Skocz do zawartości

Nieśmiertelnikowa środa

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam ponownie.

Jeżeli chodzi o artylerię ciężką... Jakiś czas temu w odległości 10 metrów od tego miejsca, na leśnym szlaku, została znaleziona ćwiartka nieśmiertelnika arytylerii ciężkiej. Odczytalismy z niej następujące bicia:

770
B
3./.Flak.Schw....

Według nas została ona zgubiona (jeżeli można to tak nazwać), przez walczącego żołnierza.

Z relacji świadka dowiadujemy się, że wojska niemieckie, walczące na tym terenie, były złożone z... jak to określił świadek.. Monogłów", ludzi o dalekowschodnich rysach.

Pozdrawiam.

Nie odpowiedział mi jeszcze nikt na jedno pytanie. Dlaczego część tych blach (numery do 10) jest bita inaczej od pozostałych?

Przykład:

4.H.Fl.Artl.Abt.306
8

A te powyżej 10 są bite np.:

4./.H.Fl.Artl.Abt.306
Nr 17

Pozdrawiam.

Witam.

Wczorajszy wypad przyniósł nam kolejne niespodzianki. Wczhodzimy na miejsce, tym razem w miejscu stacjonowania drugiego działa i oto pierszy sygnał na kolor. Spod saperki wyszła mi taka ćwiarteczka:

...Abt. 2

Zaraz obok, w odległości może 2 metrów, wychodzi spod saperki taka ćwiarteczka:

Flak E (lub B)....

I tu rodzi się pytanie. Jakie są możliwości kontynuacji tego bicia? Osobiście trafiłem na taką możliwość, którea dla mnie jest bardzo prawdopodobna - Flak Battr...

Myślę, że obie ćwiartki nie mają ze sobą nic wspólnego.

Co o tym sądzicie?

Kolejny sygnał, słaby sygnał pod przewalonym drzewem, i szczęśliwie w moje ręce trafia kolejna połówka. Z miejsca wyciągnięcia tych 10ciu blach, a wydawało się, że już wszystko wyciągnęliśmy poprzedniego dnia. Ta jest jedenasta i jest to kolejny brakujacy numer żołnierza - Nr 19.

Uzupełnia to nasz ciąg blaszek, czyli jest już 5,8,10,13,14,15,16,17,18,19 i 22.

I całość, wczorajsze trafienia.

Kolejno. Troche łusek od flaka 20 mm. Szkoda, że większość jest zgnieciona od góry. Jak to mawia pyśka: będą na kieliszki ;)
Dalej troche łusek i łódek Mauser. Troche od ppszy.
Guziki niemieckie groszki.
5 pfeningów 3 Reich.
Połówka nieśmiertelnika, 2 ćwiartki. I taki dziwny przyrząd, którego wkleje zaraz zdjęcie.

Dzięki Domino po raz n-ty :) Jeśli chodzi o obie ćwiartki - tak, mają one złamanie na skos. Zauważ jednak, że nie będą do siebie pasować, ponieważ brakuje części między dziurkami.

Napisz swoją sugestię odnośnie tego skrótu Flak B....

Rzeczywiście nie pasują, hmm ciężku napisać tu coś konkretnego, jeśli chodzi o pierwszą ćwiartkę z Abt.2, pogooglowałem trochę pod względem bateri p-lot i znalazłem takie:

Flak Ersatz Abteilung 2
http://www.ww2.dk/ground/flak/ersabt.htm

Luftsperr Abteilung 2
http://www.ww2.dk/ground/flak/abt/lsp2.html

Jednak niestety numer dywizji to za mało, żeby powiedzieć coś konkretnego, możliwe przecież, że mimo miejsca znalezienia wogóle nie jest to bateria p-lot tylko jakaś inna jednostka.

Jeśli chodzi o drugą ćwiartkę, słabo widać z powodu zagięcia, moze to być równie dobrze E co oznaczało by Ersatz lub B czyli Batterie, troche dziwne jest, że niewybito numeru baterii, jednak zdarzało się, że tego nie robiono, niestety te ćwiartki to troche za mało, żebym napisał coś więcej.

Pozdrawiam

GENERAŁ W!
Czyli masz 85% NIE WRĘCZONYCH.
Cztery lata temu trafiłem skrzyneczke z kancelarią poległych tzn.zgniłe kartki i 123 połóweczki nieśmiertelników.121 były z wybitą GRUPĄ KRWI a dwa z napisem LH(ochotnicy wschodni) grupy nie mieli.Jakiś czas póżniej dowiedziałem się że ochotnikom wschodnim bardzo rzadko bito.WSZYSTKIE NIEMIECKE BLACHY MIAŁY BITĄ GRUPE KRWI.100%!!!
Pzdr
Grand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie