dect Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Jeszcze sie znalazca nie przyznal z jakiego kraju to trafienie, ale zawartosc schowka daje do myslenia...http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=157519
szczepciu Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Aż mi dech zaparło!!!!!!! Stawiam, że znalezione na Ukrainie.
pik78 Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Ukraina raczej odpoada ,ani sztuki ruskiej broni ,zadnego moska :) Wg mnie bardziej na poludnie od Polski -Czechy ,Słowacja -koles miał Czeskie spodnie w ichniej wersji kamuflazu woodland ( chociaz kazdy moze takie spodnie miec ,ja obstawiam ze to nasi sasiedzi z poludnia )
sexo Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 moze poUPowe skladowisko jakowes z bieszczad? :)pikne trafienie mieli
IRONRAT Napisano 18 Maj 2006 Napisano 18 Maj 2006 Wg informacji na PS: http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=26557to było u nas.Ironrat
acer Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Być może składzik broni jakiegoś powojennego antykomunistycznego oddziału partyzanckiego.Górka, świerki - obstawiam południową Polskę.Ale jest tam też na forum taki tekst :Some answers: Egg grenades really had fuses not screwed in, so they are deactiveted. 24 has fuses on top (not inside the handle...). All carbines were in wooden boxes, laying alternately butt/barrel... Those butts were broken when removing them. Everything was concentrated in very small not deep hole, including MGs... I have no doubts it was burried by escaping german soldiers, but why so many 22LR carbines?! Maybe some guard units? I forgot to mention - most of ammo was ZB Brno production, mostly prewar! And those paper boxes with ammo in strips are Czech too, there are stickers Ammo for Czech gun Mk.24", amazing how many milions of them Germans had!
snajper-s1 Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Może to gdzieś koło mnie:-) Ale trafienie doprawdy niezłe.
adi72 Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Witam. Czasami śmigam z wykrywką po Polsce południowej ( jak napisał Kolega Pik78 - NASZE POŁUDNIE ), ale po nie kompletnych butach i kawałku spodni moro" typuję trafienie po naszej południowej granicy...u Czechów :).Fanty SUPER...Szkoda, że nie my :(Pozdrawiam.DASZ DÓŁ"
dect Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 W jaki sposob? Zawartosc ujeta w cudzyslowie brzmi: yly tam 22 sztuki roznych karabinow - 98K, 98, polskie i inne (trudne do zidentyfikowania)". Chyba nie bardzo rozjasnilo, niestety... :((
maxikasek Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Gdyby to była skrytka partyzancka- to byłyby też chyba ruskie graty? Brak broni krótkiej (zastanawia) i tylko niemczyzna (od razu powiem że widziałem tam polaka- ale to nic nie zmienia). Moze skrytka dla wilkołaczków". Ale bardziej pozostałość po rozwiązaniu jakiegoś oddziałku niemieckiego.
yorik Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Ruskich gratów nie było, bo to partyzantka antybolszewicka była:)
szczepciu Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Broni krótkiej nie było,bo najcześciej z nią się ujawniali.
macek Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Broń krótką najczęściej zostawiano przy sobie, łatwo było ją ukryć, a i mogła się jeszcze przydać.Według mnie to broń UPA, albo schowana przez Słowaków po upadku powstania.pzdr
szczepciu Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Rozmawiałem kiedyś z pewnym starszym panem, który był członkiem odziału partyzanckiego. Mówił mi, że całą broń długą ukryli, bo liczono cały czas na trzecią wojnę i dalsze walki. Aby wykazać się przy ujawnieniu, brali jakiś stary rewolwer albo zdezelowany pistolet i z tym się zgłaszali. Zgodzę się oczywiście, że jeżeli ktoś miał więcej, to na pewno nie oddawał, ale zostawiał dla siebie.
karabin70 Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Witam.Ta broń nie została zdołowana z myślą o jej późniejszym użyciu. Niczym nie była zabezpieczona, granaty były pewnie luzem.Pozdrawiam Andrzej.
Grzesiu z polanki Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 To jak jest z tymi mauserami?Czy model mauser 98 to wersja kbk?Czy były mauser 98 i mauser 98k czy tylko mauser 98?Proszę o odp.Pozdrawiam Grzesiu z polanki
maxikasek Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 były wersje 98a, 98b, 98c (jak mnie pamięc nie myli) i 98k- czyli karabinek.
pik78 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Grzesiu ,zapamietaj te skroty : Kb - to KaraBin ,a kbk to KaraBineK ,a 98K (kurz-krotki po szkopsku )
Grzesiu z polanki Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Dziekuje za odp i przepraszam za zamieszanie>Pozdrawiam Grzesiu z polanki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.