MORRO Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060403/kraj/kraj_a_7.htmlZa Rzeczpospolitą:Na przejściu granicznym w Olszynie (Lubuskie) straż graniczna udaremniła przemyt z Polski do Niemiec militariów z II wojny światowej. Zabytki usiłował wywieźć Niemiec polskiego pochodzenia. W bagażniku samochodu miał pięć hełmów - dwa niemieckie i trzy radzieckie, manierkę, lornetkę, szklany puchar z wygrawerowanym profilem Hitlera i bogato zdobiony kindżał. Jak wyjaśniał, przedmioty kupił na giełdzie internetowej i chciał je sprzedać w Niemczech. pap"
Mirek69 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Chyba ta manierka tak rozjuszyła pograniczników. Musiała być....pusta! :)
pedro Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 straż graniczna udaremniła przemyt he he hełmy miał pewnie schowane w kole zapasowym od kiedy handel militariami (oprócz broni jest zakazany)? pozdro
HERWOLF Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 to juz nawet hełmu czy manierki przewieźć przez granice nie wolno? przemyt bucheeeee dobre ....aż ręce opadają
herrmateuss Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 O kurna to złapali złopdzieja - i pijaka bo kazdy złodziej to pijak! Straz graniczna moze być dumna i postawic sobie nawet spiżowy pomnik na czesc tej akcji. Moj kolega miał problem z przejechaniem granicy na zlot w niemczech swoim motocyklem bo wg. SG chciał go sprzedac za granicą i tym samym pozbawic polske arcydzieła radzieckiej mysli technicznej.
a.korbaczewski Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 a ja moim trabantem przejechałem, uf udało się.
pedro Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Ale jakby koles miał kilka sztuk nozy grawitacyjnych FJ to by przejechał bez problemu (bo scuzoryk wolno mieć) :) pozdro
Lt.Horne Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 A w tym czasie kilkanaście TIRów z elektroniką ziuuuu,ziuuuu przez kreskę,no ale sukcesy są! I będą medale...a za takiego groźnego przemytnika to i po dwa! Przemyt....ręce opadają.
huk 100 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 to jestem tez przemynik ???ze słowacji przewiozłem pare hełmów i pustych skoróp ale nikt sie nie czepiał i nawet otwierali bagażnik to było na widoku-to juz teraz będą zamykać za ruskie i niemieckie hełmy ??????
herrmateuss Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 HUk w tej chwili masz sie zgłosić na pobliski posterunek MO! Oraz napisac i odczytać publicznie samokrytyke!
huk 100 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 jezu kochany panowie co ja powiem w domu ???Normalnie mnie wygonią i stara znajdzie sobie innego-o jezu
acer Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 zdrowy rozsądek zdrowym rozsądkiem,ale znaleziono nowy powód do przyczepienia się potencjalnych kolekcjonerów o wywozi zabytki"
kindzal Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Tzw. chwyt Sekuly.Lapia leszcza ,a rekiny plyna dalej...
bayo_pietka Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Jak bez pozwolenia konserwatora na wywóz, to zgodnie z ustawą o chronie zabytków od 3 miesięcy do 5 lat pierdla.
pedro Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 A jak na szyi bedziesz miał 50 letni medalik to tez pozwolenie konserwatroa? pozdro
Mirek69 Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Kiedyś przez miesiąc pewien starszy pan przekraczał granicę z workiem piachu na ramie roweru. Za każdym razem musiał wszystko wysypywać, pobierano próbki piasku, szukano złota, narkotyków i sam Bóg wie, czego jeszcze. NIC! Któregoś pięknego poranka dziadzio ogłosił: dziś już jadę ostatni raz !". To zdradź pan chociaż, czy coś przemycasz?". OK. Rowery....". Może ten nasz przemytnik" wyjeżdżał tam np. SdKfz-em, czego upojeni sukcesem celnicy mogli nie dostrzec ??? :)
a.korbaczewski Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 a tak ładnie pisali o UE przed włączeniem nas...Podstawowa zasada jednolitego rynku Unii Europejskiej zapewnia swobodny przepływ towarów pomiędzy krajami Unii. Unia Europejska jest obszarem, w którym są stosowane wspólne przepisy celne. Wynika to z faktu, iż podstawą działania Wspólnot Europejskich jest unia celna. Polska stając się członkiem Unii Europejskiej zostanie nią objęta.
Boruta Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Wszystko rozbija się o układ z Schengen, do którego Polska jeszcze nie przystąpiła, ma chyba przystąpić w 2007 jak jej pozwolą.Trochę na temat: http://media.wp.pl/wiadomosc.html?kat=12611&wid=8254116
a.korbaczewski Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Schengen dotyczy ludzi a nie towarów.Układ Schengen jest umową międzynarodową, zawartą między niektórymi krajami członkowskimi UE, mającą na celu zapewnienie swobody przepływu osób na obszarze składającym się z terytoriów państw sygnatariuszy. Układ jest otwarty dla wszystkich członków Unii Europejskiej. Wynikająca z niego swoboda przepływu osób wewnątrz tzw. strefy Schengen (Schengen area) dotyczy nie tylko obywateli państw sygnatariuszy, ale wszystkich osób wszelkiej narodowości i o dowolnym obywatelstwie, które przekraczają granice wewnętrzne na terenie objętym układem.
yossarian Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Swoja drogą ciekaw jestem co SG robi z takimi fantami ,gdzie trafiają itp.???
jaca2003 Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Po zakończeniu postępowania wyjasniającego okazuje się że niestety zabezpieczone dowody zeczowe były przechowywane w nieodpowiednich warunkach i rdza je zjadła.Pozdrawiam
Foster73 Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Wybacz Bocian, ale nie mogłem się powstrzymać. Gdy słyszę o podobnych sukcesach", takie historyjki same się pchają. Zbliżają sie urodziny kolegi celnika, dwaj jego kumple zastanawiają się nad prezentem:- Moze 50-calowego plaskiego Soniaka kino domowe?- Eeee, już ma takich kilka, nawet w kuchni i garażu...- To może Merolka S-ke albo Beemke 7?- Bez sensu! Jego żona i dzieciaki jezdżą takimi już od dawna!- No to w takim razie... Wiem! Zostawmy go samego na zmianie w dniu urodzin!- No k..wa, bez przesady!Główny Urząd Ceł postanowił przeprowadzić ankietę wśród celników na temat łapówkarstwa. Jedno z pytań zadawanych przez komisję brzmiało:- Ile czasu potrzebujesz aby za łapówki kupic BMW?"Celnik z polsko-niemieckiej granicy odpowiada:- Dwa, trzy miesiące. Celnik z polsko-czeskiej granicy:- No, z pół roku.Celnik ze ściany wschodniej" po dłuższym zastanowieniu:- Dwa, trzy lata.Komisja zadziwiona:- Tak długo?Celnik ze ściany wschodniej":- Chłopaki, nie przesadzajcie, BMW to w końcu duża firma...
qba-poland Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Ja mam pomysł na przymt militariów ale cichooooo!!!:)) ubierzemy sie w te wszystkie rzeczy i zbuta przejdziemy albo ubierzemy sie w te wszystie mundury itp generałów SS itp nie i onie bedą szukać w bagazniku a my siup na sobie mamy moze nie zauważą:))))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.