Skocz do zawartości

Kawaleryjskie zdjęcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po proporczykach na lancach.Bardzo słabo widoczne(dlatego nie dam głowy),ale chyba widać,że górna część jest biała,a dolna ciemna więc temu prawie jestem pewien,że biało-granatowy.

Houk.
Napisano
Jak iż kolory są słabo czytelne(nie te czasy) możliwości jest kilka:
1. 2 Pułk Ułanów Grochowskich im.Gen.Dwernickiego (otok biały,proporczyk biało-czarny mp.Suwałki (chyba odpada).
2. 3 Pułk Ułanów Śląskich (otok żołty,proporczyk żołto biały)mp.Tarnowskie Góry.
3.24 Pułk Ułanów (otok biały ,proporczyk bialy z żółtym paskiem)mp.Kraśnik
4.7 Pułk Strzelców Konnych Wielkopolskich(otok biały ,proporczyk jasna oliwka z żołtym paskiem ,biały)mp.Biedrusko szwa.zapas.Poznań. ja skłaniałbym się do tego ostatniego.
Jednostki szwoleżerów bym wykluczał wiadomo dlaczego.
POzdrawiam !!!!
Napisano
Widdowmaker: dlaczego twierdzisz, ze to sa podstawy kawaleryjskie? To najpopularniejsza podstawa wz.30, a nie wz.36, ktora byla przeznaczona dla kawalerii
Napisano
J23,grochowski miał barwy biało-granatowe(ciemno-niebieskie).
Dołożę do białych otoków:11 pułk ułanów legionowych(proporczyk amarantowy z białą wstążką po środku),16 pułk ułanów wielkopolskich(granatowo-biały z czerwoną wstążką),22 pułk ułanów(biały z żółtą wstążką),pułki strzelców konnych:5,6,8.

Houk.
Napisano
PSK obpadają bo biały element proporczków mają na górze,a ze zdjęcia można zobaczyć,że jest na odwrót.Ja bym stawiał jednak na 2 pułk.

Houk.
Napisano
A fakt mój błąd. Rzuciłem po prostu okiem i coś mi neurony źle połączyły informacje. Usiadłem i przyglądnąłem się także dobrze i rzeczywiście lance mogą być francuskie (trochę pikseloza się zrobiła u góry i trudno wyczytać). To by wskazywało jednak na Wielkopolan...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie