Skocz do zawartości

...Książ - odkryte" (?!?) tajemnice...

oda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Podaję za wczorajszymi wrocławskimi telewizyjnymi Faktami".
Otóż odkryto nowe dokumenty (plany) dotyczące nieznanych podziemi pod zamkiem. W wyniku przeprowadzonych wstępnych badań, potwierdzono istnienie pod dziedzińcem (patrz foto.)anomalii, które wskazywałyby na istnienie komory o powierzchni ok. 80 m2, w której znajdować miałyby się jakieś precjoza" (?!).
Tak więc może coraz bliższym staje się dzień i chwila dotarcia do min. słynnego składu (ciuchcia + wagoniki = pociąg).
W sprawie zabrał również głos B.Wołoszański, który zdaje się kręci na Zamku (...oczywiście jakiś film).
-Zobaczymy co przyniesie jutro".
Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A cóż to za cudownego urządzenia użyto. Wykrywa nie tylko pustki ale również precozja, może z podziałem na jubilerskie i złom ? Odróżnia kamienie szlachetne od sztucznych. Na jakiej głębokości? 5m, 10m może 50m ? Oooooooo, słuszna jest droga naszej Partii !!!

Witam wczoraj czyli w sobotę podali ze napewno znalzli jakies komntaty i coś tam się znajduje.Pradwopodobnie będą coś robić odwierty. I była informacja w tv 3 ze wieczorem o 22 godzinie podadza jakieś informacje moze ktoś wczoraj wieczotem oglądał tv 3 .

Moglby ktos wreszcie udostepnic te podziemia,i kase na turystach zarabiac,jezeli naprawde sa tam takie poziomy to nie wiem dlaczego wlasciciel zamku tego nie udostepnia,przeciez to by byla wielka atrakcja turystyczna,wieksza niz caly zamek,w ktorym i tak duzo do ogladania nie ma:)

Witam.
Wars napisał:

Oda. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Pustki są pod "Czarnym dziedzińcem i ich istnienia domyślano się (różnice poziomów). A plany dotyczą piwnic zamkowych, a nie podziemi."

- dzięki, że chociaż Leuthen przerabiał w szkole czytanie ze zrozumieniem".
Napisałem o tym, co być może oglądało tysiące telewidzów (min PUMA1).
Informację zamieściłem na podstawie wiadomości przekazanych przez telewizyjne FAKTY (TV3). Jeżeli chodzi o ścisłość, autorem raportażu był redaktor M.Maciejewski z Telewizji Wrocław.
Wars98 - troszkę powściągliwości w wyrażaniu opinii.
Jestem rzeczową,odpowiedzialną, twardo stąpającą po Ziemi osobą, i nie pozwoliłbym sobie nigdy na konstruowanie bzdurnych informacji w celu wzbudzenia niezdrowej sensacji (...to tak na marginesie).
Pozdrawiam gorąco.

tutaj link
http://ww6.tvp.pl/1690,20060422332879.strona

Ponieważ jutro może go nie być wklejam całość:
Książ i tajemnicza komnata

Odnalazły się stare, przedwojenne plany, z których wynika, że pod zamkowym dziedzińcem zamku Książ mogą znajdować się tajemnicze pomieszczenia, o których istnieniu nikt dotąd nie wiedział.
Tajemniczych pomieszczeń nie ma na sporządzonej po wojnie dokumentacji, ale kierownictwo Książa zdobyło przedwojenne, niemieckie plany i to z tych map wynika, że pod zamkiem mogą być nieznane dotąd komnaty.

Poszukiwania rozpoczęły się w sobotę. Bezinwazyjną metodą penetrowano zamkowy dziedziniec. Badania potrwają kilka miesięcy, ale już teraz tajemnicze pomieszczenia pobudzają wyobraźnię. Według Bogusława Wołoszańskiego, specjalisty od rozwiązywania zagadek historycznych, w zamku mogą być ukryte archiwa głównego Urzędu Bezpieczeństwa III Rzeszy.

Naukowcy będą też penetrować tajemnicze podziemia wydrążone przez hitlerowców 50 metrów pod zamkiem. Jedna z hipotez mówi, że wjechał i pozostał w nich tajemniczy hitlerowski pociąg.
Już w sobotę poszukiwaczom udało się za pomocą georadaru odkryć ukrytą komnatę pod „Czarnym Dziedzińcem” zamku.

Pomieszczenie ma około 80 metrów kwadratowych powierzchni, są w nim jakieś przedmioty - być może skrzynie.

To może być prawdziwa sensacji – mówią naukowcy pracujący na Książu. Odkryte pomieszenie znajduje sie w bezpośrednim sąsiedztwie „Sali Konrada”, ktorą hitlerowcy przybudowali dostosowując wymiarami do słynnej „Bursztynowej Komnaty”. Dostepu do odkrytego pomieszenia bronią dwu i pół metrowe ściany. Wkrótce pracujące na Ksiązu ekipy rozpoczną wiercenia i wprowadzą w głąb ziemi kamerę – wtedy odsłonięty zostanie kolejny rąbek tajemnicy.

Reporter: Maciej Maciejewski
tvp3wroclaw
Artykuł pochodzi ze strony Serwis Regionalny Wrocławia"

może na konferencji na zamku dowiemy sie czegoś więcej.Grzebiuszka

Witam Wszystkich Forumowiczów
Nie bardzo lubię komentować koleżanki i kolegów dziennikarzy,ale cóż, skoro o Książu mowa... Sprostuję co nieco, bowiem od piątku do niedzieli Odkrywca" towarzyszył badaniom na zamku Książ.
1. Badania prowadzone były na podstawie planów odnalezionych już jakiś czas temu przez Piotra Kruszyńskiego. Prace prowadziła grupa geologów z AGH z Krakowa, pod kier. dr Mościckiego. Nadzór archeologiczny sprawował dr Cezary Buśko z Wrocławia. W piatek zastosowano metodę elektooporową, która nie przyniosła jednak żadnych rezultatów, dlatego też w sobotę użyto georadaru. I w tym momencie zaczyna sie fala" informacji, bardziej lub mniej nieprawdopodobnych. Owszem, georadar wykazał pewne anomalie, korytarze? tunele? Ale jeśli chodzi o interpretacje... to daleka droga. Dlatego też pomieszczenia o ok. 80 m kw. powierzchni,i znajdujace się w nim być może skrzynie"- pominę dyskretnym milczeniem. Tak jak sensacje specjalisty od rozwiązywania zagadek historycznych"...
Obecnie, po wyjeździe wszystkich,interpretowane sa wyniki pracy georadaru, następnie, gdzieś może w połowie maja, rozpoczną się prace inwazyjne, czyli odwierty, wprowadzenie kamery itp. Bez wątpienia będą ciekawe wyniki, o których przeczytacie w Odkrywcy" i zapoznacie sie z nimi na konferencji-zlocie organizowanym przez naszą redakcję. Zatem jeszcze trochę cierpliwości...
pozdrawiam
Iza Kwiecińska

proteus tez obserwował te badania razem z kolezanka redaktor wiec kilka slow ode mnie:
1. na planach faktycznie sa pomieszczenia ktore teraz sa niedostepne i beda prowadzone prace majace na celu dostanie sie do nich.
2. cały program penetracji nieznanych czesci zamku Książ jest zaincjowany przez bardzop prężny zarząd i dział marketingu spółki opiekujacej sie zamkiem. dZięki ich zyczliwości poszukiwacze tacy jak Tadeusz, Piotr, Jacek, Darek i być może inni beda mieli mozliwosc sprawdzenia wielu hipotez i domyslow zwiazanych z obiektem.
3. Czesc prac bedzie prowadzona przy materialnym i osobowym wspoludziale Odkrywcy. Ale oczywiscie bedziemy informowali o wszystkich dzialaniach
4. Pan Wołoszanski nie ma nic wspolnego z programem badan. A jego obecnosc byla spowodowana kreceniem filmu na zamku a nie poszukiwaniami
5.Wszystkie dzialania na zamku wymagaja licznych zezwolen i uzgodnien ze wzgledu na zabytkowy charakter obiektu a takze stan techniczny niektorych pomieszczen.
to tyle

Witam, mam takie zapytanie w związku z tym tematem do któregoś z moderatorów lub administratora tego forum: dlaczego na stronie głównej forum w tym momencie jest ostatnia odpowiedź należąca do m44, a gdy wejdę w topic, to ostatnia należy do proteusa? Może jestem przewrażliwiony, może to tylko błąd, wtedy będę spokojniejszy. Ale ja też prowadzę kilka forów, i u mnie takie rzeczy dzieją się wtedy, gdy usunę czyjś post - automatycznie wskakuje jako ostatnia dodana (mimo, że nie dodałem, a usunąłem), i osoba, którą usunąłem zostaje jako ta, która napisała ostatni post. W takim przypadku wypadałoby poinformować użytkowników, że był tu taki post tego użytkownika który został usunięty z takich powodów. Choćby ze względu na szacunek dla innych użytkowników.
Pozdrawiam
Whisper

Jacek - dzieki !!!!
M44 zrozumialem doskonale , tylko to nie o to chodzi
te forum do pewnego czasu zylo swoim zyciem ale .... i tu jest te ale pojawily sie osoby ktore gdy im sie cos z jakiejs tam racji nie podoba usowaja lub prenosza do innych dzialow ( patrz regulamin )
, wiem bo sam to nieraz robie bo jestem moderatorem
tylko co bylo takiego niewygodnego w poscie mojego przyjaciela Torsa Hamera ze zostal on usuniety i czemu nikt nie wyjasnil watpliwosci drugiego mojego przyjaciela Whispera
Bocian wyjasnij Ty skoro reszta schowala glowy w piasek !!!
i jeszcze do M44 - smutno mi gdy ktos udziela dobrych przyslow moim towarzyszom i mam prosbe nie udzielaj ich wiecej
co do tajemnic zakmu ksiaz zapraszam na nasze forum WGS tam sie nie boja i nie usowaja zadnych wypowiedzi
pozdrawiam marecki WGS

posty zostaly przeze mnie usuniete nie z powodu jakis tajemnic tylko jeden byl nie na temat ( zreszta kilkanascie nastepnych jak sie okazuje tez wiec pewnie niepotrzebnie go usuwalem) a drugi zawieral obrazliwe okreslenia.
jesli chodzi o tajemnice zamku ksiaz bo o tym jest ten watek to mysle ze wiele bedzie mozna z nich naocznie zobaczyc podczas konferencji ktora zapowiadamy na stronie glownej.
nie bardzo wiem o jakich usuwanych tajemnicach pisze Marecki. tak jak zostalo opisane badania byly bezinwazyjne i nie ma jeszcze ich wynikow. w maju lub czerwcu po uzyskaniu odpowiednich zezwolen rozpoczynamy prace oczyszczania niektorych pomieszczen a byc moze i prace inwazyjne. jesli ktos ma pytania to chetnie odpowiemy. prosze jednak pamietac ze jest dlugi weekend i nie zawsze wszyscy maja dostep do internetu.

Proteus.Jak obiecalem bede monitorowal.Wszelkie zniszczenia oraz oraz zezwolenia i kto je wydal,na jakiej podstawie.Uwazam jakiekolwiek inwazyjne metody za bezsensowne w tym miejscu .Zamek byl wielokrotnie niszczony przez amatorow lopaty i mlota,To stara piekna budowla wlasnie ona powinna byc dla was skarbem,skutki inwazyjne sa nieodwracalne w takich budowlach. A co do samego schowka. Zainteresowanych zapraszam w imieniu moich kolegow oraz swoim na strony WGS, tam o zamku jest temat poswiecony w tym zagadnieniu. Proteus jako wprawiony poszukiwacz tajemnic popatrz sobie na zbiorowe zdjecie i przyjzyj sie panu w plaszczu,i zrozumiesz ze dalsze rozkopywanie i robienie sobie klopotow jest bezsesowne.poz,T-H

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie