mirek1973 Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2006 [link usunięty ze względu na drastyczne zdjęcia]co wy na to czy rzeczywiscie cenzura nie zdecha link opisujacy atak na polska baze w iraku czy to nasi ?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 18:13 11-04-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2006 [link usunięty ze względu na drastyczne zdjęcia]drugi kwiatekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 18:13 11-04-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 Tylko że to chyba zabici Irakijczycy a nie polscy żołnierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 ten 2 link to kaska i zuku- poszukaj dowiesz sie kto to byl.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 BW ex GROM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foster73 Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 mirek1973 Ameryki nie odkryłeś. Media o tym podawały, ale nie pokazały jak naprawdę to wyglądało, bo i po co ? Żeby straszyć rodziny chłopaków którzy tam jeszcze są ?1 link to był zamach bombowy na Cityhall a nie naszą bazę jak jest w opisie. Faktem jest, iż byliśmy tam obecni, jednak nikt z naszych nie ucierpiał.2 link to samo plus dodatkowo ofiary z zamachu na patrol rozminowania. Te zwłoki to akurat saperzy nasi i zdaje się Łotysze, a nie Irakijczycy jak pisze Horst.O tym też było głośno, tyle że nie pokazano szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 co do drugiego linku potwierdzam ,że niektóre ciała są zwłokami polskich saperów o których napisał Foster . I jeżeli chodzi o ścisłość zdjęcia te w odpowiednim dla tv retuszu były pokazane jakiś czas temu w naszej tv w programie z udziałem byłego a i zarazem obecnego d-cy GROM-u gen Polko i byłego d-cy naszego kontygentu w Iraku gen Bieńka.Z wiadomych powodów program ten był pokazany w pożnych godzinach wieczornych. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Rozumiem ze zdjecia sa drastyczne - ale od jakiegos czasu niewidac zadnych zdjec polskich zolnierzy w iraku mowie tu o np konwojach irtp - wydaje sie jakby tylko siedzieli w bazach i nic nie robili dodam ze od poczatku wojny w iraku amerykanie stracili 47 helikopterow w tym ponad 20 zestrzelonych a co za tym idzie musi byc tam niezla rzeznia co pokazuja filmy z akcji snajperow irackich a naszym jakby nic palec bozy i papcio rydzyk ich osłania / cos mi sie niechce wierzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Bo Polacy poszli tam za chlebem...Bo Polacy budowali tam drogi i mosty...Bo Polacy...są równi itd. a, że nie wszyscy wrócą...ten kto się decydował tam jechać, zdawał sobie sprawę z zagrożenia...Lepiej nie wywoływać wilka z lasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Bo Polacy to kretyni chcałeś powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Eh, straszne są takie relacje i fotki, ale przecież wojna to wojna i należy się z tym liczyć, bo chyba nikogo z naszych żołnierzy nie wysyłali tam na siłę (choć znam też opinię lekarzy wojskowych, w stosunku do których zastosowano dobrowolny przymus").A co do cenzury, to w takich przypadkach była, jest i będzie. Tylko czy jest to bardziej cenzura czy propaganda? Choćby relacje gdzie podaje się, że żołnierz został ranny w nogę" i niby wszystko OK, ale to że np. tą nogę mu urwało i zostanie inwalidą do końca życia, to już sprawa marginalna, o której się nie mówi, bo i po co zniechęcać ciemnych obywateli danego kraju...A najlepsze w tym wszystkim jest to, jak zmienia się punkt widzenia od punktu siedzenia... Niemcy najeżdżając na Polaskę byli złymi okupantami, ale nisi dzielni wojacy w Iraku są wyzwolicielami"... Nasi partyzanci wysadzając niemiecki konwuj/pociąg byli bohaterami, ale irakijczycy robiąc to samo są niczym innym jak errorystami"... I żeby było jasne - powyższe to tylko porównanie (bez podważania okrucieństwa IIWŚ i zasług polskiego ruchu oporu), bo dla mnie to co robimy teraz w Iraku jest niczym innym jak tylko najazdem na tamten kraj i jego późniejszą okupacją. I nie widzę wogóle powodów, żeby gloryfikować poegłych tam naszych żołnierzy, bo zarówno oni jak i politycy wiedzieli na co się piszą... A w końcu jechali na wojnę nie na kulki z farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 No to jest nas paru na tych oszolomow - zastrzegam nie jestem ani zwolennikiem hamasu ani innych grup terrorystycznych ale rozumiem a nawet w niektorych wypadkach popieram ich walke wyobrazcie sobie ze nagle np chinczycy roszcza sobie prawa do stanowienia jaki bedzie ustroj w naszym kraju i laduje desant powiedzmy 6 armii powietrznodesantowych w liczbie powiedzmy 850 000 z czolgami itp i co wtedy mielibysmy sie usmiechac i dawac im kwiatki , pamietajmy ze nasz narod tez nie przebieral w srodkach walki przeciwko niemcom czytalem o zamachach z bombami walizkowymi w wagonach tramwajowych nur fur deustche ataki na pociagi cywilne niemieckie i roztrzeliwania kolonistow niemieckich np w Łódżkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 albo np szkopy okupują nasz kraj, łapanki w Warszawie i inne atrakcje a tu nagle przylatują jankesi i załatwiają szkopów i mówią nam jaki mamy mieć ustrój i wogóle wszyscy zakładają opaski ze swastyką i bronią kraju przed jankesami.Ciekawe miejsce na zdjęcia trupów, forum Towarzyskie . Ale być może to ostatnia enklawa do wypowiadanie się na tematy ogólne na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foster73 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Obecnie w Iraku jest już 6 zmiana naszego kontyngentu. Ponieważ z czasem zdobywa się doświadczenie, możliwe iż to jest główną przyczyną tego, że nie ma już tylu ofiar wśród naszych żołnierzy co na początku.Ktoś pytał czy siedzą tylko w bazach. Nie, nie siedzą tylko w bazach. Nadal robią to co robili kiedyś. Ranni jeszcze się zdarzają. Ostatni o którym wiem oberwał pod koniec 5 zmiany, w styczniu.Z reporterami faktycznie jest tak, że opuszczają bazę tylko za zgodą władz wojskowych. To że ostatnio mało się mówi o zamachach na żołnierzy nie znaczy, że takich zamachów nie ma. Na szczęście są nieudane.Zamachowcy w większości pochodzą spoza Iraku. Dla fanatyków nienawidzących zachodu jest to świetna okazja aby się wykazać. Sami Irakijczycy mają już dość całego zamieszania. Zwróćcie uwagę na fakt, iż w takich zamachach często ofiarami są cywile.Irakijczycy mają silne poczucie więzi z ludźmi z tej samej wioski. Nie do pomyślenia jest aby mógł się obwiązać granatami i wysadzić na targowisku wśród swoich. Natomiast przyjezdnym jest to obojętne.Mam prośbę do paru osób z tego forum. Nie podniecajcie się tak. Żeby wiedzieć jak jest naprawdę, trzeba tam być, dotknąć, zobaczyć, a nie powielać zasłyszane plotki.Jeśli na czymś się nie znam, nie mam o czymś pojęcia, to milczę i słucham. Wywoływać niezdrowe emocje i ośmieszyć się jest bardzo łatwo.pozdrawiam - Foster73 - weteran 2 zm. PKW Irak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 tylko skąd można się czegoś dowiedzieć jak ktoś by chciał się dowiedzieć. bo ci co byli nic nie chcą napisać, między innymi dla tego że nadal są w woju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foster73 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Cierpliwości. Niebawem pożegnam się z mundurem, tak jak kilku moich kolegów po Iraku.Wtedy będę mógł powiedzieć więcej. Tymczasem pssst. A i jeszcze jedno. Jak jeszcze raz ktoś mnie nazwie okupantem, to dostanie saperką po głowie. To nie my tam poszliśmy, tylko ktoś na górze nas wpakował w to bagno, więc nie obrażajcie wykonujących rozkazy.Gdyby komuś przyszło do głowy porównać nas z WH i SS, które także ylko" wykonywały rozkazy, to przypominam : my tam nie pacyfikujemy ani nie wykonujemy innych czynnośći sprawiających sadystyczną przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Jasne słodkie pierdzenie pewnie amerykanie rozdaja cukierki nie chce mi sie podawac linkow w sieci gdzie do obejrzenia sa zdjecia z akcji pacyfikacyjnych , ja rozumiem rozkaz to rozkaz eichmann tez mial tylko rozkazy , w ogole cale ss mialo tylko rozkazy , pytnie brzmi jak was bedacych tam na miejscu oceni historia i ludzie tam mieszkajacy , oczywiscie nie twierdze ze jestescie tam z przyjemnosci i woli wyzwolenia biednych ,, ciemniakow,, ale nam skromnym okularnikom siedzacym w fotelu przed telewizorem z herbatka i ciasteczkiem nalezy sie PRAWDA i rzetelne stwierdzenie na temat panujacych tam faktow i tylko to chcialem poruszyc na tym forum , mam nadzieje ze honor Polskiego zołnieża sie nie zdewaluował i potrafi z godnoscia wykonywac nie chciane rozkazy tysiace kilometrow stad.Reasumujac -obecnosc polakow w iraku to bzdura porownywana z czechosłowacja 1968 , teraz ocenia sie 1968 jako hanbe itp blebleble pytanie co bedzie za iles tam lat jak irak bedzie beee.z cwaniackiego punktu widzenia gowno z tego mamy a z tego co slyszalem jakby nam sie tam dobrali do dupy to nie mamy czym sie bronic.Bez obrazy ale pokazywanie takich zdjec nie przecze drastycznych jest uzasadnione w imie prawdy i trzezwej oceny sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Kolego foster co to jest te bagno o ktorym wspomniałes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Porównywanie wojsk polskich w Iraku do okupacji hitlerowskiej w Polsce to debilizm, ignorancja i analfabetyzm historyczny. Jakoś nie zauważyłem, aby nasi żołnierze mordowali Irakijczyków (cywili czy pojmanych terrorystów), budowali obozy koncentracyjne albo torturowali kogokolwiek. Nasi żołnierze ginęli podczas konwojów oraz rozminowywania ziemi irackiej. Budują infrastrukture w wioskach zapomnianych przez Boga i ludzi, dostarczaja wode i żywność. Zatrzymuja podejrzewanych o terroryzm zgodnie z procedurami stosowanymi min. w Kosowie (choćby przez SPJ) i Bośni. Kto kiedykolwiek był na jakiejkolwiek misji, wie o czym piszę. Nadstawiaja głowę w obcym kraju bo takie dostali rozkazy, czy sie to im podoba czy nie. O tym zadecydowali nasi politycy i LEGALNY rząd Iraku, wybrany w wyborach, do których nawet najwięksi przeciwnicy USA nie mieli zastrzeżeń. Co do dobrowolności" w wyjazdach do Iraku to jest różnie. Mam kolegów, którym przedłużenie kontraktu uzależniono od wyjazdu na tę misje. Krótko mówiąc: Irak lub cywil. A dla kogoś kto ma dzieci i żone na utrzymaniu to nie jest żaden wybór. Inna sprawa, że po powrocie i tak części z nich, kontraktów nie przedłużono (mimo doskonałej opinii i doświadczenia).Co do terrorystów w Iraku, to są to najzwyklejsi mordercy i tchórze. Bo tylko tchórze atakuja bezbronnych. Zamach na targach, ulicach-gdzie ofiarami są dzieci, kobiety, starcy... Faktycznie, porównanie do AK jak złoto. Tak, wg. Was działała Polska Podziemna? Kalacie pamięć żołnierzy Polski Podziemnej, przyrównując ich do zwykłych morderców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 A czy według Ciebie nasza armia podziemna nie ma swoich ciemnych tajemnic ? -jeszcze byś się zdziwił jak wykańczali swoich w imie racji politycznych i wcale nie chodzi o walkę z czerwonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foster73 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 mike110 - z pełną świadomością podpisuję się pod Twoim postem. Są też inne kwiatki, o których pewnie nie wiesz a ja jeszcze nie odważę się napisać.mirek1973 - Jasne słodkie pierdzenie pewnie amerykanie rozdaja cukierki nie chce mi sie podawac linkow w sieci gdzie do obejrzenia sa zdjecia z akcji pacyfikacyjnych... " - właśnie AMERYKANIE !!! Czy my jesteśmy Amerykanie ? Wiesz, nawet Irakijczycy wyraźnie nas rozróżniają i nie mierzą jedną miarą a Ty - Polak skrobiesz takie bzdety. Może jeszcze dopisz nam Abu Graib i parę innych sensacji.A bagno o którym wspomniałem to nasz udział w nienaszej wojnie.Armia wykonuje rozkazy aktualnie rządzących. Przypominam, że zwierzchnikiem sił zbrojnych w Polsce nie jest jakiś tam generał tylko prezydent państwa. Czy to armia ma się wstydzić tego, że wysłano ją do Czechosłowacji w 1968, czy ci którzy wydali rozkaz? Dlaczego mam się wstydzić tego, że wykonuję rozkazy? Nająłem się na psa więc szczekam, trudno zrozumieć to osobom, które wojsko znają tylko z czterech pancernych i psa".Chcesz to sobie pluj na mnie do woli, ja wiem swoje i mam to gdzieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Proponuję rozdzielać kwestię polityki i wykonywania rozkazów przez naszych żołnierzy. Pretensje co do naszej obecności w Iraku proszę kierować do poprzedniego i obecnego rządu. A nazywanie ludzi, którzy nosząc flagę biało-czerwoną na rękawie co dzień narażają życie w Iraku, okupantami (a tym bardziej już przyrównywanie ich do hitlerowców)to najzwyklejsze SK......ŃSTWO niegodne Polaka.Kolego Mirek1973, podaj mi proszę linka do zdjęć z POLSKICH akcji pacyfikacyjnych w Iraku.W pewnej małej wiosce polscy żołnierze zbudowali studnię. Był to ważny dar dla miejscowej ludności. Naczelnik tej wioski określił to tak: Pomaga nam tylko Allah i Polacy"Był o tym artykuł w PZ" ale zapewne to wraża propaganda"... Miejscowa ludność już nas oceniła, wystarczy spojrzeć na częstotliwość ataków na nasze wojska.Jacenty, wiem o tym. Ale tu ogólnie chodziło mi o takie rzeczy jak zamach bombowy na targ w Bagdadzie, gdzie zginęło ponad dwadzieścioro dzieci oraz drógie tyle dorosłych (sami cywile). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Mike110, widzę, że nie zrozumiałeś tego co napisałem. Więc jeszcze raz, żeby było jasne i klarowne... W żaden sposób nie porównuję tego co robili Niemcy w czasie wojny pod względem zachować, mordów, dyskryminacji, itp. z tym co robią Polacy w Iraku. Ale Polacy najechali ten kraj, a nie odpowiedzieli na atak i jak dla mnie ten kraj okupują.Pomijam fakt, czy nasi żołnierze są tam z własnej woli czy też w woli decydentów, bo jak już powiedziałem, znam opinie niektórych lekarzy wojskowych, których przyszła kariera wojskowa zależała od wyjazdu a ochotnika". Co do terrorystów, to kim byli nasi partyzanci dla niemieckich okupantów? Żeby było jasne, nie chcę wkłądać kija w mrowisko i atakować polskiego drugowojennego podziemia, ale ja nie widzę różnicy pomiędzy wysadzeniem pociągu niemieckiego wojskowego z wysadzeniem konwoju z amerykanami w Iraku. Pewnie gdybyś był po drugiej stronie, to miałbyś inne zdanie... Tylko podkreślam - chodzi mi o walkę tamtejszych terrorystów/partyzantów z wojskiem okupacyjnym, a nie zamachy wymierzone w cywilów. Ech, zawsze najgorsze w wojnie jest to, że najbardziej cierpią cywile... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Foster73, robimy w tym samym bagnie tak, że wiem aż za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 XANTOS, a jak miałem to zrozumieć:Niemcy najeżdżając na Polaskę byli złymi okupantami, ale nisi dzielni wojacy w Iraku są "wyzwolicielami..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.