krzysiek Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 To zależy. W dywizjach pancernych były działa 8.8cm.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2006 Witam ponownie.Jeżeli chodzi o artylerię ciężką... Jakiś czas temu w odległości 10 metrów od tego miejsca, na leśnym szlaku, została znaleziona ćwiartka nieśmiertelnika arytylerii ciężkiej. Odczytalismy z niej następujące bicia:770B3./.Flak.Schw....Według nas została ona zgubiona (jeżeli można to tak nazwać), przez walczącego żołnierza.Z relacji świadka dowiadujemy się, że wojska niemieckie, walczące na tym terenie, były złożone z... jak to określił świadek.. Monogłów", ludzi o dalekowschodnich rysach.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 770 - numer żołnierzaB - służba pomocnicza, tak nazywano obsługę p-lotniczą7./. Flak schwere czyli 7 ciężka bateria p-lot niestety brakuje numeru dywizji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 20 Kwiecień 2006 Share Napisano 20 Kwiecień 2006 Ptfu nie 7 a 3 bateria, sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Nie odpowiedział mi jeszcze nikt na jedno pytanie. Dlaczego część tych blach (numery do 10) jest bita inaczej od pozostałych?Przykład:4.H.Fl.Artl.Abt.3068A te powyżej 10 są bite np.:4./.H.Fl.Artl.Abt.306Nr 17Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 domino masz rację ale przy jednostkach LW. A H.Fl.Artl.Abt. należały do WH. Skoro nie ma grupy krwi znaczy że pochodzą z zapasów sztabowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Witam. Wczorajszy wypad przyniósł nam kolejne niespodzianki. Wczhodzimy na miejsce, tym razem w miejscu stacjonowania drugiego działa i oto pierszy sygnał na kolor. Spod saperki wyszła mi taka ćwiarteczka:...Abt. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Zaraz obok, w odległości może 2 metrów, wychodzi spod saperki taka ćwiarteczka:Flak E (lub B)....I tu rodzi się pytanie. Jakie są możliwości kontynuacji tego bicia? Osobiście trafiłem na taką możliwość, którea dla mnie jest bardzo prawdopodobna - Flak Battr...Myślę, że obie ćwiartki nie mają ze sobą nic wspólnego.Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Kolejny sygnał, słaby sygnał pod przewalonym drzewem, i szczęśliwie w moje ręce trafia kolejna połówka. Z miejsca wyciągnięcia tych 10ciu blach, a wydawało się, że już wszystko wyciągnęliśmy poprzedniego dnia. Ta jest jedenasta i jest to kolejny brakujacy numer żołnierza - Nr 19.Uzupełnia to nasz ciąg blaszek, czyli jest już 5,8,10,13,14,15,16,17,18,19 i 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Taka łuska ruska, niby banał, ale nie wiemy od czego. Bicie na rok 43. Proszę o identyfikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Czy te 2 połówki pasują do siebie?Mają identyczne złamanie na skos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Łuska od radzieckiej rusznicy p-panc 14,5 mm PTRD/PTRS z 1943r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 I całość, wczorajsze trafienia.Kolejno. Troche łusek od flaka 20 mm. Szkoda, że większość jest zgnieciona od góry. Jak to mawia pyśka: będą na kieliszki ;) Dalej troche łusek i łódek Mauser. Troche od ppszy.Guziki niemieckie groszki.5 pfeningów 3 Reich.Połówka nieśmiertelnika, 2 ćwiartki. I taki dziwny przyrząd, którego wkleje zaraz zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Jeszcze takie 2 przedmioty, chodzi mi szczególnie o ten drugi, ten z tyłu. Jeśli chodzi o blaszkę to ma ona napis: Hohen- Berichtigung. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Dzięki Domino po raz n-ty :) Jeśli chodzi o obie ćwiartki - tak, mają one złamanie na skos. Zauważ jednak, że nie będą do siebie pasować, ponieważ brakuje części między dziurkami.Napisz swoją sugestię odnośnie tego skrótu Flak B.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Kloki wiem, że może jestem upierdliwy ale czy mógłbyś zrobić fotkę oby ćwiartek razem, chciałbym się upewnić zanim cokolwiek napisze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Obie ćwiartki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Rzeczywiście nie pasują, hmm ciężku napisać tu coś konkretnego, jeśli chodzi o pierwszą ćwiartkę z Abt.2, pogooglowałem trochę pod względem bateri p-lot i znalazłem takie:Flak Ersatz Abteilung 2http://www.ww2.dk/ground/flak/ersabt.htmLuftsperr Abteilung 2http://www.ww2.dk/ground/flak/abt/lsp2.htmlJednak niestety numer dywizji to za mało, żeby powiedzieć coś konkretnego, możliwe przecież, że mimo miejsca znalezienia wogóle nie jest to bateria p-lot tylko jakaś inna jednostka.Jeśli chodzi o drugą ćwiartkę, słabo widać z powodu zagięcia, moze to być równie dobrze E co oznaczało by Ersatz lub B czyli Batterie, troche dziwne jest, że niewybito numeru baterii, jednak zdarzało się, że tego nie robiono, niestety te ćwiartki to troche za mało, żebym napisał coś więcej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Sprostowanie, nie B a Batt. lub Bttr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Ten przedmiocik z tyłu to resztka podświetlacza do optyki działa ( sorry za mało fachowe określenie ). Odnośnie blaszek-wg. mnie były nadane. Mam ich około 500 w kolekcji, a w tym góra 15% z grupą krwi. Poza tym te niskie numery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Dzięki generał, to ja już wiem, co mam.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 GENERAŁ W!Czyli masz 85% NIE WRĘCZONYCH.Cztery lata temu trafiłem skrzyneczke z kancelarią poległych tzn.zgniłe kartki i 123 połóweczki nieśmiertelników.121 były z wybitą GRUPĄ KRWI a dwa z napisem LH(ochotnicy wschodni) grupy nie mieli.Jakiś czas póżniej dowiedziałem się że ochotnikom wschodnim bardzo rzadko bito.WSZYSTKIE NIEMIECKE BLACHY MIAŁY BITĄ GRUPE KRWI.100%!!!PzdrGrand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Nie wiem czy czytałeś co pisałem wcześniej, to co mówisz nie jest prawdą, nie wszystkie blachy miały wybitą grupę krwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 To że znalazles skrzynke z blachami z jednej jednostki, nie oznacza odrazu, że to się tyczy do wszystkich.Nie na wszystkich blachach była wybijana grupa krwi, przeczytaj uważnie wcześniejsze posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Pozatym ochotnicy wschodni, głównie Rosjanie czy Ukraińci oznaczani byli jako HiWI tzw. Hiwisi (Hilfswilliger).PS:Przydałaby się możliwość edycji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.