Skocz do zawartości

KLESZCZE 2006

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Eeeech, wczoraj drugi wypad i już złapałem gnojka...

Zlekceważyłem sprawę i miałem spodnie na butach (zamiast W butach). No i wlazł mi pod nogawkę i wbił się nad zgięciem w kolanie. Pęsety nie mam, paznokci długich też nie, nie mogłem go wykręcić, więc spaliłem gada (i ciut się") rozżarzonym nożem, a potem wydłubałem igłą. Czy ktoś z Was stosował taką drastyczną metodę? Czy, oprócz niepotrzebnego ranienia się, ma ona jakieś minusy?

Zdecydowałem się na doxę" przez tydzień i solennie postanowiłem sobie odtąd zawsze wpuszczać nogawki w cholewy butów.

Fakt, wyrwanie drania i wypalanie to drastyczne zwłaszcza jak są małe, wyrwać pencetą może łebek zostać - wypalać - rana, mogą być powikłania, paprzenie jakieś zakażanie.
U nas firma zamówiła takie małe szwedzkie przyrządy-lassa do obejmowania drania i wyciągania za podstawę przy skórze, niestety jak jest bardzo mały kleszcz i to nie pomaga i tylko igła i zręczność pielęgniarki :(

Uważam że jednym ze sposobów na uchronienie sie od kleszczy jest zakładanie butów gumowych ( z cholewą).Kleszcze czatują na ofiarę głównie w trawie , ( mój pies najwięcej ma ich po spacerze na nosie ) i z tego poziomu czepiają się nóg, a potem przechodzą wyżej . Ja na wyprawy zakładam gumowce ,nogawki do środka ,a spodnie opryskuje płynem na komary i kleszcze.Opowieści że kleszcze spadają z drzew (leszczyny ) można między bajki włożyć.Pzdrw.

Niestety, zaraz, na leszczynie też czatują. Zwłaszcza jak przechodzi się przez krzaki leszczyny. W olszynach, zawsze miałem nie od nóg ale wpadały za kołnierz, na głowę.
Na ręce. To z leszczyną też prawda, zwłaszcza na olesach.

Od czasu jak zakupiłem od kolegi Grzechotnika termoaktywną koszulkę z Power Stretchu problem kleszczy przestał dla mnie istnieć. Przez ten materiał nie są w stanie się przebić a, że przylega on ściśle do ciała, nie są też w stanie pod niego wejść.

Mam przynajmniej spokój, choć boreliozę już zaliczyłem. Na pocieszenie napiszę, że wczesne usunięcie pasożyta ogranicza ryzyko zakażenia, gdyż uważa się, że do zakażenia potrzebny jest okres 36-48 godzinnego pozostawania kleszcza w skórze. Największą aktywność kleszczy przypada na przełom maj/czerwiec i w okresie sierpień/październik o ile jest ciepło. Mimo, że niektórych rejonach kraju żaden ze zbadanych kleszczy Boreliozy nie przenosi, o tyle w niektórych rejonach może go przenosić nawet 25%. Niestety nie mam aktualnych danych występowania ognisk endemicznych kleszczy nosicieli.

Hmm pozwól że coś Ci wyjaśnię. Otóz jeśli chodzi o fakt umieszczenia w tytule roku ma to za zadanie podkreślenie rozpoczęcia nowego sezonu określanego właśnie tą liczbą. Właśnie to odróżnia te kleszcze od zeszłorocznych bowiem większość ludzi, a do nich i jak się zaliczam, nie znam się na biologii pajęczaków i mając w pamięci dość srogą tegoroczną zimę i dość nieoczekiwany atak tych stworzeń niemal od razu po stopnieniu śniegów uznałem ten fakt za godny podkreślenia i dlatego wart umieszczenia rocznika. W momencie gdybym post o tegorocznych kleszczach umieścił w którymś z poprzednich postów, musiałbym się postarać o stosowne wprowadznie do tematu pod tym włąsnie kątem. Widać, że zastosowanie skótów myślowych w stosunku do niektórych użytkowników forum, do których i Ty najwyraźniej się zaliczasz nie zawsze jest uzasadnione ale nie martw się - ja jeśli tylko moge pomóc i coś wyjaśnić zawsze to czynię.

Pozdrawiam !

Nie ,pozwól ze ja Tobie coś wyjasnie ! Ten temat uwazam za idiotyczny ! Odkad sledze to forum to co roku pojawia sie pare tematów nt kleszczy ...G mnie rowniez obchodzi ich biologia i to kiedy te gady ,pan Bóg zabiera do siebie !
Nie wysilaj sie tutaj na docinki ,poprostu temat uwazam za niepotrzebie powtarzany,co roku !!!

Za 2 tyg zrobisz temat o muchach i komarach ,czy moze o mrowkach ???Coraz bardziej idiotyczne tematy ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie