VASILI Napisano 16 Kwiecień 2006 Autor Napisano 16 Kwiecień 2006 witam jak w temacie?? czy to nie jest przypadkiem mod.k98??
R51 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Czy kabłąk osłony muszki jest otwarty, czy zamknięty? To dosyć ważne dla problemu. Nie jest to raczej karabinek niemiecki, bo przy dolnym bączku posiada zawiasową zawieszkę do paska. Takie zawieszki posiadały karabinki systemu Mauser produkcji polskiej, brazylijskiej, irańskiej, meksykańskiej, szwedzkiej, wenezuelskiej, czeskiej i diabli jeszcze wiedzą jakiej, natomiast przy niemieckim 98K nie spotkałem się z jakąś jego odmianą z taką zawieszką do paska. Wniosek z tego taki, że jest to najprawdopodobniej Mauser czeski. Pozdrawiam
R51 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Na obrazku widzimy trzy czeskie karabinki systemu Mauser.Od góry: wzór 23wzór 24wzór 16/33Obstawiam wzór 23, bo ma osłonę muszki półotwartą", nie jest to raczej wz 24, bo ten ma muszkę gołą". Nie wykluczam, że może to być 16/33 (policyjny), nie mam skali i nie mogę obliczyć długości lufy (która była krótsza w tym modelu).Pozdrawiam
VASILI Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 hej pytałem juz na forum czy wie ktoś co to autoliza ale cisza. więc zapytam tu! Wie ktos co to jest autoliza i czym się różni od elektrolizypozdro
ubenfurer Napisano 16 Kwiecień 2006 Napisano 16 Kwiecień 2006 zrób zdięcie celownika jak mozesz bo tak z daleka to przypomina niemiaszka
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Czerwona strzałka !- nic więcej na tym zdjęciu nie widać
jacenty2004 Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Ale pewnie reszta blaszki mocującaj po nakładce :)
VASILI Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 dzięki wam wszystkim za podpowiedzi ale ja go jeszcze nie mam w domu ?:) dopiero za jakieś 3-4 dni.... poczyscze tam fgdzie orientacyjnie powinny być sygnatury i sie wyjaśni.. :D pozdro p.s jak myślicie ile warto dac za niego ze 30 zeta wystarczy ??:D:D
VASILI Napisano 6 Maj 2006 Autor Napisano 6 Maj 2006 witam! mój mauser jest taki sam jak ten. tu sa zdjęcia lepszej jakości. osłona muszki nie jest ,,zamknięta'' a suwadło celownika ma 2 przyciski... albo to tak tylko wyglądapozdro http://www.allegro.pl/item101202831_mauser_wykop_bcm_zapraszam.html
bjar_1 Napisano 6 Maj 2006 Napisano 6 Maj 2006 Nie było żadnego polskiego karabinka który miał by bicia 'V.24' czy coś takiego ,tak więc albo źle zobaczyłeś albo dorabiasz sobie historię że to polski karabinek ;)Polski kbk wz.29 miał na komorze z boku bicie 'K29', natomiast czeski kbk vz.24 napis 'ZBROJOVKA BRNO VZ.24'. Pozatym jeśli miał by to być polski wz.29 to nie miał by bicia 'PFK' bo kbk tego wzoru produkowano jedynie w F.B. w Radomiu.Najlepiej zrób zdjęcia bić.pzdrbjar_1
VASILI Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Napisano 17 Kwiecień 2006 kazdy z tego forum moze stwierdzić ze na 100% to mauser,..... mi głównie chodzi o model.....pozdro
VASILI Napisano 29 Kwiecień 2006 Autor Napisano 29 Kwiecień 2006 eh panowie.... góra za 3 dni go będe miał.. (ouźnienie w dostawie) to ładnie oczyszcze go i wrzuce foty.... ewentualne bicia na nim.. podam wam do identyfikacji :D:D pozdro
Pytanie
VASILI
witam jak w temacie?? czy to nie jest przypadkiem mod.k98??
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.