Foster73 Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 W Izraelu znaleziono ciała rycerzy Zakonu TemplariuszyPAP / 2006-04-25W Izraelu, w pobliżu rzeki Jordan, archeolodzy odnaleźli ciała rycerzy Templariuszy - donosi serwis internetowy Daily Telegraph.Brytyjski historyk Tom Asbridge ogłosił, że znalezisko jest pierwszym prawdziwym dowodem istnienia Zakonu Templariuszy. Szczątki odkryto pod ruinami Fortu Jakuba, zamku sięgającego czasów wypraw krzyżowych. Ustalono dokładną datę śmierci rycerzy - 29 sierpnia 1179 roku. Zostali zabici przez Saladyna, budzącego postrach muzułmańskiego władcę, który zdobył fortecę.Nigdy dotąd nie było możliwe tak precyzyjne przypisanie odnalezionych szczątków krzyżowców do konkretnego momentu w historii" - powiedział Asbridge.Zdaniem naukowca, ustalenie momentu śmierci odnalezionych szczątków ludzkich z XII wieku z dokładnością co do dnia jest dla archeologów i historyków niebywałym zdarzeniem.http://portalwiedzy.onet.pl/1311816,10479,info.html
Jeager. Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 jest pierwszym prawdziwym dowodem istnienia Zakonu Templariuszy"- bardzo ciekawe :)
VanWorden Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Witam!...Brytyjski historyk Tom Asbridge ogłosił, że znalezisko jest pierwszym prawdziwym dowodem istnienia Zakonu Templariuszy..." Albo w PAPie mamy bardzo utalentowanych, ale mało rozgarniętych dziennikarzy, albo ten historyk kończył nie ę" historię:)) Od dziecka nie zastanawiałem się czy Templariusze istnieli, ale teraz na szczęście udało się to jeszcze udowodnić:) W każdym razie dawno się tak nie uśmiałem..PozdrawiamVW
Foster73 Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 Ojjj tam czepiacie się szczegółów ;-)Mnie bardziej interesuje jak oni ustalili tę dokładną datę ? Mieli to na jakichś tabliczkach wypisane ?
Darda Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Dość łatwo było chyba tę datę ustalić, zwłaszcza gdy z literatury znało się datę zdobycia Foru Jakuba :-)
wars98 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Biadacy! Saladyn... Tia... Nieciekawa sprawa.Cześć chrześcijańskim bojownikom o wolną Palestynę! :D
Foster73 Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 Darda - prawda z literatury, jeśli przyjąć za pewnik, że zginęli w dniu zdobycia fortu a nie wcześniej w jakiejś potyczce i później zostali pochowani przez swoich.
Peter Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Wars, jesteś mi krewny piwo. Oblałem sobie spodnie, na szczeście się nie posikałem.
VASILI Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 może mieli nieśmiertelniki :D:D ale ogólnie bardzo ciekawe.... hhmm ciekawe czy przetrwały zbroje albo jakieś części garderoby... w sumie jeśli nie będzie o tym przynajmniej wspomniane w tv. to te info można olać :D: Dpozdro
Lukas P Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Na zbroje to bym zbytnio nie liczył :). Ówcześni ludzie skutecznie pozbawiali ich nieboszczyków, nie gardząc także ich ubraniami oraz innym wyposażeniem (w szczególności sakiewkami). Co najwyżej im jakieś krzyżyki zostawili, bo jako muzułmanie się tym nie interesowali, chyba że były ze szlachetnych metali. A swoją drogą to mogliby ujawnić te metody datowania, bo się przy nich metoda C14 kryje w głębokim cieniu.
VanWorden Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Witam!To jednak PAPowi się papi.....iło:))http://www.bbc.co.uk/history/programmes/timewatch/article_crusader_01.shtmlPozdrawiamVW
Marcin Pe Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Jak to pierwszym dowodem, jak to??? A kurde Pan Samochodzik i Templariusze to pies? Zgroza i obraza rodzimej kinematografii naszej , te pismaki ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.