Skocz do zawartości
  • 0

klamra carska i coś jeszcze

milbas

Pytanie

Napisano

Witam.

Dziś wieczorkiem wykopałem swoją pierszą klamerkę. Niestety stan jak na zdjęciu :-(. Klamra przedstawia orła carskiego, który w łapach trzyma topór i dzidę. Po obu stronach orła są rosyjskie litery: lewej: P" i R", z prawej strony Ż" i D". Powierzchnia klamry jest taka groszkowa (jak guziki wermachtu :-).

Uprzejma prośba o identyfikacje - co to za klamra ???? Oraz podpowiedź - czy jest szansa na jej wyprostowanie tak, żeby nie popękała.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie tak - nawet taki mam. Ale zagadka dobra chwile mi zajelo zanim przypomnialem sobie gdzie takie cos widzialem :)
Pozdrawiam
Napisano
Przywiślańska nie oznacza w tym wypadku kolei biegnącej w pobliżu Wisły. Po powstaniu 1863 roku w ramach represji dokonano zmiany nazwy Królestwo Polskie na Kraj Przywiślański" z nowym podziałem administracyjnym na gubernie, językiem rosyjskim jako urzędowym i stanem wojennym obowiązującym w latach 1864-1914.
Napisano
Przywiślańskie Drogi Żelazne prowadziły z Kowla, przez Chełm, Lublin, Iwanogrod (Twierdza Dęblin), Warszawę Towarową do Nowogieorgiewskoj Krieposti (Twiedza Modlin). Milbas, a nie chcesz tej klamerki sprzedać albo zamienic za inną? Długo juz szukam carskiej kolejowej do kolekcji, ale jak dotąd nie wyskoczyła mi taka z ziemi. Odpisz na priv lub na GG: 2250122, proszę.
Daniel
Napisano

Witam.

Dziś wieczorkiem wykopałem swoją pierszą klamerkę. Niestety stan jak na zdjęciu :-(. Klamra przedstawia orła carskiego, który w łapach trzyma topór i dzidę. Po obu stronach orła są rosyjskie litery: lewej: P" i R", z prawej strony Ż" i D". Powierzchnia klamry jest taka groszkowa (jak guziki wermachtu :-).

Uprzejma prośba o identyfikacje - co to za klamra ???? Oraz podpowiedź - czy jest szansa na jej wyprostowanie tak, żeby nie popękała.

Napisano

Kolejny przedmiot jest zapewne współczesny, ale tak mnie zaintrygował, że poproszę także o podpowieź cóż to jest ?????

Przedmiotem do identyfikacji jest przedstawiony na zdjęciu (nie wiem jak to nazwać) drut ??? łańcuch ???? otóż są to kawałki drutu tak jakby w sznurówce :) lub powłoce z materiału. W piewszej wcwili wydawało mi się, że to kawałek kabla, który popękał, ale po pierwsze w płóciennej izolacji ???? a po drugie te kawałki drutu są bardzo równe. Dodam, że nie są w środku ze sobą połączone.

Napisano

I na koniec przywieziony swego czasu z mierzeji - jak się wydaje klucz. Z pozycji niemieckich, kopletny środek lasu. Dodam, że każdy z otworów ma inną średnicę. Mam tylko pytanie, czy wojenny niemiecki, czy może współczesny ????

To tyle na dzisiaj.

Pozdrawiam
MILBAS

Napisano
Witam.
A literki oznaczają Priwislianskije Żeliaznyje Darogi" (Nadwiślańska Kolej Żelazna).
Da się ją wyprostować. Ja carską prostowałem od zgięcia na pół. Najpierw podgrzałem ją nad palnikiem gazowym i delikatnie prostowalem etapami. Na koniec żeby wyrównać po ogrzaniu między dwie deseczki i zgnieść obydwie...np stanąć na nie ;)
Powinno być ok.
Przyłaczę się do gratulacji i ja!
Pozdrawiam.
Hubert.
Napisano
Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi. Co do sznurówki" - wyciora - jeśli to prawda, to jestem w szoku, że tyle lat w ziemi leżał i materiał wytrzymał ... no no

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie