k-szela Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Tak jak w temacie??? Wiem co znaczy ten boczy napis ale do czego mógł służyć ten kabel. Poniżej wygląd bunkra przy wejściach są otwory strzelnicze.
k-szela Napisano 30 Maj 2006 Autor Napisano 30 Maj 2006 Bunkierek koło Otmuchowa woj. opolskie przy jeziorze obok elektrowni szkoda bo obiekty niszczeja:(
ubenfurer Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 szkoda ,wielka szkoda i tak będą niszczały aż znikną,mogliby takie schrony przypisać indywidualnym osobom - to wtedy byśmy się nimi zaopiekowali a wtedy napewno by przetrwały,Może kiedyś się przepisy zmienią ale pewnie będzie za późno,Jak mówi stara maxyma POLAK MĄDRY PO SZKODZIE" - NO COMENT sprawdzone w różnych dziedzinach życia społecznego a przede wszystkim --politycznego--
necroskop Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Czołem.Napis widoczny na ścianie : Światło zapalać tylko przy zakniętych otworach"PozdrawiaMarek
ubenfurer Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 I na chłopski rozum -wyciągamy wnioski z postów:chodzi o to aby gasic swiatlo przed otwarciem sluzy lub otworu strzelniczego
k-szela Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Bunkierek stoi obok śluzy przy zbiorniku zaporowym chyba miał za zadanie jej ochrone lub elektrowni tam znajdującej się. Na wprost obu wejść są okienka strzelnicze jedno jeszcze do dziś zamknięte:)
k-szela Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Był bym wdzięczny za przetłumaczenie tego zdania???
ubenfurer Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 jakiego zdania tego na ściania długiego niemiecką grawerką??
ubenfurer Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 NIE JESTEM PEWIEN -ale to może być coś o świetle,wydaje mi sie ze -swiatło zapala sie przez pociągnięcie szarfy-tylko tak mogłem to przetłumaczyć nie znam niemieckiego za bardzo ,może ktoś z forumowiczów będzie miał lepszy pomysł,a jaka to miejscowość tego bunkra??
dareQ Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 szkoda że tak słabo widoczny ten napisLicht ....n im Stand nur bei geschlossener Scharf.." ?światło .. w tej pozycji (stanie) tylko przy zamknietej.. ? nie łapię kontekstu.. :(
k-szela Napisano 30 Maj 2006 Autor Napisano 30 Maj 2006 Dokładnie, fajne są warto zwiedzić:D Po zejściu z wału zbiornika otmuchowskiego przy elektrowni jest to na lewym brzegu nysy kłodzkiej jeden jest na drodze prosto wzdłuż rzeki drugi tuż po zejściu lekko na lewo.
ubenfurer Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 może kabel od zasilania bo jakiś agregat możliwe tam stał ,na jakim terenie stoi ten bunker??
ubenfurer Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Troszkę ostrożności nigdy nie za wiele :) radze uważać ,nawet po wojnie zostawili zasadzki :)
ubenfurer Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 oczywiście przestroga dla zwiedzających ,tajemnicze i niebezpieczne miejscapozdrawiam
k-szela Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Tak jak w temacie??? Wiem co znaczy ten boczy napis ale do czego mógł służyć ten kabel. Poniżej wygląd bunkra przy wejściach są otwory strzelnicze.
k-szela Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Tu szedł kabel ale jaki??? Do czego służył ten bunkierek??? Jakieś sto metrów dalej jest drugi ale juz typowo bojowy z płytą pancerną.
k-szela Napisano 30 Maj 2006 Autor Napisano 30 Maj 2006 Co racja to racja:)) wystarczy przypomnieć sprawę śmierci dwojga studentów co polecieli razem z bunkierkiem...
Pytanie
k-szela
Tak jak w temacie??? Wiem co znaczy ten boczy napis ale do czego mógł służyć ten kabel. Poniżej wygląd bunkra przy wejściach są otwory strzelnicze.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.