omi30 Napisano 11 Lipiec 2003 Autor Napisano 11 Lipiec 2003 i znów tk-3 na e-bay http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3232575931&category=15504
polsmol Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 A mnie itryguje ta fotka:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3232575959&category=15504Ursus obudowany blachą??? Po co to komu???
Gunship! Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 Z tego co wiem to na Wybrzeżu w 1939 część blach stalowych przeznaczonych do budowy w stoczni w Gdyni nowych Polskich niszczycieli użyto do udowy" pociągu pancernego Smok Kaszubski". Częśc plyt wykorzystano do opancerzenia samochodów osobowych i cięzarowych ktore wziely udzial w walkach. Jakiego typu samoochody opancerzono, nie wiem.PozdrawiamGunship
polsmol Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 To w sumie możliwe. Jednak ten ma coś na kształt wieży. Czy dałoby się coś takiego przygotować w polowych warunkach?
Mi.Der Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 Ciekawe cudo. Ciekawe, czy to na pewno polski. Koła w sumie przypominają trochę Ursusa (co do tylnych, moze tez PF-621?). Błotniki z kolei są bardzo podobne do autobusów i sanitarki PF-621. Co do blach, wyglądają na dość cienkie - według mnie to nie jest blacha okętowa, zwłaszcza, zważywszy na dopracowane detale, jak kratki wentylacyjne. Bardziej przypomina to samochód policyjny, ew. bankowóz (ale z wieżyczką??) - tylko, że nic nie wiadomo o istnieniu takich konstrukcji na polskich ciężarówkach.Co do samochodów zbudowanych na Wybrzeżu, wg. Jońca/Tarczyński Pojazdy WP wrzesień 1939", były dwie ciężarówki z tego jedna na podwoziu PF-621, ale miały one mieć odkryte przedziały bojowe z działkiem Vickers 40mm lub km na podstawie morskiej (z drugiej strony, według innych źródeł ten Vickers z Mazura" poszedł dla Smoka Kaszubskiego!). Szubański podaje z kolei jeden PF-621 z działkiem 37mm.
polsmol Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 Jak dla mnie to koła są identyczne z wczesnymi kołami Ursusa.
Gunship! Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Hmm więc do jakich wniosków dochodzimy? Co to za samochody? Pozdrawiam!Gunship
polsmol Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Pojazd wygląda na improwizowany, ale raczej nie w wojennych warunkach (wieża). Czasami podobno robiono propagandowe pseudo pancerne samochody. Może to coś takiego. Przychodzi mi do głowy jescze jedna myśl. W drugiej połowie lat 20-tych brakowało sam. panc. nawet do ćwiczeń więc może zrobili sobie w warsztacie taki zastępczy pojazd? Chyba to nie jest jakiś zaginony prototyp? :)))
polsmol Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Jest jeszcze coś na co nie zwróciłem wcześniej uwagi. Pojazd ma białą cienką linię przez cały bok oraz podkreślome taką linią błotniki. To chyba wyklucza przeznaczenie bojowe a więc to paradna makieta albo policyjna pancerka???
omi30 Napisano 12 Lipiec 2003 Autor Napisano 12 Lipiec 2003 byc moze to auto słuzyło do przewozu pieniedzy albo jakis innych wartosciowych rzeczy,mozliwe ze ten samochód był własnoscia jakiegos banku i został zarekwirowany przez wojsko w trakcie mobilizacji bo na pancerke to ma on za cienkie opancerzenie
Gunship! Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Posune sie o wysnucie pewnej teorii....Zalozmy ze jest to bankowóz warszawskiego banku. W ramach dozbrajania dodaje mu sie wiezyczke przedniego ckm-u od monitorów klasy Toruń" np. w stoczni w warsztatach MW w Modlinie.
Gunship! Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Mogl to byc tez zwykly fiat, nie bankowóz... :)
jagoda Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Ja bym obstawiał bankowóz .Jak na samoróbke jest zrobiony za dokładnie.
Mi.Der Napisano 13 Lipiec 2003 Napisano 13 Lipiec 2003 Co do wieżyczki - to raczej trochę naciągana teoria :-)Przypuszczam, że miał ją od początku, niezależnie w jakim celu był zbudowany.
Gość Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 Polsmol - jak to po co to komu? Policji Państwowej ...Anwenoit
Gość Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 No i ???" ...Ano nic oprócz tego, że PP dysponowała pewną liczbą pojazdów służących do rozpędzania demonstarcji, z którymi borykac się musiano dość często.Sa o tym li tylko wzmianki, bez żadnych szczegółów - o ile pamiętam - w obydwu pracach p. Rummla, jest coś u Zarzyckiego (chyba w Mlodych Technikach sprzed lat), jest Tarczyński i chyba p. Rychter.Anwenoit
polsmol Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 No i o to chodziło ;)Myślę, że to odpowiedź na pytanie co to za pojazd. Swoją drogą ciekawe ile było takich pojazdów i czy były standaryzowane.
Gunship! Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 Hmm Mi.Der czemu uwazasz ze teoria z wiezyczka jest naciagana. Wymiary, kształt, przeznaczenie dobrze pasuje. Potrzeba matką wynalazków a warsztaty w Modlinie mialy wielu ekspertów ktorzy mogli cos wykombinowac i wklecic.Nie upieram sie ze moja teoria jest w 100% prawdziwa.Z drugiej strony teoria ze to jest woz policyjny sluzacy do rozpedzania demonstracji (co wiadomo ze bylo powszechne w latach 30tych) tez moze byc prawda.
Mi.Der Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 Owszem, teoria ciekawa - ale nie wygląda mi to na wieżyczkę stosowaną na okrętach flotylli rzecznej (raczej były mniejsze i bez włazów na dachu), a poza tym nie bardzo widzę powód, żeby akurat do być może słabo opancerzonego samochodu dopasowywać wieżyczkę, jeśli prawdopodobnie radził sobie także bez niej (strzelnice dla broni).
Gunship! Napisano 14 Lipiec 2003 Napisano 14 Lipiec 2003 hmmm w sumie moze i masz racje.... to te w monitorach nie mialy wlazów u gory ?...na jakims zdjeciu ( moze i sie myle) widzialem otwarta klape ...dzieki za wymiane pogladów :DPozdrawiam Gunship!
polsmol Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 Zagata opancerzonego Ursusa chyba się rozwiązała: cytuję za ze strony Ocalić od zapomnienia":Na podwoziach typu A i A-30 budowano pojazdy strażackie, polewaczki miejskie, cysterny, sanitarki, ambulanse pocztowe oraz 20-osobowe autobusy. Zdarzały się również nadwozia nietypowe - na przykład stołeczna policja posiadała w roku 1933 samochód opancerzony, wykonany sposobem warsztatowym na podwoziu modelu A.http://www.auta.b7.pl/ursus.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.