Gebhardt Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 Kolega poszukuje informacji i zdjec tego systemu noktowizyjnego nemieckiego w celach modelarskich. Oczywiscie rysunki bylyby szczytem marzen!Z gory dziekuje.
IRONRAT Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Możesz może napisać coś więcej? Troszeczkę o niemieckich systemach słyszałem, ale tego akurat nie kojarzę.Ironrat
Lukas P Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Witam. Czy chodzi o system z II wojny światowej instalowany na czołgach Panther"? Jeżeli o ten to trochę informacji jest tutaj:http://www.panzer.punkt.pl/strony_www/panther.htmhttp://klub.chip.pl/krzemek/panther.htmJeżeli zaś się się pomyliłem to przepraszam :)Pozdrawiam Łukasz
IRONRAT Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Na Panterach był montowany reflektor podczerwieni FG 1250 oraz detektor BIWA. Falke" owszem, ale z Falter" nigdy się nie spotkałem. Stąd moje pytanie. Ironrat
Lukas P Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Zgadza się, Falke" to był wóz eskortujący Sd.Kfz. 251/21. W skład zestawu wchodził też emiter podczerwieni na podwoziu Sd.Kfz. 251/20 Uhu".
Lukas P Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Żródło zdjęć to www.lexikon-der-wehrmacht.de . Z tego co pamiętam to jest chyba jakiś zestaw uzupełniający z tym systemem noktowizyjnym do modeli plastikowych w skali 1:35 (chyba Dragona, ale głowy nie dam :) ). Niemcy mieli też celownik noktowizyjny Vampire" do karabinów MP-43. Jest zestaw figurek Dragona z żołnierzami uzbrojonymi w taką cudowną" broń. W sam raz do dioramy Berlina w czerwcu 1945 roku :)
IRONRAT Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Pierwsze urządzenia opracowało AEG w 1934 roku. Nazywało się to Braunsche Roehre. Wersje bojowe, testowano poczatkowo (1939) z działami Pak36 i Pak40. Aprócz Panter montowano tego typu wynalazki na Marderach, Jagtpanterach i innych. Luftwaffe to oddzielny rozdział. Co do Wampira, to słyszałem, że Rosjanie opracowali coś do SWT i to nieco wcześniej, ale to wszystko co wiem na ten temat.Jeśli chodzi o podczerwień, to Niemcy korzystali z bolometrów na przełomie 1917/18 do obserwacji portów.Temat szeroki i bardzo mało znany. A szkoda.Ironrat
IRONRAT Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Powinno być oczywiście Jagdpanther. Rysunek przedstawia fragment systemu montowanego na PzV.Ironrat
Peter Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 U Witkowskiego w cz. 7. są zdjęcia, rysunki i przekroje ale niestety Spanner" , Kiel III", WPG, Hamburg.
Gebhardt Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Jedyne co na temat wiem to to ze kolega byl calkiem pewien ze chodzi o cos co nazywa sie FALTER. Sam o Falke pytalem ale byl pewien ze nie. Zupelnie nie moja to dzialka, wiec wybaczcie jezeli sie blaznie, ale wydaje mi sie ze Falke to jest czesc czy caly system aktywny. Wyzszosc systemu Falter miala polegac na tym ze byl to system zupelnie pasywny. Ergo nie mial reflektora ktory oczywiscie znakomicie odkrywa stanowisko przed nplem wyposazonym w detektory swiatla podczerwonego. Jezeli bredze to prosze mnie sprostowac!
Gebhardt Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 I oczywiscie dziekuje wszystkim za nadeslane informacje i zainteresowanie.
IRONRAT Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Rozumujesz poprawnie. Mowa wobec tego o systemie pasywnym, ale przyznaję, iż Falter", cokolwiek by to nie było, jest mi nieznany. Poszukam dalej. Niemiecki odpowiednik generacji I? Zobaczymy czy coś wypłynie.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.