Skocz do zawartości

KLESZCZE 2006

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga !

Wraz z roztopami pojawiły się kleszcze. Wczoraj byłem na inauguracyjnym kopaniu i Apollo przywiózł jednego z lasu. Po przetrzepaniu futra wyszły jeszcze dwa. Teraz chyba jest najgorszy okres na te cholerstwa, w zeszłym roku też tak było.
Jestem z mazowieckiego - widły Narwii i Wisły ale pewno w całej Polsce w okolicach odmarzniętych też się będą sukcesywnie pojawiać te małe wredne żyjątka.
Pozdrawiam i uważajcie !

P.s. Cała trójka skończyła na kuchence gazowej. Pomny doświadczenia z zeszłego roku, ze zabiłem bydlaka i wrzuciłem do zlewu. Ożył i wylazł - takze od tamtej pory spalam łobuzów.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam
Albo śnieg.albo kleszcze,albo Straż Leśna,albo durna ustawa".albo,albo...
Niech mi ktoś powie że my poszukiwacze mamy łatwe życie!!!

Pozdrawiam
Zwierz
P.S.A u nas w świętokrzyskiem na wyprawe do lasu jeszcze troche trzeba poczekać.
KOCUR
Z tymi kleszczami to nie żart?JUŻ SĄ?

Strażak masz racje na około 2000 rodzajów pajeczaków tylko 1 przenosi borelioze , mi sie wydaje że rozdmuchiwanie sprawy kleszczy ma na celu zniechęcic ludzi do łażenia po lasach szczególnie w okresie letnim ( zagrozenie pożarowe) pozdro

Witam.Po usunięciu kleszcza trzeba obserwować przez jakiś czas miejsce na ciele w którym był wkłuty . Objawem niepokojącym jest rumień , który może pojawić się w tym właśnie miejscu lub okolicy . Objawów przeziębienia" , które wystąpią po usunięciu kleszcza również nie można lekceważyć . Obie te sytuacje są bezwzględnym wskazaniem do udania się do lekarza .

Jest na to rada. Skuteczna na 99%.
W miarę możliwości szczelnie się ubierać (oczywiście nie w OP-1) i stosować środek odstraszający.
Osobiście polecam BROS w żelu (trzyma najdłużej i wszelkie OFFy przy nim wysiadają), na czworonożnego kompana może być w sprayu (dziwnie wyglądałby po natarciu żelem ;-) ) . Chyba że ktoś woli środki przeznaczone specjalnie dla zwierząt .

Sposób skuteczny na 100% - nie wchodzić do lasu, ale tego nikomu nie polecam.

pozdr. Foster

Niestety, na kleszcze trzeba się pryskać chemią panowie,
drań lubi włazić głęboko.....pachy, genitalia, pępki, pachwiny, głowa, brzuchy, zadki. Pracując w lesie to trzeba mieć wkalkulowane w ryzyko zawodowe.
Ja osobiście polecam pryskanie się sprayem, offy brossy, inne odstraszacze chemiczne. Ja tylko tak. Po powrocie ścisła lustracja siebie i ciuchów.

pozdro

Witam kleszcze to naprawdę poważny temat ja je lekceważyłem do momentu kiedy wybierając sie pewnego pięknego dnia do pracy nie straciłem przytomności na pogotowiu podeirzewali padaczkę poalkocholową he he i chcieli do domu odesłać ale jakoś przyjeli na oddział potem okazało sie że mam borelioze zapalenie mózgu i opon mózgowych i wywołaną tym wszystkim padaczkę potem jazda na zakazny łażenie po korytarzu i nagle bęc atak pęknięcie czaszki i krwiak na mózgu ,intensywna terapia sztuczna śpiączka problemy z pobudką zaniki oddechu itp

w sumie dwa miechy w szpitalu.

Aha dwa tygodnie po wyjściu ze szpitala pierwsze wykopki

O żesz...! Liczyłem na to, że tęgie mrozy wybiły tych małych, podłych s..synów!

Panowie, mam serdecznego kumpla z boreliozą, który NIE MIAŁ rumienia! Toteż nie wiedział, że kleszcz miał w sobie te cholerne bakterie. Facet choróbsko nieświadomie przenosił", bakterie przybrały formy przetrwalnikowe, nie do zwalczenia metodami standardowymi, no i wspaniali lekarze" nie potrafią go od 2 lat wyleczyć!

W plecaku noszę doksycyklinę. Jak mi się gad wbije, to łyknę z miejsca 200 mg, a potem przez 4 tygodnie regularnie stosowną dawkę. To chyba jedyna metoda.

beaviso bez przesady z doksycyliną, rozwalasz sobie wątrobę i żołądek.
W przychodni chorób zakaźnych owszem, lubią przepisywać antybiotyk na leczenie zwiększonego poziomu ciał we krwi.
Ale antybiotyk pomaga ale rozwala bebecha. :(
Z doświadczenia własnego. To róznie bywa. Znam ludzi którzy leczą się naprawdę chorzy w szpitalu w Białymstoku, chyba jednej z najlepszych placówek w Polsce na objawy boreliozy. Po kilku latach pracy w lesie. Ale znam też leśniczych, którzy pracują już ponad 40 lat, kleszczy nałapanych niezliczone ilości i nic. Krótkie badania kontrolne, parę pastylek i ic panu nie dolega"....
Niezbadane to draństwo jest do końca.

Pedro: ja akurat dwa razy zwalczałem tzw. rumienia , więc to już nie profilaktycznie , ale i tak jak na razie najpoważniejsza moja kontuzja" od wszelkiej maści adziewiaków" , to ukąszenie osy w powiekę oka. Niezapomniane przeżycie i wygląd jak po ciężkiej walce :)

pzdr.

Pedro , przeczytałem jeszcze parę razy Twoje pytanie ( tak dla pewności ;)) i za nic nie mogę w nim zależć niczego co mogło by mnie urazić :)

pzdr.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 12:20 31-03-2006

Koledzy!! Czy sprawdzaliście środek odstraszający kleszcze,dostępny bezproblemowo, na bazie roślinnej,znany przez Rosjan Sybiraków :)))To czosnek!!!może to zbyt proste?? i producenci repelentów zbankrutują? I poznasz prawdziwego eksploratora po zapachu"?? :)))) pozdr j

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie