Peter Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 J.w. Proszę o poradę co zwiedzać - z branży - I połowa lipca.
Peter Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Napisano 7 Kwiecień 2006 Panie Doktorze, mam załamkę, wszyscy mnie ignorują ! Następny pacjent proszę !
XANTOS Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Najciekawsze miejsce w pobliżu(?) to chyba Wilczy Szaniec...
pucior Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Ładne pobliże... :) W okolicach Augustowa można zwiedzić np. polskie schrony w Suchej Rzeczce: http://www.schrony.website.pl/suchrzecz.htmi w Promiskach:http://www.schrony.website.pl/promiski.htmpzdr
Chudzin Napisano 11 Kwiecień 2006 Napisano 11 Kwiecień 2006 J.w. i okolice Lipska n. Biebrzą - sowieckie schrony Linii Mołotowa".
XANTOS Napisano 11 Kwiecień 2006 Napisano 11 Kwiecień 2006 Trochę OT, ale ma to poniekąd związek z powyższymi wypowiedziami o schronach i z podaną stroną - kiedyś ktoś mi powiediał, że jest różnica pomiędzy bunkrem i schronem, a mianowicie, że schron jest tylko do ochrony np. przed nalotem, natomiast bunkry służą również do obrony i prowadzenia walki. Więc jak to jest, bo w/w zdjęcia przedstawiają obiekty zdecydowanie bojowe. Tylko proszę jednym zdaniem, żeby wątek nie odbiegł od tematu ;)
krzysiek Napisano 11 Kwiecień 2006 Napisano 11 Kwiecień 2006 Bunkier to jest magazyn na paliwo stałe. W fortyfikacjach są schrony.PozdrawiamKrzysiek
Peter Napisano 12 Kwiecień 2006 Autor Napisano 12 Kwiecień 2006 Jedyne paliwo jakie spożywałem w bunkrze to było J23 w 1976r w Gierłoży. To było paliwo płynne. O paliwie stałym nie mam wiedzy. Podobno Niemcy mieli taki ersatz - suchy spirytus.
krzysiek Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Węgiel jest paliwem stałym. Podobnie drewno.PozdrawiamKrzysiek
XANTOS Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Czyli podsumowując - kupa betonu ze stanowiskami strzeleckimi służąca do prowadzenia walki - to schron czy bunkier?
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Schron - to zakryty obiekt fortyfikacyjny, przeznaczony do prowadzenia ognia, obserwacji, kierowania walką, ochrony żołnierzy oraz bojowego sprzętu technicznego przed oddziaływaniem środków rażenia przeciwnika; jeden z nieruchomych zbiorowych środków ochrony.Schrony dzielą się na:w zależności od przeznaczenia: bojowe (np. dla karabinów maszynowych), obserwacyjne (umożliwiające prowadzenie obserwacji przeciwnika i pola walki), dla ukrycia żołnierzy, na stanowiskach (w punktach) dowodzenia (przystosowane do pracy oficerów sztabu), medyczne, amunicyjne, inne; w zależności od wytrzymałości: ciężkie, lekkie. ______________wikipancerne
XANTOS Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Dzięki. No to zmieniam mój punkt widzenia" ;)I przepraszam autora wątku za wprowadzenie małego OT ;)
Peter Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Napisano 13 Kwiecień 2006 Spoko, bedka. Był już taki spot co się zaczął od Bohaterów wojennych a skończył na kurwach w 1945 w Berlinie. Pardon Bocian...... na Paniach Nieciężkich Obyczajów. A swoją drogą dzięki za podpowiedzi, czekam na więcej bo w tej okolicy będę pierwszy raz w życiu. Oczywiście poroszę o NIEUWZGLĘDNIANIE Gierłoży - Kętrzyn ponieważ jestem tam persona nongrata.
killerx Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 polecam Przewięź koło Augustowa1) po pierwse wspaniała drewniana śluza..2) wspaniałe czyste jeziora i nie awalone turystów" choć jest z 6 ośrodków wypoczynkowych3) w miejscowości obok (2 km) kościuł jaki odwiedzał Jan Paweł II4) kilometr od Przewięzi ciongną sie okopy chyba z IIwojny wspaniale zachowane 3 linie szańców (z drogi nie widać ale jeśłi pujdziesz ścieżką koło ośrodka MSW albo MON nie pamiętam kogo był ośrodek ) natychmiast znajdziesz.widoczne w ziemi szczeliny OPL stanowiska altylriii i mozdzieży i kolometry okopów ...znalazłem tam łuskę zobacz http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=310537
Peter Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Killerx, mnie nie jest wszystko jedno czy MON czy MSW (-:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.