Skocz do zawartości

tk-3

omi30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A mnie itryguje ta fotka:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3232575959&category=15504

Ursus obudowany blachą??? Po co to komu???
Napisano
Z tego co wiem to na Wybrzeżu w 1939 część blach stalowych przeznaczonych do budowy w stoczni w Gdyni nowych Polskich niszczycieli użyto do udowy" pociągu pancernego Smok Kaszubski". Częśc plyt wykorzystano do opancerzenia samochodów osobowych i cięzarowych ktore wziely udzial w walkach. Jakiego typu samoochody opancerzono, nie wiem.

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Ciekawe cudo. Ciekawe, czy to na pewno polski. Koła w sumie przypominają trochę Ursusa (co do tylnych, moze tez PF-621?). Błotniki z kolei są bardzo podobne do autobusów i sanitarki PF-621. Co do blach, wyglądają na dość cienkie - według mnie to nie jest blacha okętowa, zwłaszcza, zważywszy na dopracowane detale, jak kratki wentylacyjne. Bardziej przypomina to samochód policyjny, ew. bankowóz (ale z wieżyczką??) - tylko, że nic nie wiadomo o istnieniu takich konstrukcji na polskich ciężarówkach.
Co do samochodów zbudowanych na Wybrzeżu, wg. Jońca/Tarczyński Pojazdy WP wrzesień 1939", były dwie ciężarówki z tego jedna na podwoziu PF-621, ale miały one mieć odkryte przedziały bojowe z działkiem Vickers 40mm lub km na podstawie morskiej (z drugiej strony, według innych źródeł ten Vickers z Mazura" poszedł dla Smoka Kaszubskiego!). Szubański podaje z kolei jeden PF-621 z działkiem 37mm.
Napisano
Pojazd wygląda na improwizowany, ale raczej nie w wojennych warunkach (wieża). Czasami podobno robiono propagandowe pseudo pancerne samochody. Może to coś takiego.
Przychodzi mi do głowy jescze jedna myśl. W drugiej połowie lat 20-tych brakowało sam. panc. nawet do ćwiczeń więc może zrobili sobie w warsztacie taki zastępczy pojazd?
Chyba to nie jest jakiś zaginony prototyp? :)))
Napisano
Jest jeszcze coś na co nie zwróciłem wcześniej uwagi. Pojazd ma białą cienką linię przez cały bok oraz podkreślome taką linią błotniki. To chyba wyklucza przeznaczenie bojowe a więc to paradna makieta albo policyjna pancerka???
Napisano
byc moze to auto słuzyło do przewozu pieniedzy albo jakis innych wartosciowych rzeczy,mozliwe ze ten samochód był własnoscia jakiegos banku i został zarekwirowany przez wojsko w trakcie mobilizacji bo na pancerke to ma on za cienkie opancerzenie
Napisano
Posune sie o wysnucie pewnej teorii....
Zalozmy ze jest to bankowóz warszawskiego banku. W ramach dozbrajania dodaje mu sie wiezyczke przedniego ckm-u od monitorów klasy Toruń" np. w stoczni w warsztatach MW w Modlinie.
Napisano
Co do wieżyczki - to raczej trochę naciągana teoria :-)
Przypuszczam, że miał ją od początku, niezależnie w jakim celu był zbudowany.
Napisano
Polsmol - jak to po co to komu? Policji Państwowej ...

Anwenoit
Napisano
No i ???" ...

Ano nic oprócz tego, że PP dysponowała pewną liczbą pojazdów służących do rozpędzania demonstarcji, z którymi borykac się musiano dość często.

Sa o tym li tylko wzmianki, bez żadnych szczegółów - o ile pamiętam - w obydwu pracach p. Rummla, jest coś u Zarzyckiego (chyba w Mlodych Technikach sprzed lat), jest Tarczyński i chyba p. Rychter.

Anwenoit
Napisano
No i o to chodziło ;)

Myślę, że to odpowiedź na pytanie co to za pojazd. Swoją drogą ciekawe ile było takich pojazdów i czy były standaryzowane.
Napisano
Hmm Mi.Der czemu uwazasz ze teoria z wiezyczka jest naciagana. Wymiary, kształt, przeznaczenie dobrze pasuje.
Potrzeba matką wynalazków a warsztaty w Modlinie mialy wielu ekspertów ktorzy mogli cos wykombinowac i wklecic.
Nie upieram sie ze moja teoria jest w 100% prawdziwa.
Z drugiej strony teoria ze to jest woz policyjny sluzacy do rozpedzania demonstracji (co wiadomo ze bylo powszechne w latach 30tych) tez moze byc prawda.
Napisano
Owszem, teoria ciekawa - ale nie wygląda mi to na wieżyczkę stosowaną na okrętach flotylli rzecznej (raczej były mniejsze i bez włazów na dachu), a poza tym nie bardzo widzę powód, żeby akurat do być może słabo opancerzonego samochodu dopasowywać wieżyczkę, jeśli prawdopodobnie radził sobie także bez niej (strzelnice dla broni).
Napisano
hmmm w sumie moze i masz racje.... to te w monitorach nie mialy wlazów u gory ?...na jakims zdjeciu ( moze i sie myle) widzialem otwarta klape ...
dzieki za wymiane pogladów :D

Pozdrawiam Gunship!

Napisano
Zagata opancerzonego Ursusa chyba się rozwiązała:
cytuję za ze strony Ocalić od zapomnienia":

Na podwoziach typu A i A-30 budowano pojazdy strażackie, polewaczki miejskie, cysterny, sanitarki, ambulanse pocztowe oraz 20-osobowe autobusy. Zdarzały się również nadwozia nietypowe - na przykład stołeczna policja posiadała w roku 1933 samochód opancerzony, wykonany sposobem warsztatowym na podwoziu modelu A.

http://www.auta.b7.pl/ursus.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie