beyo Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 Witajcie!Taka oto fibulka wyskoczyła mi wczoraj.Trafienie z terenu Wielkopolski. Brak kontekstu, który mógłby cokolwiek powiedzieć - w okolicy najstarsze znaleziska to późnośredniowieczna ceramika. Z monet to tylko boratynki...Pokusi się ktoś o wydatowanie znaleziska?Pozdrawiam
pig123 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.htmlzapraszam do lektury 52 strony ale zawsze dobrze wiedziec.Pozdrawiam pig123
dr.Wstrząs Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 ? a konkretnie to gdzie tam jest o fibulach ?pzdr.
pig123 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 nie ma o nich ani słowa ale jest ogółem o zabytkach i dziedzictwie narodowym.
beyo Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 Witajcie!Taka oto fibulka wyskoczyła mi wczoraj.Trafienie z terenu Wielkopolski. Brak kontekstu, który mógłby cokolwiek powiedzieć - w okolicy najstarsze znaleziska to późnośredniowieczna ceramika. Z monet to tylko boratynki...Pokusi się ktoś o wydatowanie znaleziska?Pozdrawiam
kasha Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 O jejku ale fajne cacko... jesli sie nie myle to typ, grupa II wg Almgrena .. jakies I-II wiek naszej ery.
pig123 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 dobrze bylo by to zgość do najbliszego konserwatora zabytków albo do innego ogrganu publicznego ... a jak nie to anonimowonawet wysłac list z opisem miejsca i zabytku na adres Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego czyli Krakowskie Przedmieście 26/28, Szkoła Główna, 00-927 Warszawapamietajac ze to wszystko dla dobra narodu. Jak juz wczesniej pisałem.PozdrawiamPIG123@o2.pl
Odkrywca12345 Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Najlepiej udać się do konserwatora zabytków.Taka niewinnie wyglądająca fibula może mieć kluczowe znaczenie w procesie datowania stanowiska .Proszę nie lekceważyć takich znalezisk i zgłaszać je do odpowiednich służb .
tyfus Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Odkrywca12345 ... no raczej twój post nie był odkrywczy :)wątek jest z 2006 roku więc tak jakby spaliłeś się w blokach ;)
dr.Wstrząs Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 getton, ile to jest dla Ciebie znacznie, znacznie później" i może powiesz jakiej maszyny trzeba użyć żeby osiągnąć efeky jak na foto?Fibula ze zdjęcia wydatowana została na XVII w BC (przed Chrystusem), i jak widać ma wywijaną sprężynę.Dalej więc uważam że aby wydatować znalezisko beyo trzeba zwrócić uwagę np. na kształt i ornamenty.pzdr.link do zdjęcia: http://www.raulybarra.com/museos/joyeria_antigua/galeria1_edad_bronce.htmps. odnośnie akupunktury, to ja stosuję zimną wodę, polecam:)
dr.Wstrząs Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 tutaj sprężyna bardziej zaawansowana bo z dwa zwoje...
dr.Wstrząs Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam.To kiedy wynaleziono sprężynę w niczym chyba nie pomoże w wydatowaniu znaleziska, ponieważ właściwości sprężystości materiałów zaczęto stosować już w neolicie (pierwsze łuki).Raczej należało by się skupić nad materiałem i ewentualnymi zdobieniami, takie jest moje zdanie.pzdr.
pni Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Poszukaj w internecie jest świetna strona o fibulach sam na niej szukam - bardzo obszerna,niestety nie mam w tej chwili na nią namiaru.
getton Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Niestety dr. Wstrząs proponuję zastosować akupunkturę...:-)Być może i sprężystość znano w neolicie, ale technika wywijania sprężyn została opanowana znacznie, znacznie później, odbywa się maszynowo,... :-)
Pytanie
beyo
Witajcie!
Taka oto fibulka wyskoczyła mi wczoraj.
Trafienie z terenu Wielkopolski. Brak kontekstu, który mógłby cokolwiek powiedzieć - w okolicy najstarsze znaleziska to późnośredniowieczna ceramika. Z monet to tylko boratynki...
Pokusi się ktoś o wydatowanie znaleziska?
Pozdrawiam
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.