Skocz do zawartości

x-terra 70

hesus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmmm, co do zasięgu 70ątki naprawde nie ma co narzekać. Czasami naprawde kopie sie ładne dołki po małą monetkę. Jedynie co mnie troszki drażni to że lubi grube żelazo....ale jest przywilej" wielu wykrywek...:(
  • Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pablo napisał :
Witam. Czy ktoś posiada ( i oczywiście używa w terenie ) cewkę niskoczęstotliwościową do XT 70? Napiszcie jak się Wam sprawuje i do jakich poszukiwań jej używacie. Dzięki i pozdrawiam."

Daj bracie na luz :) ,lepsze fanty ciagne standardem (7,5kHz)
Oczywiscie ta cewke uzywalem do militarki ale zrezygnowalem z niej i lezy bezuzyteczna co prawda jest lzejsza i wygodniejsza ,mozna wcisnac w trudno dostepne miejsca to jedyna zaleta tej sondy ,mowie tak moze jest to spowodowane ,ze nic ciekawego nia nie trafilem ale jednym slowem nie przypadla mi do gustu .
Jezeli ktos jest chetny pobawic sie 3 to z mila checia odsprzedam lub zamienie na 18,75 ,prosze pisac na : kuba.k1984@yahoo.pl
Napisano
A może ktoś porównywał cewkę typu DD 7,5kHz 10,5 z cewką koncentryczną 7,5kHz 9".Ciekawy jestem efektów.Zwłaszcza czy ma lepszą głębokość.
Napisano
Dzięki Kublo za opinię. Co do porównanie 7,5 kHz DD i koncentryka, to DD ma zdecydowanie większe pole prześwietlania gruntu, natomiast koncentryk jest lepszy w namierzaniu. Co do zasięgu, to ciężko wydać opinię, ale wydaje mi się, że DD ma lepszy. Pozdrawiam.
  • 2 months later...
Napisano
Panowie widze ,że temat coś ucichł.
Widze, że posiadacze X-Terki widocznie są szczęśliwi z zakupu, dopiero widziałem bodaj 2 sztunie na alle... na handel i cewki pozatym cisza.
Wypowiadajcie się o według was najlepszych nastawach, może to pomóc wielu z nas :)
Moje:
- tryb dynamiczny
treshold: 7-8
sens: 20-24
balans:27-28 - stały bez śledzenia
cancel noise: 0
- tryb statyczny
treshold: 10
sens: 22
sygnał wiodący: 22
włączone śledzenie do gruntu
i to chyba wszystko ,pozdrawiam - Kublo
Napisano
Twoje ustawienia Kublo są delikatnie mówiąc złe.

Dynamik-
- reshold: 7-8"- ustawiony w domyślnym/początkowym jest optymalny.
-sens 20-24"- staraj się chodzić na najwyższej czułości na jakiej się da(tj.nie ma częstych fałszywych sygnałów)
-alans:27-28 - stały bez śledzenia"- nie masz w ten sposób wykrywacza dostrojonego do gruntu!! Albo Auto albo częste dostrajanie.

Tryb statyczny-
reshold: 10,sygnał wiodący: 22" ???????
Rzadko chodzę w tym trybie i może dlatego nie rozumiem.
Pozdrawiam.
Napisano
i dlatego nie kupiłem x-terki70.....za dużo kombinacji, możliwości ustawień, przy jednych ustawieniach pomijam to a przy innych tamto. I czas który mógłbym poświęcić na szukanie poświęcałbym na zabawie" w ustawienia.
Niech nikt nie zrozumie że krytykuję ten sprzęt...bo podpobno jest niezły.
Napisano
Mirkoni- jakie ustawienia? Osobiście nic nie dostrajam tylko włączam i jadę na Auto(przyjemna funkcja)-na zapamiętanych ustawieniach-
wiodący -12-13
czułość- przeważnie na max
I tyle USTAWIEŃ".
Ps.
Noise cancel- czytałem w instrukcja na czym to ma polegać, ale nie widzę sensu funcji w praktyce. Kto dostrajał automatycznie wie, że dostroi się (prawie) za każdym razem inaczej????
Pozdro.
Napisano
karpik - czytaj wyżej......bo ta maszyna daje dużo mozliwości (tylko czy trafnych)
Funkcja auto....to po co brałes taki wypasiony" sprzęt..???...jesli tylko jedne ustawienia.
Swego czasu miałem dylemat - co???? Xterka70 była juz prawie tuż tuż.....ale mnogośc kombinacji (ustawienia, cewki) nie podabały mi się...bo chcodzenie z wykrywka to też pewnego rodzaju aktywna forma wypoczynku, podczas której moim zdaniem nie są potrzebne myśli że jeżeli zmieniłbym ustawienia i cewkę to może dzisiaj znalazłbym garnek złota".
Przyjdzie czas to sie zmieni i wykrywką i.... żonę :):) ...czy aby na lepszą?????
...czas pokaze
Pozdrawiam

ps
nic nie neguję, sprzętu też (żony nie odważyłbym się :):):))...przedstawiam tylko swój punkt widzenia...bo polmosów i zardzewiałych blach to kazdy sie nakopie...nawet na najlepszym sprzecie z najlepszymi ustawieniam, i kazdy zrobi omijak" pozostawiając cos tam jeszcze.
Napisano
Ja tylko chciałem przekazać, że sprzęt jest prosty w obsłudze i nie wymaga kosmicznych ustawień czy zdolności.
Sprzęt ma parę funkcji, część z nich nie jest przydatna/mi przydatna.
Moim zdaniem nie jest też uniwersalny.
Namiastka trybu statycznego nie robi z niego uniwersala.
Kupiłem ten sprzęt z myślą o kolorze i monetkach.
Wybór był nietrafiony. Kupiłbym za tą cenę coś innego (ale też z tej stajni). Tak czy siak, nowy sezon zaczne z nowym sprzętem. Kierunek kolor.
Chyba, że do końca roku wyrobią się z nowym rutkiem:)
Pozdro.
Napisano
Nie wiem czy dobrze przeczytalem, jestem na ciezkim kacu, ale... X Terra 70 to nie jest sprzet na kolor/monetki? Karpik?
Napisano
X-Terra 70 -hm calkiem niezle sobi radzi :
1.Moneta 5 zl Prl 30-40 cm
2.Monetki Rent i Reichpfennigi jakies 10 cm a sygnal super mocny
3.Polski niesmiertelnik jakies 10 cm czesc dolna

To co ostatnio mi wyszlo z takich ciekawszych rzeczy. Zdecydowanie lepsze zasiegi od ACE 250 - kolega chodzi ( (nie ta klasa sprzetu)UWAZAM JEDNAK ZE ACE ZA TO KASE TO REWELACJA !!!!!!!!!)
Pin Point hm - tragedia przynajmniej narazie nie wiem zabardzo jak sie nim obsluzyc.Moze ktos wie czy na Pin Point tez sa identyfikowane kolory ? Bo jak czasami sprawdzam po jakims normalnej detekcji na ktorej mam 22 to pozniej sie zmienia na -6 na pin point .... Zuzywalnosc baterii - poprostu rewelacja - nie wielka
Pzdr
Napisano
5 zł z 40cm:)))) Niezły dołek wykopałeś zanim ta 5 od ścianki dołka odpadła:))
Pinpoint jest świetny- znaczy się lokalizacja znaleziska, bo na te cyferki wyświetlane podczas namierzania proszę nie patrzeć/nie zwracać na nie uwagi:))
Napisano
Karpik kopanie na duktach lesnych ma przyszlosc :-)))Dzieki za rade :-)a co do scianki hnm .. to widzialem jeszcze slad :-)na dnie i nie zalewam.. no moze czasami jak kazdy :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie