Skocz do zawartości
  • 0

Czy to zapalnik?

dareQ

Pytanie

Napisano

Witam! Na miejscu strzelaniny z I wojny wśród mnóstwa łusek znalazłem m.in. coś takiego. Czy to zapalnik? Jesli tak to od czego? Później dorzucę inne fotki z tego miejsca..

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Na miejscu strzelaniny z I wojny wśród mnóstwa łusek znalazłem m.in. coś takiego. Czy to zapalnik? Jesli tak to od czego? Później dorzucę inne fotki z tego miejsca..

Napisano
Tak , dareq od takiego granatu i nakrętka pasuje też do tego granatu!!, powinien być jeszcze mały koralik na sznurku.Jeśli chcesz taką skorupę to napisz,
Sprawdż forum były kiedyś zdjęcia takiego zapalnika, wzoru granatu nie pamiętam ale był to wzór pózniejszy .pozdr J
Napisano

...była też jeszcze taka akrętka" której gwint prawie pasuje do tego zapalnika.. 25mm dł.x15 mm średn. główka ząbkowana..

Napisano

o własnie tak. Otwory pasuja idealnie. Czy to było nitowane? w muzeum ktoś pokazał mi inną wersję robiona z jednego kawałka blaszki, bez łączenia nakrętki i gwiazdki.

Napisano

..jeszcze taki puzzel" z literką S (15mm wys.x6mm szer.) na cienkiej blaszce.. reszty napisu brak :)

Napisano

..i jeszcze haftka-sprzączka".. od munduru..?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi co do poszczególnych fotek.. dzieki!

Napisano
dzięki za wskazówki :)
a ten dekielek" z tekturą w środku i dwoma bitymi 12-stkami (foto nr 5 i 7)? od czego toto mogło być?
Napisano
Nakretka moze byc tez i od trzonkowca z 1 wojny, co bardziej prawdopodobne biorac pod uwage wczesniejsze znaleziska, stosowana tez i w czasie 2-giej - na pewno przez Finow, co do Niemcow nie jestem pewien.
Ale wydaje mi sie ze:
- laczone na nicy z 2 czesci- ww1-Niemcy i ww2-Finlandia
- zagniatane, uproszczona produkcja - zimowe ww2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie