Skocz do zawartości

Łódź i okolice !!!

mankov

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hej, co to za budynek i miasto (Łódź ?) na fotce podpisanej Unsere feldgenarmerie vor Lodz" ? Zupelnie nie kojarze czegoś takiego w okolicy.
  • 1 month later...
Napisano
Szanowni Państwo !

Operacja Łódzka" z 1914 r. była jak pisał B. Szaposznikow ajbardziej złożoną i skomplikowaną Operacją z manewrowego okresu I wojny swiatowej". Jako jeden ze współorganizatorów konferencji Wielka wojna o Ziemię Obiecaną" cieszy mnie, iż udało się ją przywrócić do ludzkiej pamięci.
Pisząc swoją pracę p.t. Operacja Łódzka 1914" przypomniałem ją, co prawda naukowemu światu, po 90 latach ( ostatni wpis o używaniu dokumentów ze Sztabu Frontu widniał z 1976 r. ). W literaturze o niej zapomniano. Wszak II wojna zmieniła wszystko. Jednakże pomimo tego istnieje trochę zapisków po polsku. Polecam 2 książki płk. T. Różyckiego Włocławek" oraz Brzeziny". Co prawda widać w nich sympatie autora, jednakże pod względem merytorycznym są bez zarzutu.
O sytuacji w Łodzi od 1 sierpnia do 31 grudnia 1914 roku, najlepiej wg. mnie, pisze M. Hertz w swoich wspomnieniach.
Co do celów konferencji. Jednym z czynników było także pokazanie ludzi jak ja ich nazywam pozytywnie zakręconych" światu. Do tej pory traktowani są przez prawo jak przestępcy, gdy tymczasem ich wiedza jest większa niż niejednego wykładowcy akademickiego ( a wiem co piszę, gdyż poznałem niektórych z tych wspaniałych ludzi ).
Celem konferencji było także, co uważam za jej wielki sukces, zainteresowanie międzynarodowych instytucji naukowych. Przedstawiciel Niemieckiego Instytutu Historycznego, powiedział nam, iż w Niemczech tematyka ta rozbudziła zainteresowanie I wojną światową.
Wydaje mi się, a jest to moje subiektywne zdanie, iż wpłyneła ona, dzięki redaktorowi z Gazety Wyborczej ( ze względu na zwyczaj nie podawania nazwisk w postach nie ujawnię także i Ja - choc wiemy o kogo chodzi ) na postrzeganie przez zwykłych obywateli Rosji nas Polaków. Dzięki odbytej telekonferencji okazało się, iż w dalekim Krasnojarsku istnieje duza grupa polonii.
Także pochówek, żołnierzy z I wojny, dokonany z całą oprawą i przy uczestnictwie ministra kultury i ambasadora Rosjii mam nadzieję, iż wpłynie na poprawe stosunków pomiedzy oboma krajami.
Mam nadzieję, iż pamięć o Operacji Łódzkiej" nie zginie.
Pozdrawiam wszystkich.
Alexpawlow
  • 2 weeks later...
Napisano
BOLAS,pytałeś dobre pół roku temu o krzyze drewniane. Przed odnowieniem cmentarza w Poćwiardówce,stały trzy,czy cztery,ustawione bez ładu i składu w lesie. W zeszłym roku widziałem jeszcze jeden niekompletny. Mam foty i film video tego cmentarza jeszcze sprzed odnowienia. Jak tylko dokope sie do nich w moim przepastnym archiwum,to przesle na @ Pozdrawiam.Tomek
  • 1 month later...
Napisano

Mam pytanie, może trochę obok tematu. Podczas rowerowania po lesie w Wiączyniu natknąłem się na następujący obiekt (mam niestety tylko jedno zdjęcie). Do środka można zejść po schodkach. Drzwi są wywalone. Wnętrze unkra" jest sklepione kolebkowo, otynkowane i pomalowane na biało (zdaję się, że całkiem niedawno). Na ścianie na przeciwko drzwi znajduję się niewielka, pusta wnęka. Poza tym we wnętrzu nic więcej nie ma.
Byłbym wdzięczny za popdowiedź - co to jest?
(michkaz@poczta.onet.pl)

• 7 months later...
Napisano
Witam,jestem z lodzi z górnej.Mam u siebie na osiedlu schrony przewiw lotnicze,z czerwonej cegly,ok.4,5 wejsc w stsunkowo nieduzej odleglosci od siebie.Jest ktos chetny do zwiedzenia?Podobno nie byly czyszczone i lacza sie z kanalem burzowym ale to tylko opowiadania.Zalane woda.

Słyszałem ze na lublinku w okolicach miedzy pasem startowym a ulica Denną jest jakis bunkier.Szukalem dziśaj z kumplami ale nic nie było,podobno cos jest o tym w necie i nawet byly zdjecia i namiar tyle ze szukam i nic nie moge znalazc...Bardzo prosze o pomoc.
Napisano
Witam

Ja tez jestem z Lodzi Gornej :D hehe

A ten schron w lesie..to z tego co kojarze to jakies miejsce pamieci naraodowej.Tam z tego co slyszalem byly palone jakies ciala przez niemcow...ale glowy nie dam moze ktos to potwierdzi..

Pozdrawiam MIQ
Napisano
Było to pomieszczeni to przechowywania wapna gaszonego którym zasypywano ciała pomordowanych więźniów z Łodzi. Nie jest to żadna komora gazowa jak się utarło w powszechnej świadomości! Więźniów mordowano w drodze do tego miejsca. Gazowano ich w specjalnie skonstruowanych samochodach w których wylot spalin był wyprowadzony do gazoszczelnej części auta w którym siedzieli więźniowie! Podobno w autach tych wykorzystywano specjalny rodzaj paliwa, który miał szybciej zatruwać organizm ludzki. Przejażdżka z więzienia do lasu około 30 km w większości przypadków wystarczała aby skutecznie zatruć dorosłego człowieka. Aczkolwiek zdarzały się sytuacje, że więźniowie z silniejszymi organizmami jeszcze żyli. Jednakże oprawcy ich nie dobijali tylko grzebali żywcem wraz z pozostałymi ofiarami, ciała zaś obsypywano wapnem!
Pozdr MJ
Napisano
miq a dokladniej skad jestes i jakim bunkrze w lesie mowisz?? Odpowie ktos na moje pytanie na temat lublinka,prosze to bardzo wazne...
Napisano
Witam

Ja z Sokolej..mieszkam obok tych parkow ze schronami.
A mowilem o tym w lesie wiaczynskim ale zle nazwalem to schronem ;D.
Jak cos to pisz do mnie na priv..

Pozdrawiam MIQ
  • 3 weeks later...
Napisano
Na Lublinku, pomiędzy ulicą Pienistą, drogą dojazdową do portu lotniczego a samym lotniskiem było (i chyba powinno być też teraz) 6 murowanych stanowisk dział przeciwlotniczych. Betonowa podstawa z wystającymi śrubami, dookoła mur z cegły obsypany z zewnątrz ziemią. Może do dziś coś z tego jeszcze zostało. Przed ok. 10 laty były już w różnym stanie: same podstawy, sam mur, niektóre wkomponowane w zabudowę tamtejszych działek. Przeważnie tylko kępy drzew zdradzały miejsce.
Co do bunkrów to przy okazji rozbudowy ul. Pabianickiej odkryto jakieś podziemia pod restauracją Lotnicza". Miał to być jakoby podziemny szpital połączony z lotniskiem tunelem do transportu rannych (?). Pisał o tym Ekspres ok. roku 1996 - pocz. 1997.
Napisano
Takie solidne stanowiska dla 2cm działek, nawet poczwórnych? W dzieciństwie z okolic lotniska przynosiliśmy elementy czegoś co można by zidentyfikować jako małe bomby. Rodzice pracowicie się tego pozbywali więc do dziś nic nie mam. Do kolegi po jedną taką, najbardziej całą przyjechali saperzy.

Co do wzmiankowanych w tym wątku drewnianych krzyży na cmentarzach z operacji łódzkiej to widziałem niedawno takie na cmentarzu w Pawłówku - Pawlikowicach. W stanie takim, że już ich może nie być.
Napisano

Schron (szpital) przy dawnej restauracji Lotnicza. Dokumentacja zrobiona przez St. Marszałka w 1991, podczas przebudowy ul. Pabianickiej. Obecnie zasypany, biegnie nad nim zachodnia nitka ulicy. Tunel na Lublinek, raczej problematyczny, Kiedyś prekuwaliśmy się przez ścianę wnęki w piwnicy Lotniczej, ale za murem była ziemia. Na większy zakres działań nie zgodził się ówczesny ajent tej knajpy.
Po przeciwnej stronie Pabienickiej słyszałem od kilku osób o podziemnym schronie przy dawnej ul. Fucika (obecnie chyba Zjednoczenia). Poza tym przy Demokratycznej stoją ciągle, chyba dwa, typowe drewniane, niemieckie baraki.

• 1 month later...
Napisano
Hej tak czytam wasze posty i wsomie sa bardzo ciekawe . Ja jestem ze śródmiescia i tez ciekam po takich ciekawych miejscach. Co do tego Lublinka to troche spedzilismy czasu nad odkryciem tego ale jeszcze nie doszlismy do konsensusu wyprawy ale odnalezlismy pomieszczenie z pompa wodna ktora miala tłoczyc tam wode i jeszcze jedno pomieszczenie ktore jest w fazie odgruzowywania
Napisano
a tak przy okazji posiada ktos mapke kanałów burzowych bądzdz zkanalizowanych rzeczek pod łodzią??? bo znam tylko jeden taki pod samym centrum ktory jest całkiem spory
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie