Skocz do zawartości
  • 0

co to za odznaki??

zukowsky

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze ponownie o pomoc w identyfikacji tych znaczkow.Zrobilem jeszcze jedno zdjecie,moze nieco lepsze,dajace mozliwosc okreslenia wielkosci.
Odzaka GROM jest mosiezna ,biala,szara i kobaltowa porcelanka.Dwa pozostale znaczki sa mosiezne,na tarczkach jakby rubinowo-perlowa emalia.

Napisano
Oczywiście, w czasach PRL był drugi okręt o tej samej nazwie . Ale w tamtym czasie nie stosowano kropek w pisowni ORP . Skrót O.R.P. jest pisownia przedwojenną . Myślę, że zaprezentowana sylwetka okrętu na znaczku przedstawia pierwszego Groma .
Slaw 100
Napisano
Czy z tyłu ma zakrętkę? Może fotka tyłu by coś rozjaśniła. Fakt, grom zatonął zbombardowany w fiordach norweskich chyba w 1940 roku.
Pozdrawiam
Napisano
Dzieki za odzew.
Chyba innego wyjscia nie ma jest albo przed,albo powojenna,ale takie sugestie mi nic nie daja.
Z tylu odznaki jest tylko slupek z gwintem.Gdyby byla nakretka,pewnie nie musialbym prosic o pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam wszystkich ODKRYWCOW.
Piotr
Napisano
O ile mnie pamięć nie myli to znaczek O.R.P.Grom" jest przedwojenny. Liga Morska i Kolonialna sprzedawała takie znaczki w czasie zbierania pieniędzy na Fundusz Obrony Morskiej (FOM). Z FOM zakupiono min.O.R.P Orzeł".
poz.Slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie