Skocz do zawartości

Podkarpacie

dedus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Paweł, nie szukam ekipy bo jak sam wiesz nie kopałem od bardzo dawna :) Jak macie czas to zapraszam w tygodniu do siebie.
Dedus - co co miejsca, gdzie był wzywany patrol to nie mam bliższych informacji, nie wiem czy to były Dąbrówki. Musisz popytać na miejscu (o ile ten remont jeszcze trwa).
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chyba trwa nadal. Moje przypuszczenia padają na lasy w Dąbrówce bo tam był skład amunicji wojsk niemieckich
Napisano
W okolicach Rudnika, to praktycznie gdzie nie wbijesz łopatki to choćby i łuska wyjdzie (chociaż teren przeryty konkretnie). W czasie pierwszzej wojny światowej Rudnik był palony dwa razy. W 1914 (18-20.10) toczono ciężkie walki o likwidację rosyjskich przyczółków na zachodnim brzegu Sanu. Są też okopy (bodajże z września)ale stan bagnetu tam znalezionego był koszmarny.
Co do II wojny to raczej udałbym się nad Wisłok w okolice Przeworska lub Sokołowa. Tam na krótko zatrzymał się front 29.08.1944.
Napisano
Paweł 80, w Exploratorze" nr 4 (bodajże wyszedł w 1997 r.) był 20-stronnicowy artykuł pt. Stępina Werke" i były tam fotki z pobytu Hitlera i Mussoliniego w Stępinie, jak również sporo informacji na ten temat. Autor artykułu wymienia także książkę Romana Konieczkowskiego pt. Strzępy wspomnień" (wydanie II uzupełnione z 1991 r.), byłego dowódcy placówki AK w Strzyżowie, gdzie coś chyba o pobycie Hitlera na Rzeszowszczyźnie jest.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Hmmmm......Rudnik. Z pierwszej wojny znalazłem tam niewiele może dlatego że trzeba się trochę pokręcić po terenie ale widziałem ładną kolekcję mojego znajomego wydłubaną w zasadzie tylko w tamtych okolicach - ładne pierwszowojenne graty. Mój strzał w tamtych okolicach to 20 zamków od pepeszki w jednym dołku.
Napisano
hehe! Te magazynki to pewnie trafione przy pewnej bocznicy kolejowej?
Mimo to uwazam, że Rudnik to lepsza miejscówka na I wojnę niż na II.
Napisano
kopałem w lesie dąbrowskim.

Dzięsiątki niewypałów, tony odłamków po tym jak wysadzano po trochu te składy niemieckie, oraz miny dookoła które miały zapezpieczać skład.

Ogólnie nie polecam.

szukałem tam około 2 godzin, i znalazłem 2 pociski o kalibrze około 180mm, dwie miny p.piechotne... i mnóstwo odłamków. Cały las w rejonie tego składowiska jest usiany lejami po wybuchach, żelastwo jest dosłownie wszędzie.

Jednak żadne wartościowe (historycznie) znaleziska nie wychodziły, te niewypały i wogóle...

nie ma tam za bardzo po co jechać.
Chyba że chce sie zostać ofiarą II wojny Światowej
  • 6 months later...
Napisano
witam wszystkich gorąco! jestem tutaj nowy.

w Dąbrówkach na 10000% były składy amunicji wojsk niemieckich.
bylem tam niedawno ale znalazłem pare najprawdopodobniej odłamków ( bardzo ciężki jak by metal/stal/żeliwo czy coś takiego pare na pare cm około 20szt na prostej linii 50 metrów)

jak wiadomo las jest dość duży i z roku na rok się coś zmienia.

poszukuję map, planów, szkiców w sumie co popadnie.

oczywiście jak szukać to z głową i rozsądkiem.
Napisano
pisałem pracę licencjacką na temat lini Mołotowa (Rawsko-ruski rejon umocniony)to dzisiejsze Roztocze Wschodnie.Gdyby cię interesował ten region to polecam książkę panów Włada i Wiśniewskiego Roztocze Wschodnie" wraz z mapą Roztocze Wschodnie(mapa turystyczno-topograficzna skala 1:60000 dokładna).Z okolic Leżajska masz ok.100km.pozdrawiam
Napisano
Mirek skoro szukać z głową to po co pchać się na składy amunicji??moim zdaniem lepiej nie kusić losu!Na podkarpaciu jest wiele ciekawszych miejsc do szukania:)pozdro.
Napisano
dzisiaj byłem w okopach pod żołynią
rzeczy znalezione:

-około kilograma starych gwoździ
-elementy parasola bardzo starego
-jakieś blaszki, płaskie kawałki blachy

ogólnie nic ciekawego ale śliczne okopy przyznać musze :D
Napisano

Żołynia-zbiór kontyngentu(dzisiejsza szkoła). Zdjęcia pochodza z ksiażki M.Katnik-Kowalskiej y zdarzeń nie zatarł czas"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie