Skocz do zawartości

Lepszość" grup...

Rekomendowane odpowiedzi

Natchnięty rozmową w gronie znajomych o rekonstrukcji mam dla szanownego koleżeństwa pytanie. Jakie grupy uważają za dobre a jakie za gorsze. Chodzi tu o calokształt dzialanosci a nie tylko ilośc uczestnictwa w imprezach i łyszczenie" na nich.
Bo w końcu są grupy duże i znane które jednak bez pomocy Hero nie mogły by istnieć jako iż członkowie nieposiadają skompletowanego własnego umundurowania, ekwipunku i broni. Wszystko to muszą pożyczać. Może to i dobre podejście bo przecież nie muszą wywalac kasy na wlasny sprzęt, jadą z małm bagażem i jeszcze wszystko mają pod nos.
Są też i grupy małe, czasem oparte na koleżeństwie kilku osób ktorych nie widać ale sa kompletnie wyekwipowani. Czekam na typy w 3 kategoriach:
1. Niemcy
2. Wrzesień 39
3. PSZ/Alianci

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
jak mozna byc w pelni rekonstruktorem z pozyczonym sprzetem ? Dla mnie sama przyjemnsocia jest taszczenie calego dobytku na sobie, caly sprzet, spac pod kocem w mundurze przy przymrozkach jesc t co nasi w 39. Takie wczuwanie sie w klimat. Nie rajcuje mnie niedzielne rekonstruowanie czegos jak w niedalekiej mojej przeszlosci :) JAk sie bawic to pełna geba :)

pzdr
Strz. Leszek B.
GRH Grupa Operacyjna Śląsk"

Chyba nie ma takiej grupy, która cały sprzęt pożyczyłaby od Hero. Owszem, sporo osób pożycza pojedyncze fanty (ja np. nad Bzurą pożyczałem polskie ładownice i żabkę), ale z biegiem czasu takowe się mundurują.

Co do opłacalności - Hero chciało 50zł za komplet WH/WP - zwróci się , w najtańszym wariancie, po kilkunastu-kilkudziesięciu rekonstrukcjach.

Natomiast wprowadzony podział uważam za dziwny - bo w haśle Wrzesień 39" są zarówno:
a) WP
b) WH
c) RKKA
d) Słowacy ;P

Tak samo Alianci, no i Niemcy (jak ktoś odtwarza Volkssturm czy 45 rok to raczej jakość i dokładność znaczy co innego niż na początku wojny). Sprecyzuj, to będzie można kombinować.

Nie wiem czy to najszcęśliwszy pomysł, wypowiadać się które grupy sa lepsze od innych. Chybaby łatwiej było z pojazdami: np. ajbardziej oryginalny czyli bez najmniejszych zmian" ale ten pojazd na pewno by przegrał w konkursie na urodę" pojazdu.

wieć może zrób konkurs na:
1. najbardziej urodziwa GRH;-)
2. najbardziej wiernie wyposażona
3. najszybciej biegająca
4. najwiecej pijąca
5. najlepiej tupiąca
6. najbardziej niesforna
7. najbardziej .....
i można jeszcze ze sto róznych klasyfikacji zrobić, aż zabraknie GRH do medali

ja stawiam na :
nr jeden w grh niemieckich :
1 AA7
2 ZELAZNY ORZEL
3 BASTION GROLMAN
grupy naprawde profesjinalne i ładnie wyposarzone
polskie:
1 cytadela
2 28 lodz
3 wrzesień 39
naprawde ładnie sie prezentująw boju
łani
1 1 kop
2 10 p.uł .litewskich
3 7 p.ul.lubelskich
grupy które warto zobaczyć
grupy ktore czesto organizują ,robią inscenizacje :]
tak tez mozna podzielić POLSKĘ
wiekszosc inscenizacji to zachód i srodek polski a tera jeszcze dochodzi i wschód coraz cześciej sie słyszy o wschodnich rubierzach RP :0

Co do wypożyczania fatałszków, faktycznie irytujaca jest ciężarówka Hero-Collection, która często jeździ za grupami, dzięki czemu poziom rekonstrukcji takiej grupy jest ardzo wysoki". I teraz kto jest lepszym rekonstruktorem? Koleś, który zarwał kilkadziesiąt nocy na szyciu, przerabianiu, dopasowywaniu, dokompletowywaniu, często biega w przerobionym szwedzie czy KBW, odkładając w tym czasie kasę na drogą replikę? Czy koleś, który przyjeżdża na gotowe, wskakuje na chwilę w (często koszmarnie niedopasowaną) idealną replikę, a po rekonstrukcji zapomina o czymkolwiek. Oczywiście dla nas, komentujących tutaj później np. zdjęcia z takiej imprezy, rekonstruktor nr 1 to łachmaniarz i burak biegający w szwedzie, a rekonstruktor nr 2 to profesjonalista, który widać, że zna się na rzeczy".
Wybaczcie, ale za dużo czasu spędziłem nad opracowaniami, i za dużo kasy przez lata władowywałem w swój sprzęt i kosztował mnie za dużo wyrzeczeń, żeby bezemocjonalnie podchodzić do sprawy wypożyczania, która przywodzi mi na myśl sezonowych Punków, którzy czub na głowie stawiali dopiero w kiblu PKP, w pociągu do Jarocina.
Zatem oprócz klasyfikowania rekonstruktorów po ubiorze", lepiej nauczać się odróżniać, który z nich ma pasję, a który ma co najwyżej zainteresowanie.

A ja na pierwsze miejsce do wszystkich kategorii proponuję naszą 1 SKC. ;)

1. Pod MC to nawet krzyży żelaznych się z niemców nie zrywało a jedynie odznaki spadochronowe a co cwańsi to po kilka zegarków na ręce nosili.
2. W 39 większość komandosów walczyła.
3. Alianci no bo przecież PSZ

Pozdrawiam Grechu
GRH 1 SKC

Dodam może następujące grupy kawaleryjskie, które moim zdaniem są na bardzo wyskokim poziomie:
- Szwadron Kawalerii Wojska Polskiego - wystawia pluton kawalerii
- 2 pułk ułanów Grochowskich - wystawia sekcję rkm wz. 28;
- 14 pułk ułanów Jazłowieckich - wystawia obsługę działka ppanc., oficera i kapelana;
- 7 pułk strzelców konnych - wystawia pododdział kolarzy i wóz taborowy wz. 1919;
- 15 pułk ułanów Poznańskich - wystawia pluton kawalerii;
- PKK - 17 pułk ułanów Wielkopolskich - wystawia taczanke wz. 26 i kuchnie polowa wz. 23;
- PKK - Jurek Hanisz - zaprzęg do działka wz. 36;
- 3 pułk ułanów Śląskich - wystawia zaprzęg z obsługą do działka wz. 36;

Broń pancerna:
- 62 dpanc. z PodBryg Kawalerii wystawia: kopie samochodu pancernego wz. 34, Polski Fiat łazik" 508, motocykl Sokół 1000, czołg rozpoznawczy TKS.
- GRH Smok - czołg rozpoznaczy TKS

A ja mam takie pytanie: w gruncie rzeczy grupek odtwarzających polskie wojsko jest sporo, w zasadzie prawie wszyscy mają mundury z jednego okresu, nie można zrobić jednego pułku albo batalionu z tego???

Już to widzę...
Zakładając, że ktoś zainicjowałby coś takiego, to dyskusje na temat który pułk" przciągały by się w nieskończoność. Na tą chwile jest dość sporo grup, które odtwarzają konkretne pułki. Do tego dochodzą różne wymagania grup co do wieku i umundurowania kandydatów, a mało która grupa zgodzi się przystępując do czegoś takiego na wywalanie członków za młodych/nie umundurowanych do końca. Poza tym dochodza do tego różne animozje między GRH, odległości (naprawdę trudno jest zebrać większą grupę, która jest rozwalona po całej Polsce) itp...

Jednym słowem: nie ma szans

pzdr

Nie da sie okreslic lepszosci grup, poniewaz nie ma chyba takiej osoby ktora by znala kazda grupe z osobna.

Ostatnie manewry
Grupa Operacyjna Śląsk"

http://img315.imageshack.us/img315/5960/spotkaniezhistori2611vw.jpg

Grupa Operacyjna Śląsk" i SRH Wrzesień 39"

http://img455.imageshack.us/img455/4532/zdj281ciegrupowe7je.jpg

:)

pzdr

Kawaleria - to zdecydowanie najlepszy jest 1 Pułk Kawalerii KOP. (zaprzęg z działkiem wz. 36, ckm wz. 30, kbppanc wz 35 Ur itp...itd....)

Piechota - GRH GO ŚLĄSK" i 4 Pułk Strzelców Podhalańskich z Cieszyna.

A tak na poważnie to najbardziej wypasiona grupa to Infanteria Forteczna co robi zadymy na Wyrach. Wystawiamy ponad 100 ton betonu zbrojonego żelazem. Gazem nas nie weźmiecie bo mamy filtrowentylację :P:P:P

PS: Czy ten 3 Pułk Ułanów Śląskich to harcerze ze Zbrosławic ? I chyba raczej ułani z trzeciego zwykli mawiać o sobie: Pułk 3 Ułanów Śląskich. To tak na marginesie :)

Pozdrawiam
d007

Pomysł rankingu Grup jest cokolwiek chybiony i zalatuje prowokacją wywołania jakiejś dziwnej dyskusji. Czemu ma to służyć? Chyba, że ktoś chce koniecznie udowodnić, że ...moja rekonstrukcja jest bardziej mojsza". Eee... dupa, a nie prowokator!

Niestety nie znam 1 Pułku KOP i nawet nie wiem skąd ten pododdział jest, ale z chęcią zobaczę zdjęcia tej grupy. 7 SDH im. płk Beliny - Prażmowskiego w barwach Pułku 3 Ułanów Śląskich jest ze Zbrosławic.

w pełni zgadzam się ze Steinerem, wszelkie rankingi prowadzą do podziałów, potem niepochlebnych uwag itp. (jako Polacy niezbyt umiemy się w to bawić), każdego rekonstruktora czas i praca jest cenna, o ile ma to służyć jakims wyższym celom czy propagowaniu historii itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie