Skocz do zawartości

Grupa Łódź vol.5

Mlody Mauser

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę robić dla nikogo konkurencji. Odkrywca jest forum ogólnopolskim a nawet światowym a ja chcę stworzyć nasze regionalne. Mam nadzieję że się rozkręci. Początki są zawsze skromne ale oby do przodu. Pozdrawiam i zachęcam.
Jeżeli ktoś chce link to niech pisze do MJ albo do mnie gg: 1794449 albo mailowo.

• Odpowiedzi 135
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...

Witam.Ciebie też słyszałem wywiało na West.A okolica u nas zapomniana i ciagle się trafia na coś nowego.Nie wiesz czy Austro-Węgierskie wojska operowały pod Piotrkowem w 1914?Trafiaja sie tam łuski po nich.pozdr efes

Oczywiście, że tak nie pamiętam gdzie była granica" między Wojskami Pruskimi a Austro-Węgierskimi, na pewno nad pilicą znalezienie łuski od manlichera nie jest rzadkością. Ps Jaśku byłeś już na naszej stronie? Serdecznie zapraszam!
Pozdr MJ

Wg posiadanych przeze mnie informacji byli pod Łodzią, a nawet w Łodzi. W domu pewnego znajomego na obrzeżach miasta jakieś tam dowództwo zorganizowało sobie sztab/kwaterę (to z jego opowieści rodzinnych). Trochę pozostałosci z tamtych czasów, potwierdzajacych tą historię można u niego w domu jeszcze znaleźć (np. austryjacka mapa sztabowa, pudełko po cygarach i inne rarytasy...).
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie