresowany to rzecz powszechnie wiadoma, że rekonstruuję w umundurowaniu kapitana WP II RP postać kpt. Mieczysława Słabego, a nie kpt. Dąbrowskiego. Dzień to był szczególny, bo i w przeddzień okrągłej 60 rocznicy śmierci lekarza z Westerplatte, co też godnie uczciliśmy i na Westerplatte i w Krakowie.
hen.zing Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Ceremonia jest autentyczna i nie jest rekonstrukcją.. więc pozostanę przy swoim zdaniu. Raz jeszcze gratuluję mam jedynie wątpliwości co do oprawy uroczystości a nie do jej treści. Pozdrawiam.
KZ Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 A moje zdanie jest takie, że wachmistrz potraktował to wydarzenie w sposób uroczysty i odświętny, dlatego założył mundur.Poza tym to mi nawet pasuje, wystąpienie w mundurze, z tym co robi i za co dostał odznaczenie.Jak by poszedł w garniturze to by było jakos tak zwyczajnie.
jazlowiak Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Nie ma w Polsce zakazu noszenia mundurów historycznych, a tym bardziej historycznych stopni. Czy założenie munduru historycznego uwłaczało orderowi? Czy odznaczenie uwłaczało mundurowi II RP, zwłaszcza w kontekście uroczystości związanych z kpt. Słabym? Miałem zaszczyt w 2006 roku być dekorowanym medalem Ministerstwa Czech i byłem w mundurze rekonstrukcyjnym - miałem go zdjąć? Albo Sławek Cisowski miał zdjąć mundur polskiego policjanta? Myślę Hen.Zigu, że szukasz dziury w całym.
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Panowie czy ja Hen Zing mogę mieć w tej sprawie swoje zdanie? Mogę. Podejrzewam że wy Rekonstruktorzy" nie macie dystansu do tego co robicie. W sumie to może i dobrze, identyfikujecie się z postaciami i wydarzeniami. Jednak ja uważam że ekonstrukcja" to mimo wszystko teatr, przedstawienie dla gawiedzi. Przedstawienie jak każde, ma czegoś nauczyć o czymś przypomnieć, daje ludziom rozrywkę wam satysfakcje. Odznaczenie Wachmistrza przez Prezydenta RP (może się mylę?) było za:poprzez swoje działania i niespożytą energię doprowadził do ożywienia zapuszczonego i zaniedbanego miejsca, jakim przez dziesiątki lat pozostawało Westerplatte. Gdyby nie jego działania i osobiste poświęcenie, jak i działalność członków założonego przez niego Stowarzyszenia, półwysep Westerplatte pozostawałby taki jak 10, 30 czy 40 lat temu: siermiężny, przeraźliwie nudny i wyludniony, �zaliczany� przelotnie przez wycieczki turystów latem i kompletnie zapomniany po sezonie. Wiedza o historii placówki i jego obiektach pozostawałaby zaś taka jak w PRL-owskich podręcznikach. Jeden człowiek, swoją niezłomną postawą i siłą woli, odmienił wygląd półwyspu Westerplatte i przywrócił mu należną cześć i pamięć. Wygrał dla niego jego przyszłość.." czyli nie za rekonstrukcję.Mój błąd polega na tym że nie rozpoznałem munduru kapitańskiego w którym występuje Wachmistrz. Na zdjęciach które widziałem ma mundur kapitana czapkę z otokiem chyba piechoty . Kpt Słaby karierę zaczynał w płk kawalerii odcień otoku trudny do zakwalifikowania może jest jak w służbach medycznych kawalerii, na dodatek odznaka pułkowa (nie rozpoznana). Przyznaję że sądziłem że Wachmistrz występuje w mundurze kpt Dąbrowskiego jednak byłem ostrzony i wprost tego nie napisałem. Podtrzymuje wszystko co w moich postach wcześniejszych postach wytknąłem Wachmistrzowi tzn jego emocjonalny stosunek do kpt Dąbrowskiego co może mieć (i ma w tym przypadku) wpływ na właściwą ocenę wydarzeń i ludzi Panowie .. spokojnie nie jestem waszym wrogiem, przyjmuje do wiadomości fakt że wasz pkt widzenia jest inny, przyjmijcie przynajmniej do wiadomości że mam odrębne zdanie w tej kwestii. Wachmistrzu.. robisz świetną robotę i zostało to zauważone. Jeżeli poczułeś sie urażony to przepraszam.
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Tak przy okazji.. Wachmistrzu kiedy w końcu pojawi sie twoja książka ? Zdradzam pewne objawy anemii...
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Wachmistrzu twój mundur ? Jak można stwierdzić że przedstawia rekonstrukcję munduru kpt. Słabego? Jako lekarz wojskowy powinien mieć łapki kołnierza w barwie wiśniowej niebieskim brzegiem(!). Na twoim mundurze kołnierz ma barwę typową dla piechoty. Czapka garnizonowa z otokiem piechoty, lekarz powinien mieć wiśniowy. Czy na Westerplatte oficer innej służby nosił mundur piechoty? Czy odznaka pułkowa na twojej piersi jest z 5 psk?
KZ Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 hen.zing ->Nie dyskutuję o owym dystansie" do rekonstrukcji, o którym piszesz. Rzecz jest dośc złożona, powiem tylko, że mam inne zdanie.Na jedno jednak muszę zareagować. Napisałeś przedstawienie dla gawiedzi".Sformułowanie takie obraża, mówiąc wprost, i rekonstruktorów i widzów.Co do tego za co wachmistrz dostał odznaczenie.Zacytowales tylko fragment stosownego wniosku. Wachmistrzowi nie wypada o tym rozpowiadac, ale powiem Ci, ze jest tam wymieniona także praca przy rekonstrukcjach, czyli - jak to Ty nazywasz - przedstawieniach dla gawiedzi". Zresztą imprezy rekonstrukcyjne mieszczą się także w ramach tych działań, o których mowa w cytowanym przez Ciebie fragmencie.A propos majora Mieczysława Mikołaja Słabego...Najpierw był przez rok w 38. Pułku Piechoty w Przemyślu, a dopiero później otrzymał przeniesienie do 5. Pułku Piechoty Strzelców Konnych w Dębicy. W kwestiach mundurowych się nie wypowiadam, bo się nie znam. Od jakiegos czasu na naszej stronce westerplatte.org na forum wisi zdjecie Słabego na koniu, toczyła się tez dyskusja z jakiego okresu pochodzi ta fotka. Jesli masz jakies przypuszczenia w tej sprawie to zapraszam.Tu tej fotki nie wklejam, bo niejako z natury sprawy, istotne szczegóły byłyby mało widoczne. Pozdrawiam,KZ
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 OK KZ OK...Gawiedź .. rzeczywiście użyłem go nie zbyt szczęśliwie.. OK niech będą widzowie. Do zdania :Przedstawienie jak każde, ma czegoś nauczyć o czymś przypomnieć.." dodam jeszcze: COŚ UPAMIĘTNIĆ.Co do munduru... uważam że prawo jego noszenia .. w oficjalnych wystąpieniach ma oficer służby czynnej; oficer rezerwy lub w stanie spoczynku. Pomijam tu przepisy obowiązującego prawa. W odniesieniu do innych osób nie spełniających tego kryterium ja Hen Zing mogę mówić jedynie o kostiumie. Kostiumie służącym do rekonstrukcji jakiegoś wydarzenia historycznego. Proponuję zakończyć wymianę poglądów w tej sprawie ani ja was ani wy mnie nie przekonacie do zmiany poglądów.
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 O foto kpt Słabego na koniu można powiedzieć tyle że hipika była sportem bardzo popularnym wśród oficerów przedwojennej Polski i nie była domeną wyłącznie kawalerzystów. Oficerowie młodsi musieli być jak struna" gdzieś może od majora(!) w górę zaczynali sie brzuchaci panowie. Nie był to sport tak elitarny jak dziś o konia nie było trudno w wojsku opierającym się na transporcie napędzanym owsem. Koń na którym siedzi kpt Słaby jest efektowny (wypisz wymaluj Lotna) ale mało bojowy. Wg Księgi Kawalerii Polskiej " Henryka Smacznego konie tej maści występowały głównie w orkiestrach, pocztach sztandarowych szwadrony pionierów (saperzy) itp jednostek kawaleryjskich. Piechota nie wydawała by pieniędzy na konie nie nadające się się do wyruszenia na wojnę. Kawaleria ... noo to już inna sprawa .. te parady na Polach Mokotowskich, defilady w Alejach Ujazdowskich... sztandary werble fanfary... Puściłem wodze wyobraźni ale do rzeczy. Oczywiście koń mógł być prywatny ..kpt Słaby nie pochodził z zamożnej rodziny więc raczej jednak jest wojskowy to stawiam na służbę w 5 psk. Szkoda że są to tylko przypuszczenia
hen.zing Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Jeszcze coś... 5 psk wg wspomnianej książki stacjonował w Tarnowie i wchodził w skład Krakowskiej BK, w rejonie Dębicy zorganizował się 5 psk należący do AK
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.