Skocz do zawartości

experymentalny k 98?

Paulus22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich oststnio na stronie gunbroker (stronka z USA nie wchodzić aby nie dostać zawalu;) znalazłem oto taki niebagatelny egzemplaż k 98. to jakaś przeróbka czy może model experymentalny? kto używał karabinów tej konstrukcji?? bo przyznaje sie pierwszy raz widzę cos takiego.... pozdrawiam...

Napisano
czemu rzesza inwestowała w takie wynalazki? wiem że mauser to swietna broń ale liczba naboi wystrzeliwanych na minute jest dosc niska i jak na tamte czasy to wynalazek dosyć przestarzały...
Napisano
identyczny sposób wymiany lufy ma teraz sztucer Sauer 202

Paulus 22 - nie chodzi o ilosc i liczbę naboi wystrzeliwanych na minute ale zawsze chodzilo o ilośc naboi jakie kwatermistrzostwo(logistyka) jest zdolne dostarczyć - i to kwatermistrze w każdej armii świata blokowali i blokuja rozwój broni automatycznej ze wzgledu na jej duże zuzycie
Napisano
fakt fotka niby ta sma ale ja mam opis
Carabine Mauser Kar 98 K S 42 ou K. 98/42 (modèle expérimental pour les parachutistes) #
Mauser-werke A.G., Oberndorf-am-Neckar (codes 42, S/42, byf ou svw)
Allemagne
pozdro
Napisano
kwatermistrze w każdej armii świata blokowali i blokuja rozwój broni automatycznej"

Nie tylko automatycznej, wystarczy wspomnieć co się działo w początku XIX w., gdy wprowadzano kapiszony. :)

Pzdr

Grzesiu
Napisano
bjar_1 faktycznie opis jest do czarno -białych fot
a ten na czerwonym tle to
Mauser 33/40 (fabriqué par l'arsenal de Brno) est une transformation en 1940 du modèle 33 fabriqué initialement pour les gendarmes et douaniers tchecoslovaques, muni d'une plaque de protection du coté gauche de la crosse protégeant des clous latéraux des bottes des chasseurs de montagne.

dzieki za uwage pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie