Skocz do zawartości

Czy ktoś wie na temat odkopania dzwonów cerkiwnych na Balnicy ???

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostałem wiadomość od znajomego z Woli Michowej w Bieszczadach ze odnaleziono dzwon z cerkwi zakopany w środku tego co zostało po łemkoskiej chacie pod klepiskiem ???????????? Czy ktoś wie coś więcej-podobno znalezisko trafiło do skansenu w Sanoku ?????????????????????
Napisano
O cholera jasna! Byłem w Bieszczadach w zeszłym roku, byłem też w Balnicy. Rozmawiałem nawet z kilkoma popami na temat zakopanych w wielu miejscach dzwonów cerkiewnych, ale mieli do tego różne podejście. Od głębokiego sceptycyzmu po ogromną wiarę. Zresztą jak twierdzili, bywały i takie historie, że ci co chowali później po kryjomu opróżniali skrytkę, w tajemnicy przed tymi, którzy pomagali im ocalić dzwony. W rezultacie w niektórych przypadkach do dzisiaj szuka się dzwonów, które w rzeczywistości dawno przepadły. No ale chyba nie wszystkie...

Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat podany przez HUKa 100, to ja też poproszę.

LEWY
Napisano
Jacek1, a nie masz jakiegoś scanu tego artykułu? Ja mam do Rzeszowa prawie 600km, więc Nowin" na pewno nie kupię w kiosku;)

LEWY
Napisano
Jednak świat jest mały po przeczytaniu artykułu okazało się iż znalazca to mój dobry znajomy z Radoszyc-dzwonie do niego ale na razie nie mogę go namierzyć –jak będę po rozmowie z nim to coś napisze-pozdro-ale numer !!!!!
Napisano
I wszystko jasne jestem już po rozmowie –otóż oczywiście w prasie są przekłamania-żaden Ukrainiec tego miejsca nie wskazał –co prawda był fakt ze Ukrainiec był ale to tyczyło się innej historii nie związanej akurat z tym znaleziskiem ok15 lat temu.Marek namierzył go piszczałką –nakopał się nieźle bo dzwon był odwrócony zrobił fotke rantu i zgłosił do muzeum na początku mu nie wierzyli aż pokazał fotke zrobioną telefonem bo nie ma aparatu. Dzwon ważył 645 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! obiecano mu nagrodę toz .zapłacą mu za złom tyle ile jest warty brąz na wage-5.000-7.000 tys. ale czy dostanie ??????muszą pisać do ministra-che che-. Już doszli- to dzwon z partii robionych w 1927 roku na wystawe do Paryża w Przemyślu-po wystawie część dzwonów sprzedano we Francji a ten wrócił i został zakupiony przez ludność z Balnicy dlatego nie ma odlanego fundatora na dzwonie i to tyle- pozdro
Napisano
Witam!
Huk100. Oświeć swojego przyjaciela i zarazem tamtejszą służbę konserwatorską by zastosowali art. 189 Kodeksu cywilnego, a nie przepisy o znalezisku archeologicznym. Niech nie robią człowieka w bambusa! Znaleźne należy mu się jak psu kość i tyle. Jakby co to wal na priva!
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Podawałem ten przykład na Naszych odkryciach" (temat bodajże kuleczki") jako efekt dobrej współpracy środowiska poszukiwaczy z muzealnikami i archeologami. Z tego co wiem, to dyrekcja muzeum czyni starania, by nagroda była jak największa, dlatego zwrócili się aż do ministerstwa. Jest dobra wola z obu stron, zobaczymy jak się to skończy.
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano
Chciałem tylko nadmienić iż Marek dostał sporą nagrode od muzeum w Sanoku –dyrektor wypłacił z funduszu muzeum-powiedzieli że gdyby czekał na nagrode od ministra to by się nie doczekał-chociaż tyle-może aż tyle -pozdro
  • 10 months later...
Napisano
wujek opowiadał mi historię wydobycia tego dzwonu... i znalazca dostał 3 000zł i że jest legenda o 3 dzwonach... podobno dziadek kiedyś widział w bagienku coś jakby tą górną część dzwonu ale to w zupełnie innym miejscu... muszę się popytać rodzinki o ten fakt...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie