Duncam Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Nic nie zrobi. A nawet... to i tak nic z tego nie wyniknie.Jakby MWP nie miało nic lepszego do roboty, jak zajmować się jakąś kupą złomu. Nie takie rarytasy butwieją... tadek80, zrób dym, ale w sprawie załatwienia dla MWP Honkera i kasę na paliwo dla niego! Przydałby się!StuG... To nie StuG, tylko wspomnienie o StuGu.
jacenty2004 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Oooo Dzięki Ci Lewy, za dopuszczenie nas maluczkich do takich tajemnic .
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Ja widzę, że jednak jest w Polsce grupa trzymająca informację" - ja jakbym miał w garażu 7-ódemkę to by mnie zadenucjowali w 2 dni.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 To nie tajemnice, tylko życie towarzyskie i pasja. Nie jest moją winą że nie znasz ludzi zajmujacych sie tą branżą i posiadajacych coś wiecej niż zdjęcia z netu. Trudno się też dziwić że ci ludzie nie dopuszczają postronnych do swoich kolekcji, zaraz by ktos zazdrosny obił dym".
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A czy ta pasja powoduje że niektóre rzeczy znikają" i znajdują się w innych krajach ??? jak Pantera z Nidy ???Pozdro
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 U nas jest jak na całym swiecie, jest to bardzo zamknięta grupa w której wszyscy się znają i znają swoje kolekcje. Jeśli ktoś siedzi w tym temacie głęboko, to zna sprzęt i ludzi nie tylko z Polski ale i z całej Europy.
jacenty2004 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 hobby to hobby, kasa to kasa.Przy dużych sprawach hobby = kasa = tajnos agentos :)
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Dzięki Wars za zdjęcie.Dzięki za konkretną odpowiedz R. Lewy" Lewszyk. Po to chciałem umieścić skan tego artykułu. Po cichu liczyłem właśnie na Ciebie bo doceniam Twoją marke" i słyszałem o twoich kontaktach w UK. Chwała Ci za wyjaśnienie tej sprawy. Co do samej gazety nie sądziłem aby popełnili jakąś kaczkę dziennikarską. Osobiście nie mam nic przeciwko wolnemu obrotowi zabytkami w obrębie Europy chociaż zdaje sobie sprawę że może to nasz kraj wyczyścić z tych większych gabarytowo eksponatów ale cóż takie są prawa rynku... no i zawsze lepiej zobaczyć to potem w komplecie niż jako kupe rdzy gdzieś w Polsce. 50 kawałków to sporo za dużo-chyba... Nie pamiętam za ile poszedł ten StuG z Morza Czarnego co był przejazdem w PL więc nie mam odniesienia.Wiecie co mnie jednak wkurza- hipokryzja niektórych osób w środowisku. Wszysy szukają sprzętu, jak znajda jakieś ogryzki to sie o nie wszyscy biją a i tak bokiem gross sprzętu wyjeżdża z kraju i jak się okazuje wielu z szanownych bojowników o zabytki militarne wie o tym dobrze. Załamujemy ręce na ołtarzu tego forum a na boku dzieją się rzeczy o których maluczkim wiedzie nie trzeba. Wspomniałem o kółkach wzajemnej adoracji" tóre są zawsze poinformowane a zapytane -wiedzą ale nie powiedzą". Tak samo jak z 7TP w odbudowie. Oczywiście każdy może powiedzieć, że nie zyczy sobie aby ktokolwiek wiedział o jego projekcje bo potem bedzie wielka niespodzianka... ale w tym przypadku... Od 3 lat wiadomo o tym sprzecie, wedzą o nim ludzie z forum a nikt nigdy nie wspomina. Było tyle spisów sprzetu wydobytego w ostatnich latach a o tym nikt nie wspomniał. Zadam tylko pytanie-DLACZEGO? Nie interesuje mnie odpowiedż o każdy ma prawo" bo w tym wypadku wszyscy dowiedzieliśmy się dizwnym trafem o tym fancie a ile jemu podobnych nie miało premiery w prasie.P.S.:Nie oskarżam nikogo bo każdy może robić sobie z jego sprzętem co mu sę podoba Muzea a my ni nie możemy zrobić. Duzi robia kase, niech mali tez coś z tego mają. Ale do kroćset... jak wygląda nasze środowisko to się teraz dopiero rzekonałem- jak nasza scena polityczna :D. I tym miłym i optymistycznym akcentem... i bez urazy ale zrobiło to na mnie wrażenie.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Nie moge się wypowiadac za innych, to nie mój problem, lecz powtarzam poraz kolejny, w Norwegii nikt nie rozdzierał szat jak TKS powędrował do Polski. W całej Europie zachodniej rynek jest otwarty i nie ma problemu z wymianami i sprzedażą miejmy nadzieje że i u nas znormalnieje.
Duncam Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Ale nie masz, więc masz spokój. A z tą siódemką i denuncjacją to trafiłeś w samo sedno tadek80.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Stug z Ukrainy (przelotem w Dżonowie) został sprzedany za 50 000 Euro
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 ja przy lewym jestem żółtodziób ale by nie skończyło sie to za kilka lat komisją śledczą ... na tym forum o tym stugu nic nie było ... wczoraj wypłyneło info, że w Polsce są 2 stugi (poza tym w skarżysku i kazamaty w wawie)
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 To chyba bardzo mała i hermetyczna grupa. Dlatego chyba też taka niejawna.A mnie zawsze interesowało jak Pantera Z Nidy wyjechała przez Słubice, nie wiem czy inne jakieś przejście graniczne. No chyba nie jako złom ????????
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 bo to Polska właśnie ... a Pantera pojechała pewnie na wagonie jako złom eksportowy
Duncam Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Złom, nie złom, zawsze ją można złomem było nakryć, wieżę osobno położyć. Są na to sposoby, a pociągi ze złomem jadą i jadą...
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 To forum to tez byla jakaś tam forma życia toważyskiego. Celowo piszę w czasie przeszłym. Była spora grupa ludzi którzy potrafili dzielić się z innymi, pokazywać swoje kolekcje...cieszyć się że maluccy sie cieszą.Miałem małą przerwę w odwiedzaniu forum i od razu zauważyłem jak co niektórzy się zmienili. Z perspektywy to jest naprawde wyraźne. Wiem ale nie powiem", co wolno wojewodzie to nie tobie mały smrodzie" troche zalatuje u niektórych lepperszczyzną co się do toważystwa wkręciła. Robert- ale w UK ludzie nie robią takich tajemnic z posiadanych eksponatów i żyją tym hobby a nie z niego. Sam wiesz najlepiej, jak równiez i to, że nie jest to sport dla ubogich (pisałeś tak kiedyś). Mnie chodzi tylko o to, że ludzie ci najmniejsi sa traktowani jak za PRL, bo oni i tak nic nie zrozumieją".A może tak na zgodę zrobimy nowa listę sprzetu który wyszedł uzupełnioną o ten okryty szzelnie brezentowa mgłą tajemnicy i spisem szpiegów z krainy deszczowców. Taka Lista Wildsteina II.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Panowie, u mnie jest tak, jeśli kogoś znam może wpadać do mnie do warsztatu zawsze. Osoby mi nieznane musza zostać mi polecone przez osobe do której mam zaufanie. I to jest chyba zrozumiałe, nikt nie wpuszcza do siebie do domu nieznajomych i nie pokazuje im swojego majątku.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Trzymająca informację. Ale przecież nie ci ludzie wróżkami ! medium ?! Bóg dał dar informacji ? :DChyba jednak najważniejsi są cynkodawcy" - osoby prywatne, osoby prawne , skoro techniki przerzutu i kanały przerzutowe są opanowane i sprawdzone.To takie dywagacje właściciela Pantery 1:72.
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 ale po polsku to ja już nie umiem albo to z nerwów wybaczcie.Odrobina chęci i już nowe :Potwory wychodzą z ukrycia: :DLewy"- ja tam akurat nic nie mam przeciwko wymianom i handlowi... w końcu większość motocykli poszła na zachód 10 lat temu i wacają teraz w lepszym stanie. Co prawda już nie tak masowo jak w tamta stronę :( ale tym razem do prawdziwych pasjonatów. A w motocyklowym środowisku jakoś tak mniej rzymająco władze" i tez towarzysko :D.pozdrawiam już ubawiony
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 popieram indian chiefa a dziur w Polsce rośnie, nie mówcie, że w każdym zakątku naszego kraju powstają bieda szyby.
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Witam!Wystarczyły 3-4 osoby i wszystko jasne. :]StuG jest w kraju (tak twierdzą zorientowani w temacie, a nie mam powodu by im nie wierzyć). Zgrubsza nawet rejon już znam. Losy też. Ciekaw jestem, czy go ten człowiek odbuduje, czy jednak komuś sprzeda? Oby odbudował. Byłoby miło. Jeszcze jeden StuG III... :>
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A propo listy :1. Elefant z okolic Jędrzejowa,2. Pantera z Nidy3. SdKfz 251 saper" z Pilicy4. Pantera ze Zwolenia ???
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Przepraszam - dziękuję za korektę - Stug ze Zwolenia.Co dalej ???Jeszcze jeden SdKfz 251 z MWP sprzedany ???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.