Skocz do zawartości

JAKIE FANTY ODKOPALISCIE W WAKACJE ?????????????

Gość NINO

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 169
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wy chyba ,macie niezle okreslony Bajer "....
nie da sie tego wszystkiego odkryc w jedne wakacje ,
to przeciez znaleziska ,ktore nie pomiesci zadne muzeum ......
Napisano
To teraz ja:

-Mauser wz.29
-moneta z 1941 - niemiecka
-dwa puste pociski moździerzowe niemieckie
-hełm polski wz.31
-dwa widelce od niezbędników polskich
-kilkadziesiąt łusek
-dwa bagnety wz.22 i 28 - polskie
-pięć zamków od lebela
-moneta 5 gr z 1923 - polska
-kolba od karabinu (niezidentyfikowana)
-pochwa od bagnetu polskiego
-nożyk osobisty polskiego żołnierza
-nożyczki osobiste polskiego żołnierza z 1931 roku ! ! !

Jak przyjadę do domu to dam zdjęcia

bartekl23
Napisano
Witam wszystkich.
Lipiec to może skromnie , bo tylko jeden niemicki nieśmiertelnik (sapera).No ale wczorajsza niedziela , to dopiero dla mnie bajer - mianowicie udało mi się trafić na działce wójka moje kolegii zakopaną przez niemców w 45r. beczke z ukrytą zastawą porcelanową (min. talerze płytkie , głębokie, deserowe, półmiski , dzbanki - do kawy i mleka ,filiżanki z podstawkami ,kamionkowe miski na owoce , trochę sztućców , niestety alpaca i tylko posrebrzane.Niestety musiałem polowę oddać i przepadł mi tylko serwis kawowy , no ale w końcu dobre i to.Teraz wszystko juz umyte , a jak będe miał możliwości to podrzucę trochę zdjęć.
A sygnaturki to :Bavaria Edelbstein ,Bavaria Arzberg i Sorau.
pozdro pol
Napisano
Dzisiaj natomiast byłem w miejscu ,gdzie w 1945 r. podobno roztrzaskał się samolot. Rzeczywiście! Znalazłem ze 3 kg duraluminium ,parę fragmentów plexi z kabiny i kilka części precyzyjnych (mosiężne zaworki). Części duralu porozrzucane po lesie ,niestety nie mogłem zlokalizować epicentrum ,a może było wszystko wyzbierane przez ludzi?
Ogólnie fajny spacer po lesie :)))

bjar_1
Napisano
skromnie.. bo bez wykrywacza
kilka sztuk polskiej amunicji do Lebela i w rozwalonej szopie skrzyneczka amunicyjna do MG 41 rok , zdrowa ,w beżowym malowaniu -nawet uszczelka jest.
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Hej Bjar - czy chodzi o samolot z okolic Rejowa ?
Mój tata opowiadał, że zaraz po wyzwoleniu znaleźli to miejsce, ale później juz nie udało im się tam trafić, znam tylko przyblizona lokalizację.
Pozdrawiam
Napisano
Uzupełnienie:

-Mauser wz.29
-moneta z 1941 - niemiecka
-dwa puste pociski moździerzowe niemieckie
-hełm polski wz.31
-trzy widelce od niezbędników polskich i jedna łyżka
-kilkadziesiąt łusek
-dwa bagnety wz.22 i 28 - polskie
-pięć zamków od lebela
-moneta 5 gr z 1923 - polska
-kolba od karabinu (niezidentyfikowana)
-pochwa od bagnetu polskiego
-pochwa od bagnetu niemieckiego
-nożyk osobisty polskiego żołnierza
-nożyczki osobiste polskiego żołnierza z 1931 roku ! ! !
Napisano
Aha ,przypomniało mi się - amerykańskie getry-opinacze parciane z I wojny ,wygrzebane w starym domu na strychu. w tym samym miejscu duże bakelitowe pudełko na ładunki miotające (niestety bez zakrętki) i bakelitowy czarny kubek od niemieckiej manierki. Z innego miejsca : niemiecka manierka wz.31 ,dwa pudełka bakelitowe na zapalniki do 88-ki i przecierak-różaniec z przybornika wz.34 do czyszczenia karabinu.

pzdr
bjar_1
Napisano
To jest koło Wykusu tak? Chodzi ci o miejsce obławy na Ponurego" i miejsce koncentracji oddziałów AK?
Nie nie byłem tam i nie szukałem. Ale z książek można wywnioskować ,że niezła tam była rzeźnia...
Szkoda ,że mieszkasz w Wa-wie ,mozna by wyskoczyc gdzies z wykrywaczem w okolice Skarzyska...

bjar_1
Napisano
Hej tak Barwinek jest w tamtych okolicach - uciekali przed obławą i zaczaili się na tej polanie za nasypem starej wąskotorówki i jak podeszli bliżej to..... :))
Obozowisko było w innym miejscu - tam gdzie dziś jest Kapliczka. A co do tego samolotu w okolicy Rejowa to był mniej więcej na N od kamieniołomów co są po lewej stronie linii wysokiego napięcia idącej od G.baranowskiej do Parszowa ale czy sie go teraz znajdzie ?? mój e-mail : hq1@gazeta.pl
Pozdrawiam
JH
Napisano
Niestety nic nie słyszałem o tym samolocie w Skarżysku ,nie moge też zaczaić miejsca ,gdzie on spadł.
Może kiedyś spróbuję dowiedzieć się czegoś więcej i poszukam ,w sumie w S-ku jestem codziennie.
Możliwe ,że zostało cos po nim ,tak jak w moim przypadku.
Nie wiesz ,czy był to ruski czy niemiecki samolot?
A może wiesz cos o stojących teraz na bocznicy Mesko (na terenie zakładu) wagonach towarowych w malowaniu Deutsche Reichsbahn? Za betonowym płotem ,prawie naprzeciwko przystanku PKP S-ko Zachodnie.

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie