Skocz do zawartości

GDYNIA -II WOJNA SWIATOWA

Gość CIZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
szukam wszelkich informacji o Gdyni czasow wojny i przed 39'.Prosze o wszystko:zdjecia,mapy,adresy stron ,dokladnie wszystko.W wakacje mam zamiar odwiedzic to miasto,wiec prosze tez o wskazanie mi miejsc wartych zobaczenia poza utartymi szlakami zwiedzania.Z gory dziekuje!
Napisano
fajnie,problem polega na tym iz szukam informacji mniej znanych ogolwi spoleczenstwa,
Napisano
To wszystko przed Tobą, Odkrywco...

PS> Ciekawe czy ogół społeczeństwa jest oblatany w sprawach ze strony Pomorze 1945, heh!
Napisano
ok.wiadomo ,nikt nic nie powie.Wiec moze pogadamy na temat obiektu w lesie na Pustkach Cisowskich.Opis na stronie Pomorze 45' to racze wielka sciema dla ubogich umyslowo.Jestem ciekaw waszych propozycji moze konkretnych wiadomosci na ten temat.
Napisano
Ja się poddaje i proszę o wsparcie. Dlaczego twierdzisz, że znajdowała się tam szkoła kadetów? Czy ta wersja jest potwierdzona w materiałach pisemnych? Czy też jest to wersja oparta na zasadzie domysłu. Jesli masz jakieś materiały na ten temat to daj znać. Ja niestety opieram się tylko na dziennikarskich donosach, które jak już wspominałem - są bardzo zawodne.
pozdrawiam
Napisano
witam,widze ze mam przyjemnosc z autorem.Mieszkam od urodzenia w Chyloni,jak by byl tam szpital,lazaret czy cos takiego bym o tym slyszal,ludzie w stosownym wieku wspominali za to o dzieciakach w mundurach.Podobno"cos tam robili.Interesuje mnie ten temat wiec pytam innych co o tym mysla?PAN M... z Oliwy,potwierdzil moje przypuszczenia ,ciagnelem w ten temat ale zapewne wiesz jaki on jest.Na marginesie,jesli widziales te ruiny ,ilu rannych ,chorych moglo tam przychodzic do zdrowia?Przyzanasz ze jak na schrony to jakies marnej jakosci.Moim zdaniem to tylko piwnice ,a na nich staly drewniane budynki.I te marne resztki moze wiezy ,moze anteny ....
Pytam,i prowokuje ,moze ktos ma inne zdanie
Napisano
Nie, nie chcę być ani złośliwy, ani upierdliwy.
Nie mam też nic do powiedzenia w sprawie Marszewa, bo nawet tam nie bylem.

Ale czegoś tu nie rozumiem:
cyt. 1 - Szukam wszelkich informacji o Gdyni (...) W wakacje mam zamiar odwiedzic to miasto..."
cyt. 2 - Mieszkam od urodzenia w Chyloni..."

Nadmieniam, że oba posty są tego samego autora, zaś Chylonia jest dzielnicą Gdyni.

Apeluję o szczerość wypowiedzi (lub większą jasność). Niekoniecznie otwartość. Bo tak, to się dziwnie czyta.

pozdrawiam Kolegę z 3M, szczerze!
M.
Napisano
wydalo sie!wlasnie,taka mala prowokacja,a moze ktos cos powie turyscie.Mieszkalem w Chyloni,obecnie nie.
Napisano
Proponuję szukać po książkach, i szukać wśród ludzi.Tak naprawdę to okolice trójmiasta obfitują w ciekawe miejsca.
znalazłem takie gdzie ( o dziwo!) nikogo z piszczałką nie było( nie możliwe, a jednak... Co powiecie na dolinkę gdzie nie ma żadnego dołka, a pod ściółką leży kurtka mundurowa WH. Oczywiscie rozpadła się w rękach ale frajda była...) a fanty naprawdę się pojawiają i to zarówno ( co mnie bardzo cieszy ) nasze z 1939r. jak i niemieckie z 1945.Podejrzewam ,ze takich miejsc jest jeszcze duzo trzeba tylko szukać w pozycjach mało znanych lub pytać świadków.Sam w ten sposób znalazłem swojego czasu miejsce nie znananej potyczki z 1939r.
pozdrawiam nikt
Napisano
wydalo sie!wlasnie,taka mala prowokacja,a moze ktos cos powie turyscie " . Prowokacja !! Po co ? Co chciałeś udowodnić, że skoro mieszkałeś w Chylonii to znaczy że zżarłeś wszystkie rozumy świata i informacje z takiej stronki jak xzn to już w przedszkolu wiedziałeś ?. A może chciałeś pójść na łatwiznę i zamiast samemu szukać ktoś z litości weźmie urystę" w jakieś własne ciekawe miejsce ?
Czyżby desperacja przed Jarmarkiem Dominikańskim ?
Napisano
Raczej pozwiedzać.
A tak na serio, kiedyś nakopałem się tam kupę śmieci, w okopach sztućce, resztki puszek, w lesie niewybuchy.
Ale zawsze można jeszcze popróbować :)
Napisano
mnie zaintrygował ten bynkier przy ul.wilenskiej zdjecia jego sa na tej xzn stronie gdyby tak sie włamać :P :] hehe tym bardziej ze trudno dostać chociażby plan budowy jego po wojnie takze przez jakis czas mieszkali tam ludzie pozatym odwiedziałem to miejsce i niewiem z jakich przyczyn taki staruszek cały czas obserwował mmnie jak by pilnował tego... nastepnym razem sprubuje z nim pogadać
ps. ciekawe co jest tam w środku :]
Napisano
MAC-zle mie oceniles,nie jestem z tych,cos wie i chce to pokazac w taki sposob,na wycieczki po okopach tak samo sie nie wybieram.Wiem tylko ,oczywiscie na ten temat,ze prasowki na jakich opieral sie autor strony sa bledem.I wlasnie jesli mieszkalem w okolicy,od dzieciaka sie slysalo jakies rewelacje to chce teraz dociec prawdy.A co do Jarmarku,to daj spokoj,jestem tam co roku,zlom,niesmiertelniki czy slawne mydelko z żyda mie nie bawi
Napisano
Do stawwi - w środku znajdziesz klatki po gołębiach, przynajmniej parę lat temu tam się znajdowały.

Do ciz - slawne mydelko z żyda" - może trochę poważniejsze podejście do tematu.
Napisano
mydelko z żyda"-dla nie wtajemniczonych,pare lat temu jakis gosc chcial sprzedac takie cos na Jarmarku Dominikanskim.Podobno mial tego znaczna ilosc,wywolal oczywiscie tym afere w mediach.Policja sie tym zajela ,i okazalo sie :gosc zwykle szare mydlo wlewal w formy pzypominajace jakies obozowe.Sprzedawal potem to szare mydlo pod szyldem mydlo z żyda".Policja nie wszczela postepowania przeciw niemu,lecz nakazala zaniechanie handlu tym mydlem .
Napisano
pod szyldem RIF" lub RJF" gwoli ścisłości
  • 8 months later...
Napisano
Potrzebuje na gwalty rety informacje o najprawdopodobniej wybudowanych tunelach ciagnacych sie pod duza czescia Gdyni.Mialy sluzyc one w ewakuacji niemieckich ofierow.Takie informacje dostalem od pewnego znajomego Staruszak ktory pamieta ze mialo cos takiego miejscie niestety wiecej sie od niego nie dowiem gdyz odszedl na tamten swiat.Zaintrygowaly mnie jego opowiesci a ze jestem poczatkujacym poszukiwaczem nie wiem gdzie szukac prosze o pomoc.
Napisano
Kolego,temat tuneli juz byl omawiany na forum.Troszke poszukaj,moze wyszukiwarka ci pomoze.A na marginesie,z jakiego miejsca i gdzie mieli uciekac ci oficerowie,i przed czym?Jest tez kilka stron www,o tematyce 3miasto i samych poszukiwan np.Pomorze 1945,no i tam znajdziesz troche sprawdzonych informacji .
Napisano
http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=55403&id_forum=0&&sq=tunele&wi=56247#56247 oto skrut do rozmowy o tunelach....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie