Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Witam!Mam łuskę od flaka 20 mm, proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń, gdyż jeśli chodzi o łuski od flaka to nie jestem w tym dobry.Oznaczenia: 441357wg* waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA335Pozdrawiam
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Ja obstaję przy tym, że wystrzelony był napewno w 1945, gdyż jak wspomniałem - Polacy w 1939 nie mieli w tym miejscu żadnej broni przeciwpancernej, niedaleko jedynie stały 2 baterie haubic. Możliwe, że Niemcy bronili się przed nacierającymi Rosjanami. Ale z kolei pocisk ten był znaleziony na zboczu góry. A więc sprawa jest trochę pogmatwana...
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Bo dlaczego Niemcy mieliby strzelać w swoje pozycje na górze? Chyba, że założymy, że piechota radziecka pojawiła się na górze, a Niemcy z dołu zaczęli walić do niej z czego tylko się dało. Przemawia za tym fakt, ze jakies 200 metrów dalej znaleźliśmy ok. 150 łusek od TT
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Witam!Mam łuskę od flaka 20 mm, proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń, gdyż jeśli chodzi o łuski od flaka to nie jestem w tym dobry.Oznaczenia: 441357wg* waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA335Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Ładna!'wg' to kod fabryki Hasag, Hugo Schneider A.G., Werk Altenburg.
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Oto druga łuska, tym razem należąca do mojego brata. Proszę o pomoc...Oznaczenia:44688va*waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA336PozdrawiamP.S. dzięki bjar_1 hehe
bjar_1 Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Też ładna :)'va' to kod fabryki Kabel und Metallwerke Neumeyer A.G., Nürnberg44 - końcówka roku produkcji 1944688 - chyba partia
kubas Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Ja wczoraj takie dwie wykopałem ale wszystkie bicia na dnie nie czytelne bo rdza je zjadła.
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Muszę Ci powiedzieć, że akurat te 2 dostałem od kumpla, idiota dał się wymienić, dałem mu lotkę od granata moździerzowego, w dodatku z jednym wyłamanym sternikiem. A on dał mi te 2 piękne łuseczki hehe. Ale co tam, na idiotach trzeba żerować. Kiedyś jak z bratem pojechaliśmy na wyprawę (jesteśmy z Grudziądza), trafiliśmy w jedno całkiem dobre miejsce, w jednym miejscu wyszło ok 20 - 25 łusek od flaka, z czego tylko 2 nadawały się do oczyszczenia, a na dodatek nie widać bić. Tylko na jednej łusce zachowała się cyfra 2".Tak na marginesie, to niedaleko tego miejsca leżała jeszcze ładownica niemiecka, ktoś nas uprzedził i wykopał. Nie zabrał jej, gdyż była rozerwana. W środku leżało jeszcze bodjże 5 łódek, z nabojami. Naboje były stalowe :( Tylko czubki dobrze się zachowały. Na miejscu wyłamaliśmy czubki, a resztę zostawiliśmy. Powiedzmy, że ok. 20 czubków było w świetnym stanie.Pozdrawiam
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Dodaję jeszcze jedno zdjęcie. Zostało zakopane oczywiście głębiej, także nie martwić się heheh. Ja obstawiam przy tym, że to 76,2 mm ZIS 2. A Wy?Pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Racja. Na ludziach trzeba żerować. Zwłaszcza na kumplach. Jak będziesz u niego następnym razem to coś mu gwizdnij z kolekcji, może idiota nie zauważy... mój ty bohaterze :)
Walwuch Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 Sorry miało być znajomy, a nie kumpel. Na codzień się z nim nie zadaje, a on ma słomiany zapał do zbierana militarii. Podejżewam, że aktualnie nic nie ma ciekawego w swojej kolekcji. Chyba, że kogoś interesują współczesne łuski od P 64 / P 83 lub kałacha hehehe
Loslau Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Co do pocisku to stawiał bym na niem.8,8cm panzergranate (dwa pierścienie) ewent. 7,5 Panzergranate 40 (również dwa pierścienie) oczywiście bez nakładki i czepca balistycznego.Pozdro.
Pytanie
Walwuch
Witam!
Mam łuskę od flaka 20 mm, proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń, gdyż jeśli chodzi o łuski od flaka to nie jestem w tym dobry.
Oznaczenia:
44
1357
wg
* waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA335
Pozdrawiam
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.