Skocz do zawartości
  • 0

Krzyżyk

Wickus

Pytanie

Napisano

Znalazłem taki niewielki krzyżyk - materiał mosiądz lub brąz. Ne jestem znawcą tego tematu i mam następujące pytania:
1. Napisy cyrylicą - więc prawdopodobnie prawosławny - dlaczego więc bez poprzeczki?
2. Co na nim robi gwiazda dawidowa - żydowski? Żydzi chyba nie nosili krzyży.
3. Czy ktoś potrafi dokładnie odczytać napisy na nim?

Jeśli ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na jego temat niż zapytałem to będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam. Wickus

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo fajne. Ja zaczynam dopiero tworzyć swoją kolekcję - oczywiście tylko z wykopków. Mam juz dwa krzyzyki i kilka medalików.
Na kilku krzyżykach widze powtarzajace się literki IC XC - czy ktoś wie co one oznaczają?
Ponawiam prośbę o odczytanie tych inskrypcji - część przeczytałem sam, ale nie do końca.
Napisano

Znalazłem taki niewielki krzyżyk - materiał mosiądz lub brąz. Ne jestem znawcą tego tematu i mam następujące pytania:
1. Napisy cyrylicą - więc prawdopodobnie prawosławny - dlaczego więc bez poprzeczki?
2. Co na nim robi gwiazda dawidowa - żydowski? Żydzi chyba nie nosili krzyży.
3. Czy ktoś potrafi dokładnie odczytać napisy na nim?

Jeśli ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na jego temat niż zapytałem to będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam. Wickus

Napisano
to nie są krzyże prawosławne. to są krzyże z któregoś z kościołów katolickich obrządku wschodniego. jakiego? nie wiem. Trzeba by dokładnie przyjrzeć sie obiektowi. Zresztą ten krzyż mógł być noszony i przez katolika w Hiszpanii i przez Ormianina - bez różnicy. Tyle tylko że wykonany został z pewnoscią gdzieś pod wpływem kultury grekokatolickiej. Krój pisma trochę przypomina żydowskie manuskrypty wiec moze jakis Żyd-złotnik komuś to zrobił. No ale to hipotezy.
Prawosławny krzyż ma skośną belkę
Napisano
Ewangelia według św. Mateusza zaczyna się rodowodem Pana Jezusa syna D a w i d o w e g o, syna Abrahamowego i stąd gwiazda Dawida.
Napisano
Powiem, że przeszła mi taka myśl przez głowę - tylko nigdzie się z nie spotkałem z krzyżem na którym byłaby widoczna gwiazda Dawida.
Moż ktoś jest w stanie coś więcej powiedzieć o tym cudeńku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie