Vilkaloki Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Natchnięty rozmową w gronie znajomych o rekonstrukcji mam dla szanownego koleżeństwa pytanie. Jakie grupy uważają za dobre a jakie za gorsze. Chodzi tu o calokształt dzialanosci a nie tylko ilośc uczestnictwa w imprezach i łyszczenie" na nich.Bo w końcu są grupy duże i znane które jednak bez pomocy Hero nie mogły by istnieć jako iż członkowie nieposiadają skompletowanego własnego umundurowania, ekwipunku i broni. Wszystko to muszą pożyczać. Może to i dobre podejście bo przecież nie muszą wywalac kasy na wlasny sprzęt, jadą z małm bagażem i jeszcze wszystko mają pod nos.Są też i grupy małe, czasem oparte na koleżeństwie kilku osób ktorych nie widać ale sa kompletnie wyekwipowani. Czekam na typy w 3 kategoriach:1. Niemcy2. Wrzesień 393. PSZ/Alianci
dr_Pai-Hi-Wo Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Które grupy porzyczają sprzęt od Hero Collection???? To się wogóle opłaca? Może wymienisz kandydatów do Twojego Plebiscytu?pzdrodr. Pai-Hi-Wo
KoMbAtAnT Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 jak mozna byc w pelni rekonstruktorem z pozyczonym sprzetem ? Dla mnie sama przyjemnsocia jest taszczenie calego dobytku na sobie, caly sprzet, spac pod kocem w mundurze przy przymrozkach jesc t co nasi w 39. Takie wczuwanie sie w klimat. Nie rajcuje mnie niedzielne rekonstruowanie czegos jak w niedalekiej mojej przeszlosci :) JAk sie bawic to pełna geba :)pzdrStrz. Leszek B.GRH Grupa Operacyjna Śląsk"
Towarzysz Iwan Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Chyba nie ma takiej grupy, która cały sprzęt pożyczyłaby od Hero. Owszem, sporo osób pożycza pojedyncze fanty (ja np. nad Bzurą pożyczałem polskie ładownice i żabkę), ale z biegiem czasu takowe się mundurują.Co do opłacalności - Hero chciało 50zł za komplet WH/WP - zwróci się , w najtańszym wariancie, po kilkunastu-kilkudziesięciu rekonstrukcjach.Natomiast wprowadzony podział uważam za dziwny - bo w haśle Wrzesień 39" są zarówno:a) WPb) WHc) RKKAd) Słowacy ;PTak samo Alianci, no i Niemcy (jak ktoś odtwarza Volkssturm czy 45 rok to raczej jakość i dokładność znaczy co innego niż na początku wojny). Sprecyzuj, to będzie można kombinować.
pik78 Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Iwan ,zapomniales o tzw 5 kolumnie ( GRH Ostatni Bastion" ją odtwarza chyba ,ten niepowtarzalny miks mundurkow i cywilnych łachów ) :Dpzdr piku
Vilkaloki Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 hehehe no tak pika brakowalo :)Iwan nie napisalem że caly... Ale pewne elementy. Jako wrzesień 39 przyjałem Polskie wojsko II RP.Moje typy to:1. FJR12. Cytadela3. SBS z Łodzi.
kutno Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 noo nie wszyscy mają dostęp do grubego szmalu ..lub są jak ja rozpieszczani przez rodziców ...liczą siem chęci ;)
Campus Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Nie wiem czy to najszcęśliwszy pomysł, wypowiadać się które grupy sa lepsze od innych. Chybaby łatwiej było z pojazdami: np. ajbardziej oryginalny czyli bez najmniejszych zmian" ale ten pojazd na pewno by przegrał w konkursie na urodę" pojazdu.wieć może zrób konkurs na:1. najbardziej urodziwa GRH;-)2. najbardziej wiernie wyposażona3. najszybciej biegająca4. najwiecej pijąca5. najlepiej tupiąca6. najbardziej niesforna7. najbardziej .....i można jeszcze ze sto róznych klasyfikacji zrobić, aż zabraknie GRH do medali
kamilo Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 ja stawiam na :nr jeden w grh niemieckich :1 AA72 ZELAZNY ORZEL 3 BASTION GROLMAN grupy naprawde profesjinalne i ładnie wyposarzone polskie:1 cytadela 2 28 lodz 3 wrzesień 39naprawde ładnie sie prezentująw boju łani 1 1 kop 2 10 p.uł .litewskich 3 7 p.ul.lubelskichgrupy które warto zobaczyć grupy ktore czesto organizują ,robią inscenizacje :]tak tez mozna podzielić POLSKĘ wiekszosc inscenizacji to zachód i srodek polski a tera jeszcze dochodzi i wschód coraz cześciej sie słyszy o wschodnich rubierzach RP :0
mr2z Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Co do wypożyczania fatałszków, faktycznie irytujaca jest ciężarówka Hero-Collection, która często jeździ za grupami, dzięki czemu poziom rekonstrukcji takiej grupy jest ardzo wysoki". I teraz kto jest lepszym rekonstruktorem? Koleś, który zarwał kilkadziesiąt nocy na szyciu, przerabianiu, dopasowywaniu, dokompletowywaniu, często biega w przerobionym szwedzie czy KBW, odkładając w tym czasie kasę na drogą replikę? Czy koleś, który przyjeżdża na gotowe, wskakuje na chwilę w (często koszmarnie niedopasowaną) idealną replikę, a po rekonstrukcji zapomina o czymkolwiek. Oczywiście dla nas, komentujących tutaj później np. zdjęcia z takiej imprezy, rekonstruktor nr 1 to łachmaniarz i burak biegający w szwedzie, a rekonstruktor nr 2 to profesjonalista, który widać, że zna się na rzeczy".Wybaczcie, ale za dużo czasu spędziłem nad opracowaniami, i za dużo kasy przez lata władowywałem w swój sprzęt i kosztował mnie za dużo wyrzeczeń, żeby bezemocjonalnie podchodzić do sprawy wypożyczania, która przywodzi mi na myśl sezonowych Punków, którzy czub na głowie stawiali dopiero w kiblu PKP, w pociągu do Jarocina.Zatem oprócz klasyfikowania rekonstruktorów po ubiorze", lepiej nauczać się odróżniać, który z nich ma pasję, a który ma co najwyżej zainteresowanie.
grechu Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 A ja na pierwsze miejsce do wszystkich kategorii proponuję naszą 1 SKC. ;)1. Pod MC to nawet krzyży żelaznych się z niemców nie zrywało a jedynie odznaki spadochronowe a co cwańsi to po kilka zegarków na ręce nosili.2. W 39 większość komandosów walczyła.3. Alianci no bo przecież PSZPozdrawiam GrechuGRH 1 SKC
jazlowiak Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Dodam może następujące grupy kawaleryjskie, które moim zdaniem są na bardzo wyskokim poziomie:- Szwadron Kawalerii Wojska Polskiego - wystawia pluton kawalerii- 2 pułk ułanów Grochowskich - wystawia sekcję rkm wz. 28;- 14 pułk ułanów Jazłowieckich - wystawia obsługę działka ppanc., oficera i kapelana;- 7 pułk strzelców konnych - wystawia pododdział kolarzy i wóz taborowy wz. 1919;- 15 pułk ułanów Poznańskich - wystawia pluton kawalerii;- PKK - 17 pułk ułanów Wielkopolskich - wystawia taczanke wz. 26 i kuchnie polowa wz. 23;- PKK - Jurek Hanisz - zaprzęg do działka wz. 36;- 3 pułk ułanów Śląskich - wystawia zaprzęg z obsługą do działka wz. 36;Broń pancerna: - 62 dpanc. z PodBryg Kawalerii wystawia: kopie samochodu pancernego wz. 34, Polski Fiat łazik" 508, motocykl Sokół 1000, czołg rozpoznawczy TKS.- GRH Smok - czołg rozpoznaczy TKS
dr_Pai-Hi-Wo Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 na drugim miejscu Żelazny Orzeł? Gdzieś o niej słyszałem, ale nie wiem gdzie ;) Mają jakąś stronkę???Moje typy na niemiaszków:1. GRH Pomerania 19452. GRH AA73. GRH Festung Breslau/ Bastion Grolman
Campus Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 A ja mam takie pytanie: w gruncie rzeczy grupek odtwarzających polskie wojsko jest sporo, w zasadzie prawie wszyscy mają mundury z jednego okresu, nie można zrobić jednego pułku albo batalionu z tego???
Ur Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Już to widzę...Zakładając, że ktoś zainicjowałby coś takiego, to dyskusje na temat który pułk" przciągały by się w nieskończoność. Na tą chwile jest dość sporo grup, które odtwarzają konkretne pułki. Do tego dochodzą różne wymagania grup co do wieku i umundurowania kandydatów, a mało która grupa zgodzi się przystępując do czegoś takiego na wywalanie członków za młodych/nie umundurowanych do końca. Poza tym dochodza do tego różne animozje między GRH, odległości (naprawdę trudno jest zebrać większą grupę, która jest rozwalona po całej Polsce) itp...Jednym słowem: nie ma szanspzdr
KoMbAtAnT Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Nie da sie okreslic lepszosci grup, poniewaz nie ma chyba takiej osoby ktora by znala kazda grupe z osobna.Ostatnie manewryGrupa Operacyjna Śląsk"http://img315.imageshack.us/img315/5960/spotkaniezhistori2611vw.jpgGrupa Operacyjna Śląsk" i SRH Wrzesień 39"http://img455.imageshack.us/img455/4532/zdj281ciegrupowe7je.jpg:)pzdr
kutno Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 niemieckie ...oczywiście AA7 polskie .. hmm .. stawiałbym na Schaboszczaków , bo to są konkretni ludzie ..jeszcze ten spadochron ;DPZDR
kutno Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 AAA ..JESZCZE WRZESIEŃ ..TU TAJ TO STAWIAM CAŁKIOWICIE NA UŁANÓW ...bez względu na grupe rekonstrukcji do której należą ;)
d007 Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Kawaleria - to zdecydowanie najlepszy jest 1 Pułk Kawalerii KOP. (zaprzęg z działkiem wz. 36, ckm wz. 30, kbppanc wz 35 Ur itp...itd....)Piechota - GRH GO ŚLĄSK" i 4 Pułk Strzelców Podhalańskich z Cieszyna.A tak na poważnie to najbardziej wypasiona grupa to Infanteria Forteczna co robi zadymy na Wyrach. Wystawiamy ponad 100 ton betonu zbrojonego żelazem. Gazem nas nie weźmiecie bo mamy filtrowentylację :P:P:PPS: Czy ten 3 Pułk Ułanów Śląskich to harcerze ze Zbrosławic ? I chyba raczej ułani z trzeciego zwykli mawiać o sobie: Pułk 3 Ułanów Śląskich. To tak na marginesie :)Pozdrawiam d007
Steiner7 Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Pomysł rankingu Grup jest cokolwiek chybiony i zalatuje prowokacją wywołania jakiejś dziwnej dyskusji. Czemu ma to służyć? Chyba, że ktoś chce koniecznie udowodnić, że ...moja rekonstrukcja jest bardziej mojsza". Eee... dupa, a nie prowokator!
jazlowiak Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Niestety nie znam 1 Pułku KOP i nawet nie wiem skąd ten pododdział jest, ale z chęcią zobaczę zdjęcia tej grupy. 7 SDH im. płk Beliny - Prażmowskiego w barwach Pułku 3 Ułanów Śląskich jest ze Zbrosławic.
Campus Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 w pełni zgadzam się ze Steinerem, wszelkie rankingi prowadzą do podziałów, potem niepochlebnych uwag itp. (jako Polacy niezbyt umiemy się w to bawić), każdego rekonstruktora czas i praca jest cenna, o ile ma to służyć jakims wyższym celom czy propagowaniu historii itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.