Skocz do zawartości

hitlerowska taśma & bolszewickie naboje??

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
przypadkiem przy wykopkach wyszła cała taśma (niestety w kiepskim stanie) do niemieckiego MG, ALE w taśmie tkwiły naboje do Mosina... Nic z tego nie kapuje. Po co ruskom metalowa niemiecka tasma, do jakiej giwery?? A skoro do zdobycznej niemieckiej to po co ruskie naboje...

moze potraficie to wyjaśnić szanowni koledzy
pozdrawiam
Napisano
Tak zdarzaja sie takie patenty ! Naboje od Masa powkladane w łodke razem z mauserowkami ,luski powkladane do ludek !
Mysle ,ze wojsko sie nudzilo ,albo cos trzeba bylo zrobic z trzesacymi sie lapami z nerwow ...
Napisano
no tez prawda, niedawno znalazłem z kolegą łódke załadowaną samymi łuskami.... poczatkowo myslałem że to naboje cwiczebne i drewniane pociski zgniły, ale okazało sie ze były wystrzelone i ponownie załadowane ;]

wiec faktycznie i w tym przypadku to mogła być zabawa...

pozdr
Napisano
hhmm mój kolega niedawno znalazł coś podobnego tylko ,że w łusce od t-34 były naboje od ppsh także możliwe i tak, że jakiś niemiaszek nosił amo.. jak w okolicach znalezienia tej taśmy to może... eh zresztą i tak nie wiemy jak było naprawde

pozdro
Napisano
łódki załadowane samymi wystrzelonymi łuskami znajdywałem zwego czasu na pozycjach I-wojennych. było to o tyle ciekawe, że tych łódek było po kilkadziesiąt w jednym miejscu. trafiały sie w ziemankach, okopach itd. z tego wnioskuję, ze niemcy byli na tyle skrupulatnym narodem, ze odzyskiwali złom kolorowy juz w I wojnie :)
p.
Napisano
swego czasu" i rafiały się w ziemiankach" - nic tak mnie nie wkurza jak moje własne błędy. no może za wyjątkiem słownictwa obecnego ministra rolnictwa.
p.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie