Polonez Napisano 28 Lipiec 2003 Autor Napisano 28 Lipiec 2003 Ponieważ zbliża się kolejna Rocznica Powstania Warszawskiego mam propozycję.Uczcijmy 1 Sierpnia o 17-stej minutą ciszy Pamięć Wszystkich Dziewczyn i Chłopaków z Powstania którym sie nie udało......Poldi
michalczewski Napisano 28 Lipiec 2003 Napisano 28 Lipiec 2003 A ktorym sie udalo? :( Cale pokolenie zostalo zlamane :(
Polonez Napisano 28 Lipiec 2003 Autor Napisano 28 Lipiec 2003 Chodziło mi tylko o Pamięć o Nich i Szacunek.O nic wiecej.Poldi.
polzin Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Daremne to jest często nasze gadanie - a nie coś w co się wierzy lub wierzyło ...
ms Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Problem celowosci wybuchu powstania w tym czasie, w tym miejscu, z tymi silami, w tej konfiguracji geopolitycznej, militarnej jest zdecydowanie bardziej zlozony aniezli jednoznaczne jego potepienie (bynajmniej nie tych co stawiali barykady i na nich gineli) badz tez gloryfikowanie...Bo czy zolnierz podziemnej armii - nawet jezeli byl swiadom sytuacji i zagrozen - mogl i przede wszytkim chcial opuscic szergi swoich towarzyszy?Tutaj nalezy dokonac analizy postaw przywodcow ktorzy zainicjowali godzina W zbrojny sprzeciw wobec okupatna.Kilka lat temu ukazala sie w dodatku do Rzepy" tego typu proba spojrzenia na Powstanie Warszawskie z uwzglednieniem obaw, watpliwosci i z perspektywy czasu racjonalnych argumentow czesci przywodcow, jak rowniez nadmiernie optymistycznych wersji przebiegu powstania innej grupy dowodcow.
TomB Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Musimy pamiętać co było 1 sierpnia... Bo to jest bardzo ważne. Coraz mniej ludzi pamięta i przejmuje się tym... Dla niektórych to 'bylo - minęło' co jest zupełnym brakiem poszanowania dla Nich! Nie widze potrzeby rozdrapywania ran i gadania na forum na temat sensu Powstania, Ono było i powinniśmy pamiętać o tych 63 dniach. Szanować Te i Tych którzy walczyli, gineli i przeżyli! Ogromny szacunek należy sie przecież ludności Warszawy, która chcąc niechcąc uczestniczyła w walce.Cześć Ich pamięci!
TomB Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 kolego Michalczewski!Oni zaczynali walke z wiarą w sercach, a na to co się pozniej działo to juz nie mieli wpływu.'Polec i nie ulec to zwycięstwo...'
mab1978 Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Kolego Michalczewskinie wiem czy miałeś przyjemność poznać kogoś kto brał udział w Powstaniu Warszawskim... Tak sie składa, że ja znam kilka osób z batalionu Chrobry 2. Powstanie ich nie złamało, nie dali sie złamać w komunistycznych więzieniach. Filmy i zdjęcia nigdy nie dadzą tyle co naoczne relacje uczestników tych tragicznych ale jakże bochaterskich wydażeń.Pozdrawiam.
pomsee Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Poczytajcie sobie ten tekst:http://www.iyp.org/wzp/0202.html
michalczewski Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Kolego mab1978 i kolego tomB. Tak sie sklada ze mieszkam w Warszawie, bylem harcerzem i udalo mi sie poznac kilku powstancow takze z mojego rejonu (srodmiescie poludniowe). Czy wy naprawde myslicie ze celem tych ludzi byla walka? Celem ich zycia bylo zycie i rozwoj naszego panstwa. Walka byla tylko sposobem na osiagniecie tego celu. Uwazacie panowie, ze dzieki powojennej wladzy udalo im sie ksztaltowac nowa rzeczywistosc? Szanuje tych ludzi i naprawde uwielbiam za ich pogode ducha. Z mojej rodziny zginelo z bronia w reku 6 lub 7 osob w czasie samego powstania!( w tym wuj mojej babci i jego czterech synow) Uwarzacie ze nie mam dla nich szacunku? Rocznica powstania to dla mnie najwazniejsza rocznica w roku! Boli mnie tylko gdy ktos mowi mi ze od 50 lat czeka tylko na to zeby znow spotkac swoich kolegow na tamtym swiecie...
poldi Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Żywi mają zawsze więcej racji niż umarli"Jak łatwo przychodzi oceniać innych.Tylko pytanie:A jakim prawem? Kto dał nam prawo do oceniania wydarzeń w których nie braliśmy udziału? Dlaczego tak łatwo przychodzi nam krytyka w stosunku do żyjących i poległych żołnierzy Powstania i do Powstania.A kim my jesteśmy żeby wydawać osondy nad właściwością wydanych decyzji? Przecież to nie nam dzień w dzień groziły łapanki, Aleja Szucha,rozstrzeliwania, wywózka na roboty do rzeszy i cały ogrom okupacyjnych okropności.Siedzimy w fotelach, tłuczemy w klawiaturę, popijamy kawkę i jest ok.Łatwo jest oceniac w momęcie kiedy nam i naszym rodzinom nie grozi rozwałka czy komory gazowe Oświęcimia. Czy nie można zostawić na chwile polityki i po prostu pomyśleć o tych którzy zgineli i szanować tych co przeżyli? Ilu z nas przeżyło by przejście kanałami ze Starówki? No Panie i Panowie? A co z naszymi dziećmi? Czy za naście lat uczeń w szkole nie bedzie nawet wiedział kiedy to Powstanie wybuchło? Bo co to kogo obchodzi nie? Mam trzyletniego syna i zrobię wszystko żeby zaszczepic w nim szacunek do ludzi którzy przeżyli to Powstanie i Wojnę.Nie pisałem postu o Powstaniu z myślą o tym żeby rozpętać jakieś nasze mierne dywagacje na temat czy było Ono słuszne czy nie.Nie nam osądzać.Mam tylko nadzieję że 1-rwszy sierpnia 1944 roku za naście lat nie będzie tylko marną wzmianką w mediach.My nie mamy oceniać historii.Mamy ją szanować i przekazywać żeby postać patrząca na nas w lustrze nie napluła nam w morde i żeby nasze dzieci nie zostały historycznymi głąbami. Chyląc czoła przed Żołnierzami Powstania pozdrawiam WszystkichPoldi vel Polonez.
jazlowiak Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Nie patrzmy na historię z punktu widzenia wielkich wodzów i wielkiej polityki, bo takie role nigdy nam raczej nie będą pisane. Popatrzmy na historię z punktu widzenia powstańca z kabekiem, który siedział w oknie PWPW i miał za zadanie nie dopuścić Niemców do Starego i Nowego Miasta. I tu sobie odpowiedzmy - czy mielibysmy w sobie taką siłę? Historia moi mili to zbiór zachowań jednostek. A tak apropo to zapraszam w piatek o 11.15 do PWPW S.A. - będizemy wystawiac warty w mundurach powstańczych.
sobczus Napisano 2 Sierpień 2003 Napisano 2 Sierpień 2003 szkoda tych ludzi byli w naszym wieku nawet mlodsi
jazlowiak Napisano 2 Sierpień 2003 Napisano 2 Sierpień 2003 Podeslalem Bocianowi zdjecia z wart przy PWPW może wrzuci?
Kanapon Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Ciesząc się z wreszcie porządnie zorganizowanych obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego zapodaję... Coś ze (starej już) Rzeczpospolitej z 23.10.2004 z dodatku Plus-Minus, felietonu Bratkowskiego Boku" : Polski Kalifornijczyk, Witold Kieżun junior, po roku pracy uruchomił rewelacyjną witrynę internetową, oczywiście angielską, poświęconą powstaniu warszawskiemu (syn jednego z bohaterów powstania!). W światowej klasyfikacji Google'a ta strona jest już w pierwszej dziesiątce; do tego już kilkaset tysięcy wejść. I co za robota! Ile różnorodnego materiału informacyjnego, z iloma linkami do różnych źródeł! Każdy pod adresem www.warsawuprising.com może to sprawdzić, a mam nadzieję, że nasi informatycy i "czatownicy nawiążą współpracę z programem Project in Posterum (angielskie tytuły dalszych tematów: zegota, saving Jews, recording the history, translating the memoirs, Poland genocide 1939-1945, for your freedom and ours). Adres info@projectinposterum.org - myślę, że zrobimy coś i w kraju dla uświadomienia światu naszej historii, nie licząc wyłącznie na innych. Muzeum Powstania Warszawskiego już nawiązało współpracę (zwracam honor jego dyrektorowi, p. Ołdakowskiemu, nie był z doboru partyjnego; wart swojej roli), a i minister kultury Waldemar Dąbrowski obiecał pomoc." W/w witryna mimo że zawiera niewielkie błędy (np. liczebność NSZ), ma jednak spore szanse na upowszechnienie wiedzy o powstaniu warszawskim, bądź też przynajmniej utrudni pomylenie" go z powstaniem w warszawskim gettcie. Jest profesjonalnie wykonana, przyjemna dla oka, czytelna i naprawdę bogata merytorycznie.Kanapon
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.