Gość Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Sznowni koledzy!Rzucałem już hasło Giby", ale jak na razie bez echa. Jeszcze raz proszę, może ktoś wie czego spodziewać się, w sensie wykopek"po obrzeżach Puszczy Augustowskiej - szczególnie okolice Gib - gdzie wybieram się na urlop. W zeszłym roku - trochę łusek artyleryjskich, zrzutowisko (chyba jakuś szpital niemiecki, drobne niemiecko - rosyjskie smiecie. Ale teren jest dzoiewiczy" i podejrzewam, że warto poszperać. Dziękuję, pozdrawiam. KuBa.
woyta Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Mam rodzinę w Suwałkach i co roku spędzam tam wakacje. Swego czasu byłem bez piszczały w okolicach jeziora Wigry, Tobołowa, Puszczy Augustowskiej itp. Duża liczba starych okopów I wś, II mniej, znalazłem trochę łusek i pocisków, odłamki artyleryjskie, itp. śmieci. Z piszczałą może być dużo ciekawiej. Mała dygresja znaczna część tych okopów leży na terenie Wigierskiego Parku Narodowego :( W kierunku na północ i płn.zach. od Suwałk liczne linie okopów z I i IIwś. Niedaleko były juz Prusy Wschodnie. W kierunku na Olecko wieś bodaj Filipów widać ładny bunkier z IIwś. Także rejony dla grzebiących bardzo ciekawe. A ziemia dosyc sucha i piaszczysta, nie licząc okolic bagien i jezior ( w każdym jakis zatopiony Tygrys lub T34 :) )W samych Suwałkach nawet w ogródku można znależć ozrywkowe" fanty. W zeszłym roku kuzyn wykopał 20cm pod ziemią czub pocisku art. ~75mm - prawdop. Iwś - wie bo był w wojsku w artylerii, granat ręczny, pociski karabinowe. Parenaście lat temu cały ~150mm., i resztki z MG42 plus zapasowe lufy. Zresztą bodaj trzy lata temu niedaleko niego na osiedlu Północ w Suwałkach rąbło u domorosłego sapera - bawił się rozbrajaniem pocisków art. na 8 piętrze !!! Głupota !!! A u mojego wujka na wsi (gdzie nie podam, ale tez na Suwalszczyźnie) w kuźni jeszcze parenaście lat temu widziałem łuski mosiężne dużego kalibru, części alu po jakimś ruskim samolocie, nie wspomnę o starych zmurszałych hełmach co robiły za pojemniki na beleco. Jak to na wsi wszystko się może przydać. Więc demontowano po wojnie co się dało i smyczyło do domu. Z opowiadań starszyzny nawet wiem gdzie są zrzutowiska - tylko trzeba by mieć akwalung. I wiele innych ciekawych opowiadań z końca IIwś i po do wakacyjnych weryfikacji. Sam znalazłem parę boratynek, itp. historycznych śmieci. Tak więc rejony bardzo ciekawe -życzę przyjemnych wakacji, owocnych i nierozrywkowych znalezisk, a tak od czasu do czasu warto podnieść głowę w górę i podziwiać piękno Suwalszczyzny. Pozdro Woyta
bolas Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 He :) Nie chce Cie martwic ale teren napewno nie jest dziewiczy bo osobiscie znam okolo 5 osób ktore tę puszcze trzepią ile wlezie przez cale wakacje od dobrych 7 lat. No a te 5 osób na pewno to nie wszystko co tam sie zjezdza. Ale z drugiej strony sporo sie tam dzialo no i przestrzen jest wielka wiec ...
boguslaw11 Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Witam mam małe pytańko ( jestem zielony w tych sprawach) a co z pracownikami leśnymi, jak reagują na poszukiwaczy , co może grozić poszukiwaczowi, itp. Pozdrawiam boguslaw 11
Jadzia Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 Bogusław, na ten temat było juz pare razy na forum, mogę Ci przysłać tekst nowej ustawy o ochronie zabytków, tam jest wszytsko i nic. Z poważaniem Jadzia
bartekl23 Napisano 28 Listopad 2003 Napisano 28 Listopad 2003 przed wyjściem w teren dobrze się zamaskuj... panterka, barwy wojenne, wykrywacz i saperka to niezbędne podczas poszukiwań w tym terenie. :-\)))))))))))))))))))))))))
Gość Napisano 28 Listopad 2003 Napisano 28 Listopad 2003 Jakub, w tym roq juz pisałem jakiegoś posta o suwalszczyźnie i gdzie warto zajrzeć (niekoniecznie z piszczałką)..i co zobaczyć.A tak na marginesie bardziej niż Leśników w tamtym rejonie trzeba się wystrzegać Straży Granicznej(Puszcza Augustowska jest już strefą nadgraniczną i chłopaki z SG mają prawo rewizji u podejrzanych osób....i weź się wytłumacz z fantów)pzdrtt
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.