dol Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Napisano 8 Czerwiec 2006 Moze ktoś naprowadzi mnie skąt Austrowęgierskie gadżety w lasach Młochowskich (Mazowieckie). Ja niemam pojęcia, i w tym temacie chętmie czegoś sie dowiem i wymienie spostrzeżenia.
arekp71 Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 witammasz Łukasz, może czegoś się doczytaszhttp://www.nadarzyn.pl/articles.php?id=1Arek
danieloff Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 A co robiły wojska austro - węgierskie na Mazowszu? Ciekawostka jakaś :-)
MAB Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Dlaczego ciekawostka?Przecież na Mazowszu działała austo-węgierska kawaleria.Pozdrawiam, Mariusz
danieloff Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 A można jakieś szczegóły? Na Austro - Węgry zawsze jeździłem w Lubelskie albo Podkarpackie.
MAB Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Chodzi bodajże o 10 brygadę kawalerii z 3 austro-węgierskiej dywizji kawalerii (jeśli coś mi się pomyliło z nazewnictwem to proszę mmnie poprawić).Nie wiem czy przypadkiem to właśnie ta jednostka nie działała pod Nadarzynem.Właśnie staram się coś znaleźć na ten temat, ale jak na razie bezowocnie...Pozdrawiam, MAB
QB@ Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Ja mam ze sto łusek austro węgierskich z podkarpacia. moja babcia tuz po wojnie z kolegami chodziła i bawila sie na polu łuskami :) jak mi opowiadała ile ich tam było to aż jej zazdroszczę ... (tam był front, a za potokiem granica) miala ok. 500 sztuk w domu, ale potem milicja obywatelska wydała ogłoszenie że wszystkie części broni i amunicji trzeba zdać na najbliższy posterunek MO . pozrdo QB@
kokesh Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Strzeniówka k/o Nadarzyna ,droga z Nadarz.do Komorowa za mostkiem po lewej mogiła w zaroślach podoblo leżą tam austro-węg. Kawałek dalej koło stadniny [chyba SZARŻA ]w lesie sporo okopów , byłem tam tylko raz ale to nie był mój dzień ,łuski I wś, trafiały się , lecz tylko one.Pozdro...
dol Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 Przy szarży są rosyjskie pzycje ja znala znajdowałem tam łuski do berdana,mosina i kopiejki. Przed wczoraj wyszła ładna klamta do pasa i pare łusek. Niestety obok klamerki przeszedłem a wyjoł ją kumpel.
kokesh Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Ale co znalazłeś Austro- Węgierskiego w Młochowskich lasach?????????
Maćko Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Są fanty Austro-Węgierskie....mi wyszlo tuzin Kappenbezeichen :].Ciekawe jak tu trafily
Maćko Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 dol odbierasz poczte ? :].Niemam jak sie skontaktowac wiec musze w ten sposob.pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.