bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Dzięki ,sam jestem zadowolony :) Frozzer! Tylko jedna była mosiężna: 39 35c P94 WaA665 XIVpzdr.bjar_1
PzKpfw Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Wy chyba ,macie niezle okreslony Bajer "....nie da sie tego wszystkiego odkryc w jedne wakacje , to przeciez znaleziska ,ktore nie pomiesci zadne muzeum ......
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2003 Napisano 23 Sierpień 2003 Kto ma ajer"? Jak się szuka to się znajduje... :)))pozdrowionka!bjar_1
Frozzer Napisano 23 Sierpień 2003 Napisano 23 Sierpień 2003 PzKpfW zaden bajer, ty chyba nie wiesz jak wyglada moj pokoj, strych i piwnica ;-P
bartekl23 Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 To teraz ja:-Mauser wz.29-moneta z 1941 - niemiecka-dwa puste pociski moździerzowe niemieckie-hełm polski wz.31-dwa widelce od niezbędników polskich-kilkadziesiąt łusek-dwa bagnety wz.22 i 28 - polskie-pięć zamków od lebela-moneta 5 gr z 1923 - polska-kolba od karabinu (niezidentyfikowana)-pochwa od bagnetu polskiego-nożyk osobisty polskiego żołnierza-nożyczki osobiste polskiego żołnierza z 1931 roku ! ! !Jak przyjadę do domu to dam zdjęciabartekl23
pol Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Witam wszystkich.Lipiec to może skromnie , bo tylko jeden niemicki nieśmiertelnik (sapera).No ale wczorajsza niedziela , to dopiero dla mnie bajer - mianowicie udało mi się trafić na działce wójka moje kolegii zakopaną przez niemców w 45r. beczke z ukrytą zastawą porcelanową (min. talerze płytkie , głębokie, deserowe, półmiski , dzbanki - do kawy i mleka ,filiżanki z podstawkami ,kamionkowe miski na owoce , trochę sztućców , niestety alpaca i tylko posrebrzane.Niestety musiałem polowę oddać i przepadł mi tylko serwis kawowy , no ale w końcu dobre i to.Teraz wszystko juz umyte , a jak będe miał możliwości to podrzucę trochę zdjęć.A sygnaturki to :Bavaria Edelbstein ,Bavaria Arzberg i Sorau.pozdro pol
bjar_1 Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 Dzisiaj natomiast byłem w miejscu ,gdzie w 1945 r. podobno roztrzaskał się samolot. Rzeczywiście! Znalazłem ze 3 kg duraluminium ,parę fragmentów plexi z kabiny i kilka części precyzyjnych (mosiężne zaworki). Części duralu porozrzucane po lesie ,niestety nie mogłem zlokalizować epicentrum ,a może było wszystko wyzbierane przez ludzi?Ogólnie fajny spacer po lesie :)))bjar_1
okejos Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 jako znany strychołaz taką fajna skrzyneczke w pieknym stanie
greg83pp Napisano 28 Sierpień 2003 Napisano 28 Sierpień 2003 skromnie.. bo bez wykrywacza kilka sztuk polskiej amunicji do Lebela i w rozwalonej szopie skrzyneczka amunicyjna do MG 41 rok , zdrowa ,w beżowym malowaniu -nawet uszczelka jest.PozdrawiamGrzesiek
zelig Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Na Bielanach potknąłem się o 4 łuski od 88ki, a pod Wawą o drzazgi z ruskiego bombowca (nocnego).
Jhaken Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Hej Bjar - czy chodzi o samolot z okolic Rejowa ?Mój tata opowiadał, że zaraz po wyzwoleniu znaleźli to miejsce, ale później juz nie udało im się tam trafić, znam tylko przyblizona lokalizację.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Jhaken ,samolot ten roztrzaskał się w Niekłaniu.Jesteś ze Skarżyska?bjar_1
bartekl23 Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Uzupełnienie:-Mauser wz.29 -moneta z 1941 - niemiecka -dwa puste pociski moździerzowe niemieckie -hełm polski wz.31 -trzy widelce od niezbędników polskich i jedna łyżka-kilkadziesiąt łusek -dwa bagnety wz.22 i 28 - polskie -pięć zamków od lebela -moneta 5 gr z 1923 - polska -kolba od karabinu (niezidentyfikowana) -pochwa od bagnetu polskiego -pochwa od bagnetu niemieckiego-nożyk osobisty polskiego żołnierza -nożyczki osobiste polskiego żołnierza z 1931 roku ! ! !
bjar_1 Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Aha ,przypomniało mi się - amerykańskie getry-opinacze parciane z I wojny ,wygrzebane w starym domu na strychu. w tym samym miejscu duże bakelitowe pudełko na ładunki miotające (niestety bez zakrętki) i bakelitowy czarny kubek od niemieckiej manierki. Z innego miejsca : niemiecka manierka wz.31 ,dwa pudełka bakelitowe na zapalniki do 88-ki i przecierak-różaniec z przybornika wz.34 do czyszczenia karabinu.pzdrbjar_1
Jhaken Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Tak Bjar, ale mieszkam teraz w Warszawie :)a byłeś na Polanie Barwinek ?JH
bjar_1 Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 To jest koło Wykusu tak? Chodzi ci o miejsce obławy na Ponurego" i miejsce koncentracji oddziałów AK?Nie nie byłem tam i nie szukałem. Ale z książek można wywnioskować ,że niezła tam była rzeźnia...Szkoda ,że mieszkasz w Wa-wie ,mozna by wyskoczyc gdzies z wykrywaczem w okolice Skarzyska...bjar_1
Jhaken Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Hej tak Barwinek jest w tamtych okolicach - uciekali przed obławą i zaczaili się na tej polanie za nasypem starej wąskotorówki i jak podeszli bliżej to..... :))Obozowisko było w innym miejscu - tam gdzie dziś jest Kapliczka. A co do tego samolotu w okolicy Rejowa to był mniej więcej na N od kamieniołomów co są po lewej stronie linii wysokiego napięcia idącej od G.baranowskiej do Parszowa ale czy sie go teraz znajdzie ?? mój e-mail : hq1@gazeta.pl PozdrawiamJH
bjar_1 Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Niestety nic nie słyszałem o tym samolocie w Skarżysku ,nie moge też zaczaić miejsca ,gdzie on spadł.Może kiedyś spróbuję dowiedzieć się czegoś więcej i poszukam ,w sumie w S-ku jestem codziennie.Możliwe ,że zostało cos po nim ,tak jak w moim przypadku.Nie wiesz ,czy był to ruski czy niemiecki samolot?A może wiesz cos o stojących teraz na bocznicy Mesko (na terenie zakładu) wagonach towarowych w malowaniu Deutsche Reichsbahn? Za betonowym płotem ,prawie naprzeciwko przystanku PKP S-ko Zachodnie.bjar_1
okejos Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 takie łuseczki pieknie znakowane. niemieckie
okejos Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 czy ktos sie spotkał z takim teromosem?? to powojenne ????
okejos Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 podobno te foteliki sa wymontowane z jakiegos niemieckiego pojazdu ????? ciekawe....czy to prawda
Domino(*) Napisano 29 Sierpień 2003 Napisano 29 Sierpień 2003 Powinno się zakazać pokazywania takich rzeczy na forum:)))Hehehe Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.