Skocz do zawartości

grzywna?????

KURT2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam zaciekawiło mnie po dzisiejszych odpowiedziach na wątek kolegi Jakie grzywny dostaje sie za kopanie w lesie(rezerwacie).Czy juz ktos dostał taki mandacik jak koncza sie takie spotkania?????
Napisano
Wjazd do lasu 50 - 100 ustawa
Niszczenie ściółki leśnej do 500 ustawa
Niszczenie ściółki leśnej (Park Narodowy) do 500 ustawa
używanie umundurowania bez uprawnień do 1000 ustawa
Kopanie dołów w lesie do 1000 ustawa
Parkowanie w lesie 100
niszczenie korzeni a tym samym drzewa do 2000

czy az takie sa mandaciki????
Napisano
Witam
Mam pytanie. Mam kawałek własnego lasu, a gdzieś w tym lesie pamiątka rodzinna.
Czy w taki wypadku tez musze wystąpić o pozwolenie do nadleśnictwa itp. ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • 2 months later...
Napisano
człowieku wykrywacz i sapera w reke i do lasu kopać jesli kazdy nas by miał sie pytac o pozwolenie kopania w lesie to poszukiwacza mozna by było spotkac jak dinozayry w lesie :) pozdro
Napisano
Prawd jak zwykle jest kilka ;-).
Kopanie w lesie jakiekolwiek jest zabronione-mówi o tym Ustawa o lasach-zagrożone to jest grzywną do 2000zł(w formie mandatu lub sprawa w Sądzie Grodzkim jeśli mandatu się nie przyjmie)-tyle teoria.
W praktyce jeśli jesteś OK,czyli pogadasz z miejscowym leśniczym,zasypiesz dołki, nie niszczysz,nie śmiecisz,nie jeżdzisz autem po drogach nie wyznaczonych,nie rozpalasz ognia,itp,itd-i jeśli leśniczy jest normalny(większość)to nic się nie stanie.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Wiem co piszę,leśnikiem jestem z zawodu a i praktykowałem lat 17,w tym 7 jako strażnik leśny.
Napisano
Tośmy się nie zgadali Kruszyna :)
Też jestem leśnikiem.

Aspekt kar potwierdzam.
Yossarian - twoja działka leśna więc twoja sprawa jeżeli chodzi o poszukiwania. Inna sprawa jeżeli trzeba by było w ramach poszukiwań wyciąć kilka drzew :)

Kruszyna, w jakich stronach robisz /robiłeś /
Napisano
RDLP Zielona Góra N-ctwo Wolsztyn i N-ctwo Babimost,no i trochę Grupa Interwencyjna SL.Twoje strony trochę znam.Bywałem tam na szkoleniach i akcjach SL w latach 90-tych.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
TAK jest :)

Ja jestem z RDLP Radom - Nadleśnictwo Włoszczowa.

Bywałeś chyba z grupą w Łagowie albo Suchedniowie Kruszyna ?
Napisano
W trakcie szkolenia(w chyba 1995)byli wtedy w Jedlni między innymi francuscy instruktorzy z ich Straży Łowieckiej,byłem na nocnej akcji w okolicach Wykusu.
Napisano
Kradną tam masowo dalej :/

Właśnie zmienili tam prawie wszystkich leśniczych.
Wykus jest w Leśnictwie Bronkowice - N-ctwo Suchedniów.

Kruszyna - pozwolę sobie do ciebie wysłać pytanie na priv, żeby nie robić dygresji z wątku.

Póki co pozdrawiam serdecznie Kruszyna.
Napisano
Musisz do mnie pisać na kruszyna662@wp.pl,ten który się pokazuje pod loginem jest nieaktualny.
pozdrawiam
kruszyna
I przepraszamy z acerem za off topic :-).
  • 8 months later...
Napisano
Witam !

Czysto teoretyzując - jeżeli ekolodzy z Rospudy ( zorganizowanie biwaku, niszczenie ściółki, instalacja domków" na drzewach, ogólna dewastacja terenu, prawdopodobnie także palenie ognisk ) nie dostaną za to mandatów - to po znakem zapytania stanie w ogóle dawanie mandatów za niszczenie ściółki ;-)

Pozdrawiam !
Napisano
O witam, nowy kolega z branży - można wiedzieć w jakim dystrykcie pracujesz (czytaj dyrekcji) ??

O tych ekologów, to też by można było już mieć dobrze na widelcu. Podejrzewam że z przyczyn medialnych nie chcą ich ruszyć.
Napisano
z wlasnego doswiadczenia za wiazd do lasdu samochodem (nie uwierzycie ale z rodzina na jagody jachalem i wiecej takiego bledu nie popelnie) i postuj na lesnej drodze 100 zl i o ironio zlapany nie przez lesnikow ale przez straz miejska
Napisano
dostalem 50 zl za niszczenie sciolki lesnej. :( I wykrywke zabrał gajowy - dał bym drapaka ale bylo z nim dwoch misiow ze Strazy Lesnej :(
Napisano
Jeden i drugi przypadek określają sankcje zapisane w Ustawie o Lasach i Kodeksie Wykroczeń - jako czyny zabronione, krótko mówiąc.

Proszę się nie dziwić Panowie.
Napisano
hehe no bo to tacy ekolodzy - tak jak z tymi świerkami w Białowieży :)

Gajowy - to chyba potoczne określenie bo takich to już od kilkunastu lat nie ma na etatach
Napisano
A teraz wymyślili, że Straż Leśna ma łapać kierowców za przekroczenia prędkości, mają dostać suszarki, ale wypas.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie