Skocz do zawartości
  • 0

Wczorajsza fibula

beyo

Pytanie

Napisano

Witajcie!

Taka oto fibulka wyskoczyła mi wczoraj.
Trafienie z terenu Wielkopolski. Brak kontekstu, który mógłby cokolwiek powiedzieć - w okolicy najstarsze znaleziska to późnośredniowieczna ceramika. Z monet to tylko boratynki...

Pokusi się ktoś o wydatowanie znaleziska?

Pozdrawiam

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Taka oto fibulka wyskoczyła mi wczoraj.
Trafienie z terenu Wielkopolski. Brak kontekstu, który mógłby cokolwiek powiedzieć - w okolicy najstarsze znaleziska to późnośredniowieczna ceramika. Z monet to tylko boratynki...

Pokusi się ktoś o wydatowanie znaleziska?

Pozdrawiam

Napisano
dobrze bylo by to zgość do najbliszego konserwatora zabytków albo do innego ogrganu publicznego ... a jak nie to anonimowo
nawet wysłac list z opisem miejsca i zabytku na adres Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego czyli Krakowskie Przedmieście 26/28, Szkoła Główna, 00-927 Warszawa
pamietajac ze to wszystko dla dobra narodu. Jak juz wczesniej pisałem.
Pozdrawiam
PIG123@o2.pl
Napisano
Najlepiej udać się do konserwatora zabytków.Taka niewinnie wyglądająca fibula może mieć kluczowe znaczenie w procesie datowania stanowiska .Proszę nie lekceważyć takich znalezisk i zgłaszać je do odpowiednich służb .
Napisano

getton, ile to jest dla Ciebie znacznie, znacznie później" i może powiesz jakiej maszyny trzeba użyć żeby osiągnąć efeky jak na foto?
Fibula ze zdjęcia wydatowana została na XVII w BC (przed Chrystusem), i jak widać ma wywijaną sprężynę.
Dalej więc uważam że aby wydatować znalezisko beyo trzeba zwrócić uwagę np. na kształt i ornamenty.

pzdr.
link do zdjęcia: http://www.raulybarra.com/museos/joyeria_antigua/galeria1_edad_bronce.htm

ps. odnośnie akupunktury, to ja stosuję zimną wodę, polecam:)

Napisano
Witam.
To kiedy wynaleziono sprężynę w niczym chyba nie pomoże w wydatowaniu znaleziska, ponieważ właściwości sprężystości materiałów zaczęto stosować już w neolicie (pierwsze łuki).
Raczej należało by się skupić nad materiałem i ewentualnymi zdobieniami, takie jest moje zdanie.
pzdr.
Napisano
Poszukaj w internecie jest świetna strona o fibulach sam na niej szukam - bardzo obszerna,niestety nie mam w tej chwili na nią namiaru.
Napisano
Niestety dr. Wstrząs proponuję zastosować akupunkturę...:-)
Być może i sprężystość znano w neolicie, ale technika wywijania sprężyn została opanowana znacznie, znacznie później, odbywa się maszynowo,... :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie