kopijnik2 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 daj powiększenie munduru, może będzie łatwiej.
fiku Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Wydaje mi się że kobitka przebrała się w mundur tylko do fotki. Spójrzcie co ona ma na nogach.
marek123 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Mam podobne przeczucia...dla kobiet predzeje gimnastiorka" wz24pozdro Marek
Kłosek Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 Fiodor, czy możesz zrobić lepszy skan samego żołnierza ?
Kłosek Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Czy ja dobrze widzę, że żołnierz ma na czapce dwie gwiazdki a na naramienniku jedną. I druga sprawa, nie mogę wypatrzeć jakie odznaki ta żołnierka" ma na patkach.
Gebhardt Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Nie wiem czy to cos wnosi do tematu? Podporucznik Ochotniczej Legii Kopiet, 1920. Obuwie chyba znacznienie odbiega od tego na fotce?
drozd Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 co do butów: kobiety służące w formacjach WP w latach 20-tych XX wieku, i w OLK, często korzystały z własnego obuwia. Rozkazy OLK zalecały dostosowanie obuwia do munduru np. przez wymianę obcasów u szewca na niższe i bardziej zbliżone do wojskowego. Tak, że obuwie IMHO o niczym nie świadczy. Poza wojacka" jest spotykana na innych zdjęciach kobiet w wojsku, jak najbardziej autentycznych, nie przebieranych - taki styl fotografowania wówczas. Umundurowanie OLK przedstawione na obrazku to wzór wymyślony w regulaminie mundurowym, który nigdy nie został w pełni wprowadzony w życie; nie mam danych świadczących o umundurowaniu tak choćby jednego oddziału OLK! Na zdjęciach widoczna jest duża różnorodność w umundurowaniu, w roku 1919 w służbie wartowniczej nagminne używanie własnych płaszczy, kożuszków. Zdjęcie samo w sobie ciekawe, czy ono ma jakikoliwek opis?
U311 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Panowie, to co pisał Kol. wcześniej na 100% Pani ubrała mundur do zdjęcia. Do wglądu przesyłam Wam zdjęcie dziweczyny w mundurze kaprala. Zdjęcie wykonane na Górnym Sląsku w zakładzie fotograficznm w Świetochłowice - Lipiny.
grba Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Generał Elżbieta Zawacka ps. o" jest inicjatorką założenia ośrodka badającego i dokumentującego służbę kobiet w WP (nie tylko w AK i w czasie II wś)http://www.um.torun.pl/~archAK/index.htmlNa stronie znajdziecie e-maila, zapytajcie specjalistów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.