Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 192
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Kaprala miałem dorzucić, ale mnie wyprzedziłeś. Zdjęcie już z mojej kolekcji. Żołnierz jest w mundurze od fotografa, a stopień jest dodrapany na folii z której robiono odbitkę.
Post 2018-12-05 17:47:09 to oficer III./3 PSP z Woli Justowskiej. W rogu znak wodny zakładu foto z Krakowa Bracia Karaś".

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Poszukuję informacji o Franciszku Hippmannie starszym sierżancie 2psp, nie został ranny  - brał udział we wszystkich kampaniach wojennych nieprzerwanie przez 6-7 lat (cała I wojna w 32pp Landwher) bez draśnięcia - był niesamowitym dryblasem (jak na tamte czasy - koło 1,95-2m - po dziadku Huzarze Austriackim - może Węgierskim - mam wiele zdjęć), wiec pewnie ruscy się go bali :)
Brał udział w walkach o Kijów, Lwów, Płock, Ossów (widział cud nad Wisłą) i wszytko jako ochotnik!!!
Dostał kupę odznaczeń za te bitwy :)

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Sprostowanie do postu z 11 sierpnia 2018. 
 Zdjęcie to przedstawia mszę polową w garnizonie Biała-Bielsko, na terenie koszar 3 PSP. Wśród gości, w pierwszym rzędzie, na środkowym krześle, siedzi gen. Galica. Zdjęcie mi "przepadło" - miał go licytować 5 bsp, ale ktoś ich przebił. Obecnie nie wiadomo u kogo w zbiorach to zdjęcie się znajduje.