Cypis Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 Do Duncama .napisałeś ...Widziałem zdjęcie Pz I z działem 105 mm, widziałem Tygrysa Królewskiego z działem 75 mm od Pantery,..." , możesz napisać coś więcej o tych pojazdach , może masz te zdjęcia , bardzo mnie interesuje temat tycj dwóch wynalazków Cypis
wars98 Napisano 27 Maj 2006 Autor Napisano 27 Maj 2006 Duncam. Jak przeprowadzić badania wraku znajdującego się 3 metry pod dnem rzeki? Jedyne co można było zrobić to sondowanie metalowym prętem. Bo jak rozkopywać to od razu wydobywać. Tak więc co to za wersja to wyjdzie w trakcie prac wydobywczych. Liczba załogantów nie zastanawia. Standart to 4 osoby, ale oni wzięli jednego z drugiego StuG-a pozostawionego na torach. Czemu? No tego to ja już nie wiem...Wcześniejsze nieudane akcje o niczym nieświadczą. Jakbyś widział teren (choćby na zdjęciu) i wiedział jak się do tego zabierali to skonałbyś ze śmiechu. Oni zwyczajnie nie mieli pojęcia jak to zrobić, nie mieli też pomysłu. Konty i sposoby były kuriozalne. Dodatkowo wrak był już nieźle zagrzebany w paichu, choć dało się jeszcze podczepić liny do zaczepów.Co do MWP to wybacz, ale oni chcą się specjalizować tylko w tym co służyło w Wojsku Polskim, więc niemieckie blachy odpadają.Pozdrawiamwars98
Magach7 Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 Cypis- fotka zniszczonego Pz. I z działem (bodajże) 105 mm jest już gdzieś na Forum- w, którymś z postów Pancerne Ciekawostki" chyba lub coś o walkach o Berlin czy Breslau.Pozdrawiam
Cypis Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 Magach7 , w tematach Pancerne ciekawostki" jest zdjęcie Panzer I z działem 7,5 CM (sam je zamieściłem ) , a Duncam pisze o dziale 105mm i dziale Panthery używanej przez Tygrysa Królewskiego . A takie zdjęcia chętnie zobaczę .Cypis
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 W inwentarzu Panzer Kompanie Kummersdorf" a pózniej Panzer Batallion Kummersdorf" figurował sprawny i zdolny do działań Jagdtiger. Jednostka powstała ad hoc z pojazdów różnej maści zgromadzonych na poligonie doświadczalnym Kummersdorf. Walczyła na wschodnich przedpolach Berlina- jakby nie było na froncie wschodnim.
wars98 Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 Witam!Mirosław Jastrzębski napisał:W inwentarzu Panzer Kompanie "Kummersdorf, a pózniej Panzer Batallion "Kummersdorf figurował sprawny i zdolny do działań Jagdtiger" oraz Walczyła na wschodnich przedpolach Berlina - jakby nie było na froncie wschodnim".A co wiadomo o losach tego JT? :)Pozdrawiamwars98
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.