Skocz do zawartości

Kobiety w służbie IIRP

Fiodor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ja dobrze widzę, że żołnierz ma na czapce dwie gwiazdki a na naramienniku jedną. I druga sprawa, nie mogę wypatrzeć jakie odznaki ta żołnierka" ma na patkach.
  • 3 months later...
Napisano
co do butów: kobiety służące w formacjach WP w latach 20-tych XX wieku, i w OLK, często korzystały z własnego obuwia. Rozkazy OLK zalecały dostosowanie obuwia do munduru np. przez wymianę obcasów u szewca na niższe i bardziej zbliżone do wojskowego. Tak, że obuwie IMHO o niczym nie świadczy. Poza wojacka" jest spotykana na innych zdjęciach kobiet w wojsku, jak najbardziej autentycznych, nie przebieranych - taki styl fotografowania wówczas.
Umundurowanie OLK przedstawione na obrazku to wzór wymyślony w regulaminie mundurowym, który nigdy nie został w pełni wprowadzony w życie; nie mam danych świadczących o umundurowaniu tak choćby jednego oddziału OLK! Na zdjęciach widoczna jest duża różnorodność w umundurowaniu, w roku 1919 w służbie wartowniczej nagminne używanie własnych płaszczy, kożuszków.
Zdjęcie samo w sobie ciekawe, czy ono ma jakikoliwek opis?
Napisano

Panowie, to co pisał Kol. wcześniej na 100% Pani ubrała mundur do zdjęcia. Do wglądu przesyłam Wam zdjęcie dziweczyny w mundurze kaprala. Zdjęcie wykonane na Górnym Sląsku w zakładzie fotograficznm w Świetochłowice - Lipiny.

Napisano
Generał Elżbieta Zawacka ps. o" jest inicjatorką założenia ośrodka badającego i dokumentującego służbę kobiet w WP (nie tylko w AK i w czasie II wś)
http://www.um.torun.pl/~archAK/index.html
Na stronie znajdziecie e-maila, zapytajcie specjalistów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie