Skocz do zawartości
  • 0

łuska od flaka 20 mm

Walwuch

Pytanie

Napisano

Witam!
Mam łuskę od flaka 20 mm, proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń, gdyż jeśli chodzi o łuski od flaka to nie jestem w tym dobry.

Oznaczenia:
44
1357
wg
* waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA335

Pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja obstaję przy tym, że wystrzelony był napewno w 1945, gdyż jak wspomniałem - Polacy w 1939 nie mieli w tym miejscu żadnej broni przeciwpancernej, niedaleko jedynie stały 2 baterie haubic. Możliwe, że Niemcy bronili się przed nacierającymi Rosjanami. Ale z kolei pocisk ten był znaleziony na zboczu góry. A więc sprawa jest trochę pogmatwana...
Napisano
Bo dlaczego Niemcy mieliby strzelać w swoje pozycje na górze? Chyba, że założymy, że piechota radziecka pojawiła się na górze, a Niemcy z dołu zaczęli walić do niej z czego tylko się dało. Przemawia za tym fakt, ze jakies 200 metrów dalej znaleźliśmy ok. 150 łusek od TT
Napisano

Witam!
Mam łuskę od flaka 20 mm, proszę o pomoc w identyfikacji oznaczeń, gdyż jeśli chodzi o łuski od flaka to nie jestem w tym dobry.

Oznaczenia:
44
1357
wg
* waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA335

Pozdrawiam

Napisano

Oto druga łuska, tym razem należąca do mojego brata. Proszę o pomoc...

Oznaczenia:
44
688
va*
waffenamt - orzeł, a pod orzełkiem WaA336

Pozdrawiam

P.S. dzięki bjar_1 hehe

Napisano
Też ładna :)
'va' to kod fabryki Kabel und Metallwerke Neumeyer A.G., Nürnberg
44 - końcówka roku produkcji 1944
688 - chyba partia
Napisano
Muszę Ci powiedzieć, że akurat te 2 dostałem od kumpla, idiota dał się wymienić, dałem mu lotkę od granata moździerzowego, w dodatku z jednym wyłamanym sternikiem. A on dał mi te 2 piękne łuseczki hehe. Ale co tam, na idiotach trzeba żerować.
Kiedyś jak z bratem pojechaliśmy na wyprawę (jesteśmy z Grudziądza), trafiliśmy w jedno całkiem dobre miejsce, w jednym miejscu wyszło ok 20 - 25 łusek od flaka, z czego tylko 2 nadawały się do oczyszczenia, a na dodatek nie widać bić. Tylko na jednej łusce zachowała się cyfra 2".
Tak na marginesie, to niedaleko tego miejsca leżała jeszcze ładownica niemiecka, ktoś nas uprzedził i wykopał. Nie zabrał jej, gdyż była rozerwana. W środku leżało jeszcze bodjże 5 łódek, z nabojami. Naboje były stalowe :( Tylko czubki dobrze się zachowały. Na miejscu wyłamaliśmy czubki, a resztę zostawiliśmy. Powiedzmy, że ok. 20 czubków było w świetnym stanie.

Pozdrawiam
Napisano

Dodaję jeszcze jedno zdjęcie. Zostało zakopane oczywiście głębiej, także nie martwić się heheh. Ja obstawiam przy tym, że to 76,2 mm ZIS 2. A Wy?

Pozdrawiam

Napisano
Racja. Na ludziach trzeba żerować. Zwłaszcza na kumplach. Jak będziesz u niego następnym razem to coś mu gwizdnij z kolekcji, może idiota nie zauważy... mój ty bohaterze :)
Napisano
Sorry miało być znajomy, a nie kumpel. Na codzień się z nim nie zadaje, a on ma słomiany zapał do zbierana militarii. Podejżewam, że aktualnie nic nie ma ciekawego w swojej kolekcji. Chyba, że kogoś interesują współczesne łuski od P 64 / P 83 lub kałacha hehehe
Napisano
Co do pocisku to stawiał bym na niem.8,8cm panzergranate (dwa pierścienie) ewent. 7,5 Panzergranate 40 (również dwa pierścienie) oczywiście bez nakładki i czepca balistycznego.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie