Skocz do zawartości

6 osiowa platforma kolejowa Deutsche Reichsbahn

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie potrzebuję wszelkich zdjęć tego wagonu - dokładniej chodzi o 6-osiową platforme kolejową o dużej nośności kolei Deutsche Reichsbahn. Platformy tego typu służyły m.in. do transportu ciężkich czołgów Pz.Kpfw.VI.
Ściślej - chodzi mi o ich sposób malowania...
Czy na załączonym zdjęciu jest własnie platforma tego typu (seria SSyms numer 14556) czy jest to wagon 4-osiowy?

bjar_1

Napisano
Moze sie przyda http://www.belcherbits.com/ssyms%20with%20tiger.jpg

Te cudaki juz byly tu chyba kiedys omawiane - panthera z wieza od IV i tiger na podwoziu ferdynanda(?) - nie myle sie?
Napisano

Czyli seria Ssyms to sześcioosiówki.
Dect - dokładnie mi o to chodzi, chociaż jakieś za skromne napisy eksploatacyjne chyba są na tym modelu...
A oznaczenia malowane na prawej części boku platformy?

W międzyczasie znalazłem na płytach jeszcze 2 zdjęcia platformy SSyms - z Ferdynandem"

Napisano

i Pz.Kpfw.VI Tiger" załadowany na SSyms.

Macie może jakieś dane tego wagonu - długość ,masa własna ,nośność itp.?

Napisano

Bjar,
Malowanie standardowe DR.Platforma na zdjeciu ciekawa, bo wyglada na 50-cio tonowke, a oznaczona SSyms", jak szescioosiowka (80 ton).50-tonner'y nosily Gattungs zeichen - SSym".
Dolaczam skan planu 80-cio tonowki.
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
Ooo! Dzięki Grendel! Masz może skan tego planu platformy SSyms w dobrej rozdzielczości i mógłbyś mi podrzucić na skrzynkę?
4 osiowe 50-tonówki nosiły serię SSys ,nie SSym - chyba popełniłeś błąd.

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Bjar,
Oczywiscie - SSys !Dziekuje za poprawke :)
Tiff juz wysylam.Mam nadzieje, ze jakosc Ci wystarczy ;o)
A Famo ma a pace", co Sd.Kfz. 9/1 tam mialy, czyli Drehkran 6t. ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grendel = dzięki wielkie za rysunek!
Oczywiście w dalszym ciągu proszę o zdjęcia z epoki na których są platformy SSyms z załadowanym na nie sprzętem pancernym lub bez :)

pozdrawiam!
Napisano
Dect

Tiger Porschego /VK.4501(P)/

Miał silniki : spalinowe po 200 km każdy /gaźnikowe/ i elektryczny. Silnik spalinowy przez agregat prądotwórczy dawał prąd dla silnika elektrycznego który przez odpowiednią przekładnię napędzał koła napędowe / z tyłu czołgu/

Napęd był bardzo zawodny i miał ograniczone własności manewrowe. Zbudowano tylko cztery egzemplarze jak podaje literatura.
Napisano
Bjar,
Cala przyjemnosc po mojej stronie:)Mam nadzieje, ze sie przydadza.
Inne zdjecia mam albo w ksiazkach, albo gdzies w stercie cd - w zasadzie bez intensywnych (i czasochlonnych) poszukiwan niemozliwe jest znalezienie tam czegokolwiek...Nie mam kiedy zabrac sie by to wszystko skatalogowac...
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Platformy to ciekawostka istotna bo Tiger na normalnych gąsiennicach przekraczał skrajnie wagonową i zakładano wtedy gąsiennice transportowe. Ale widziałem też foty Tigera z gąsiennicami standardowymi na platformach - wystającymi poza obrys platformy.
Na jednej z fot ostatnich Grendela widać to o czym pisze.
Napisano
Tak w ogóle to kolega prosił mnie o założenie tego tematu, ale mam nadzieję że mu się przydadzą. A co do czasochłonnych poszukiwań pojedynczych zdjęć na zawalonych nimi CD to... skąd ja to znam ;) Jesteś rozgrzeszony ;)

pozdrawiam
Napisano
Bjar,
Mnostwo zdjec jest w dwuksiagu Schneider'a o Tygrysach.
Acer,
Do dalekiego transportu zawsze demontowano zewnetrzne kola jezdne, blotniki i zmieniano gasienice.Byla to kwestia dopuszczalnej szerokosci ladunku (mosty, tunele, przejazdy, mijanki, slupy, znaki itp.).Na krotkich trasach, gdy trakcja na to pozwalala niepotrzebnie nie komplikowano sobie zycia.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam. W czasopiśmie Model Hobby nr3 2003r. jest spory artykuł o tych platfwormach kolejowych i jest troche zdjeć. Są też rysunki boczne w skali 1:87 i 1:35. Pozdrawiam.
Napisano
a tak poza tym ...ta fota musiałabyć zrobiona chybajuż w okresie gdy niemiaszki zapychali dziury wszelakim sprzętem jaki tylko był w magazynach ;D W końcu po co innego łądowaliby takie odzynki" na lawety ...... no chyba że na testy ;]
PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie