Skocz do zawartości

Westerplatte cz.2

kolekcj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta fotka jest z ebaja" . Niemiec sprzedaje zdjęcia z Westerplatte . Sądząc ze scenerii zrobione zimą 39/40. Zamieszczone zdjęcie przedstawia obiekt którego nie mogę zidentyfikować. Inne ujęcia bez wątpliwości pochodzą z Westerplatte. Fotkę powiększyłem dlatego jest fatalnej jakości.

• Odpowiedzi 788
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam.
Jak dla mnie na zdjeciu zamieszczonym przez szanownego kolege hen.zinga znajduje sie wartownia nr 5...gruzy na ktorych stoja zolnierze.
Jesli sie myle prosze o sprostowanie.
Pozdrawiam
Napisano
Charakterystyczne drzewa... rosnące jak by z fundamentów... dziwnie wygląda tylko takie wypiętrzenie budynku (gruzów) znane mi zdjęcia W5 wskazują na zrównanie jej z ziemią (dosłowne)za foto wygląda to inaczej. Obiekt wygląda jak by został wykopany z ziemi. Jednak całkiem możliwe że jest to W5.
Napisano
Do Gebhardta - cyt. z twojego maila z 08-10-2007: Czy są jakiekolwiek ślady w podstawach i sufitach (w wartowniach) ze byly czopy czy uchwyty na nowoczesne lawety forteczne (takie jak w bunkrach Slaskich np)?" - niestety nie wiem jak to wyglądało w naszych bunkrach na Śląsku, czy możesz zamieścić jakąś przykładową fotkę? W tej chwili nie mam żadnych fotek stanu obecnego podstaw, postaram się to zrobić przy najbliższej wizycie na Westerplatte, myślę że jakieś uchwyty musiały być bo do dziś w betonowych podstawach tkwią stalowe, pionowo wbetonowane pręty (mało wyraźne współczesne zdjęcia podstaw są w książce Tuliszki na str. 273 i 274).
Pozdrawiam Szperacz.
Napisano
Szperaczu dzieki z apomoc - czy moglbys podac swojego maila - albo napisac do mnie (chris.gebhardt@stgeorges.nhs.uk). Mam troche fotek pogladowych ale jak je obkroje to nie wiele bedzie widac a i tak conieco nie na temat w tym watku.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Napisano

Natomiast po ukończeniu schronów, czyli wiosną 1934 roku - moim zdaniem - wyglądała tak, jak na obrazku obok.

Do drewnianej belki, która na Westerplatte jeszcze zachowała się w co najmniej jednej strzelnicy, przykręcona była łukowata, stalowa prowadnica dolnej części lawety. Laweta zaczepiona była faktycznie na czopie, przykręconym do zachowanych z reguły do dziś czterech gwintów.

Ruchoma część górna lawety służyła do zmiany kąta poniesienia lufy ckm - w tym celu należało kręcić widocznym na zdjęciu okrągłym pokrętłem.

Napisano

W otworze strzelniczym znajdowała się specjalna wkładka z dwiema szczelinami. W górnej tkwił cylindryczny przeziernik ze szkłem hartowanym, który można było zamknąć", obracając go o 90 stopni specjalnym kluczem, zaś w dolnym - wylot lufy ckm.

O ile dobrze kojarzę, zrekonstruowane strzelnice dokładnie tego typu mają już na koncie koledzy z Pro Fortalicium - może zapodadzą jakieś zdjęcia?

Napisano
Sqh - jestes wielki. Bylem srednio przekonany ze uzyto uniwersalnej lawety fortecznej (na zasadzie 'bo niby co innego?') ale (jak nazwa wskazuje :)) byly rozne sposoby montowanie jej. Twoje zdjecie wnetrza rozwiewa wszelkie watpliwosci. Czopy w oknach na ckmy o ktorych pisalem poprzednio to byl chyba skrot myslowy autora ktoremu chodzilo o czopy na lawety. Masz racje, na stronce 'Pro Fortalicium' jest kilka zdjec interesujacych nas lawet, rowniez z makietami ckmow wz 30.
Napisano
Gwoli ścisłości podkreślę, że zdjęcia archiwalne niekoniecznie są z Westerplatte, a moje gdybanie opiera się na analogii do szczegółów konstrukcyjnych najstarszych schronów śląskich.

Strzelnica powinna być uzupełniona instalacją nawiewu świeżego powietrza i odsysania gazów prochowych. Z uwagi na ważność pozycji, śmiem twierdzić, że na Westerplatte instalacje takie wykonano, choć jedyny schron, który oglądałem od środka, to zdemolowane kabiny bojowe w koszarach. Więc żadnych śladów na ścianach czy fundamentów na podłodze tam nie uświadczysz. Trzeba by w tym celu zbadać inne schrony.

I jeszcze zwrócę uwagę na coś - z oględzin schronów i pobieżnych pomiarów azymutów osi strzelnic wynika mi, że właściwie żadna z nich nie była ukierunkowana tak, jak chce tego Flisowski na swojej mapie...
Napisano
Zastanawiam sie tez czy byla doprowadzona bierzaca woda do chlodnic km-ow jak na niektorych instalacjach slaskich. Sadzilbym ze raczej nie - swiadcza o tym relacje uczestnikow ktorzy nie mieli wody do picia i np biedny Baran po biegu na costam metrow pod obstrzalem i z ckmem na plecach musial chleptac wode wylana z chlodnic km-ow jedynki. Chyba ze pierwszy ostrzal W-platte znokautowal system doprowadzania wody ale chyba tak nie bylo... Gdzies tam zdaje sie mam mape inmstalacji wodnych, moze to cos wyjasni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie