pająk Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Paweł, nie szukam ekipy bo jak sam wiesz nie kopałem od bardzo dawna :) Jak macie czas to zapraszam w tygodniu do siebie. Dedus - co co miejsca, gdzie był wzywany patrol to nie mam bliższych informacji, nie wiem czy to były Dąbrówki. Musisz popytać na miejscu (o ile ten remont jeszcze trwa).
dedus Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Chyba trwa nadal. Moje przypuszczenia padają na lasy w Dąbrówce bo tam był skład amunicji wojsk niemieckich
feeder Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 W okolicach Rudnika, to praktycznie gdzie nie wbijesz łopatki to choćby i łuska wyjdzie (chociaż teren przeryty konkretnie). W czasie pierwszzej wojny światowej Rudnik był palony dwa razy. W 1914 (18-20.10) toczono ciężkie walki o likwidację rosyjskich przyczółków na zachodnim brzegu Sanu. Są też okopy (bodajże z września)ale stan bagnetu tam znalezionego był koszmarny.Co do II wojny to raczej udałbym się nad Wisłok w okolice Przeworska lub Sokołowa. Tam na krótko zatrzymał się front 29.08.1944.
Leuthen Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Paweł 80, w Exploratorze" nr 4 (bodajże wyszedł w 1997 r.) był 20-stronnicowy artykuł pt. Stępina Werke" i były tam fotki z pobytu Hitlera i Mussoliniego w Stępinie, jak również sporo informacji na ten temat. Autor artykułu wymienia także książkę Romana Konieczkowskiego pt. Strzępy wspomnień" (wydanie II uzupełnione z 1991 r.), byłego dowódcy placówki AK w Strzyżowie, gdzie coś chyba o pobycie Hitlera na Rzeszowszczyźnie jest.PozdrawiamLeuthen
michałł Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Hmmmm......Rudnik. Z pierwszej wojny znalazłem tam niewiele może dlatego że trzeba się trochę pokręcić po terenie ale widziałem ładną kolekcję mojego znajomego wydłubaną w zasadzie tylko w tamtych okolicach - ładne pierwszowojenne graty. Mój strzał w tamtych okolicach to 20 zamków od pepeszki w jednym dołku.
feeder Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 hehe! Te magazynki to pewnie trafione przy pewnej bocznicy kolejowej?Mimo to uwazam, że Rudnik to lepsza miejscówka na I wojnę niż na II.
dedus Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 Feeder a znasz jakąś lepszą miejscówke z II wojny światowej?
pifko Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 kopałem w lesie dąbrowskim.Dzięsiątki niewypałów, tony odłamków po tym jak wysadzano po trochu te składy niemieckie, oraz miny dookoła które miały zapezpieczać skład.Ogólnie nie polecam.szukałem tam około 2 godzin, i znalazłem 2 pociski o kalibrze około 180mm, dwie miny p.piechotne... i mnóstwo odłamków. Cały las w rejonie tego składowiska jest usiany lejami po wybuchach, żelastwo jest dosłownie wszędzie.Jednak żadne wartościowe (historycznie) znaleziska nie wychodziły, te niewypały i wogóle... nie ma tam za bardzo po co jechać.Chyba że chce sie zostać ofiarą II wojny Światowej
mirek82 Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 witam wszystkich gorąco! jestem tutaj nowy.w Dąbrówkach na 10000% były składy amunicji wojsk niemieckich.bylem tam niedawno ale znalazłem pare najprawdopodobniej odłamków ( bardzo ciężki jak by metal/stal/żeliwo czy coś takiego pare na pare cm około 20szt na prostej linii 50 metrów)jak wiadomo las jest dość duży i z roku na rok się coś zmienia.poszukuję map, planów, szkiców w sumie co popadnie.oczywiście jak szukać to z głową i rozsądkiem.
esus Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 pisałem pracę licencjacką na temat lini Mołotowa (Rawsko-ruski rejon umocniony)to dzisiejsze Roztocze Wschodnie.Gdyby cię interesował ten region to polecam książkę panów Włada i Wiśniewskiego Roztocze Wschodnie" wraz z mapą Roztocze Wschodnie(mapa turystyczno-topograficzna skala 1:60000 dokładna).Z okolic Leżajska masz ok.100km.pozdrawiam
esus Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 ten post to dla dedusa jeśli jeszcze interesuje się linią Mołotowa
Paweł80 Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 Mirek skoro szukać z głową to po co pchać się na składy amunicji??moim zdaniem lepiej nie kusić losu!Na podkarpaciu jest wiele ciekawszych miejsc do szukania:)pozdro.
mirek82 Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 no jeżeli coś sie znajdzie to oczywiscie nie rozbrajać tego, o to i chodziło z głową :D
mirek82 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 dzisiaj byłem w okopach pod żołyniąrzeczy znalezione:-około kilograma starych gwoździ-elementy parasola bardzo starego-jakieś blaszki, płaskie kawałki blachyogólnie nic ciekawego ale śliczne okopy przyznać musze :D
piotrek89 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 dedus odezwij się do mnie na gg to pogadamy 7601400 jestem właśnie z tych okolic i coś tam wiem. pozd.
dedus Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Niestety te okopy sa zasypywane przez okoliczna ludnosc roznymi smiecmi:(
dedus Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Słaba jakość ale jest. To też i linia okopowa w Żołyni
dedus Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Żołynia-zbiór kontyngentu(dzisiejsza szkoła). Zdjęcia pochodza z ksiażki M.Katnik-Kowalskiej y zdarzeń nie zatarł czas"
dedus Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 A oto synagoga (zbużona w czasie okupacji)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.