Skocz do zawartości

Niesamowita historia...

wilzken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
słuchaj Grzechotnik -czy wam dzisiaj to juz zaduzo kompa-no daj moje któreś zdanie gdzie sie wyśmiewałem z walonek ?????????? ty chyba nie czytasz dokładnie-jezeli podasz to cie przeprosze-ale jezeli nie ty mnie ok ?-pozdro
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
czy w 1939 było 11 brygad kawalerii? Jak tak to 11 brygad kawalerii to około 70tys ludzi, a 30 dywizji piechoty to chyba tak 500- 600tys ludzi więc to że kawaleria była tworzona to chyba tak bardzo nie osłabiało reszty wojska, którego i tak było mało a 70tys więcej piechoty nie zmieniłoby nic. Kawaleria przynajmniej była jako tako mobilna i wbrew pozorom poza szablami miała karabiny.

Ale co to ma do historii niesamowitej" to sam nie wiem.
Napisano
Grzechotnik piszesz o wyposażeniu brgad kawalerii w lance. Pokaz mi choć jedną brygade która miała na froncie lance na wyposażeniu.
Napisano
Strażak
Pisałeś o walonkach z podeszwą z bieżnika w tonie prześmiewczym, przynajmniej tak to odebrałem choć może niesłusznie. Podobnie mnie wkurzają teksty typu uskie wszystko kradli bo na czołgach widziałem to po parę łóżek wozili" bo mało kto przynajmniej z niezorientowanych nie domyśli się, że z łóżek robiono prostą klatka chroniącą przed panzerfaustem. Tak to już wygląda że wojskow polu wprowadza inowacje z tego co ma pod ręką, tak było i będzie, wystarczy zresztą spojrzeć na współczesny Irak worki z piaskiem na wozach i czołgach, cięcie drzwi w samochodach, dopancerzenia itd.
Napisano
AK 77

Mimo, że lanca była przestarzała i nawet w manerwrach jej nie używano juz od około 1935 roku, to faktem jest, że w pole brygady kawalerii wyszły z lancami, w wielu wypadkach były na wozach taborowych ale były.
Ale też faktem jest, że w ostatniej chyba bitwie kawaleryjskiej jaka się odbyła wogóle, pod Krasnobrodami 23 września gdy straż przednia Nowogródzkiej Brygady Kawalerii a mianowicie 25 pułk ułanów zwarła się z oddziałem Kawalerii Wschodniopruskiej 1 szwadron atakował z lancami u boku.
Napisano
Koniew w swych pamietnikach o ofensywie ziomowej 45 roku wspomina że jak zdobyli Czestochowe i fabryke firanek to zaraz wykorzystali je do maskowania czołgów - ciekawie wyglądały ruskie czołgi przyozdobione firankami -co nie oznaczalo że zawiezli je sobie do czeczeni czy moskwy te firanki bo chyba im sie troche przybrudzily.

wilzken i strażakwaffe- zawsze mnie ciekawilo jak powstaja mity o karabinach na sznurkach ,nieobrebionych płaszczach itp.
i mysle sobie że to bylo tak :
nadchodza ruscy
dziadek ucieka i kryje sie w lesie bo sie boi ruskich ( a któz by sie nie bał)
babcia zostaje aby pilnować dobytku bo w zasadzie ruscy baby nie ruszą
przychodzą ruscy ,dymaja babcię kilkudzisiecikrotnie i idą dalej
dziadek wraca i jego wkurzenie nie ma granic - więc aby zamaskowac swa niemoc rozpuszcza pogloski jacy to ruscy glupie głupki
Tak że wysyp noworodków po 9 miesiącach do wyzwolenia nastepował w Polsce także
Bo faktem jest że ruscy dymali wszystko co sie rusza ,dymali niemcy w rosji,tylko polacy nie mieli kogo dymac bo to ich wszyscy wydymali - I STĄD TAKIE OPOWIADANIA bo to jest powazny kompleks polaków

kolego wilzken - popieram Pana Prezydenta Łukaszenkę z całego serca w jego działaniach a także nie podważam legalności demokratycznych wyborów - a polskim awanturnikom politycznym mówię zdecydowane NIE!!!!
Napisano
R51- popieram i pozdrawiam

nie tak dawno ogladałem w Kino Polska film dokumentalny o budowie Nowej Huty - jedna z pracownic hotelu robotniczego opowiadała jak KOLESIE NIE WIEDZĄC DO CZEGO SŁUŻY MUSZLA KLOZETOWA płukali w niej kartofle do obiadu - to bylo w latach 50 tych .
Więc zanim zaczniecie smiać sie z ruskich że srali gdzie popadlo to pierw rozejrzyjcie sie wokół siebie - zapytajcie dziadka czy przypadkiem nie budował Nowej Huty
Napisano
cuchcia ja nie tworze bajek tak jak ty -mnie babci nikt nie zgwałcił hehehehehbhbububuhe ale współczuje innym -ja tylko opowiedziałem wam co mi sie trafiło wykopać a jak ty na to odpowiadasz jakimiś frendzlami-to my juz nie mamy na to wpływu-ale masz takie prawo -widze ze wszystko co czerwone to cacy-a nie będę pyskował-pozdro
Napisano
no cuż ciuchcia wiesz jak to bywa na wojnie-jedni leżą w walonkach i gryzą piach a drudzy biorą emeryture za to ze włazili bez wazeliny do pewnego miejsca i pomagali okupywać nasz kraj ruskim-pozdro
Napisano
nie zauważyłes drobnego niuansu że to nie mój dziadek ani ja nie mówimy że ruscy mieli karabiny na sznurkach
Ja nie musiałem nikomu wazelinowac dzięki komunie a tym bardziej nie musze teraz gdybym wazelinował byłbym teraz szefem sztabu generalnego - ale tobie fojerman życze dobrej jakości wazeliny ,dużo jeszcze przed tobą
Napisano
jesteś w błedzie -ja tez nie pisałem ze ruscy nosili karabiny na sznurkach -co do szefa sztabu co całe szczescie ze nim ne jesteś podejżewam ze nie przszeszedłeś weryfikacji bo Berlin znowu by padł widze ze ci juz psycha siada bo zaczynasz juz do zeczy -znowu dziadzio-pozdro
Napisano
Oczywiscie ze mieli karabiny na sznurkach walonki i nieobrebione na dole plaszcze.......... nie powinno to dziwic nikogo kto choc troche interesuje sie tym tematem, plaszcz nie byl obrebiany z premedytacja , zreszta kto siedzi w umundurowaniu polowym wie dlaczego, czemu nie byl, kwestia przedzierania sie np przez zasieki, gzie istanialo duze prawdopodobienstwo zaczepienia sie poly plaszcza , nieobrebiony szybciej sie rozywal i czesto ratowal w ten sposob zycie wlascicielowi, zreszta plaszcze polowe innych armii tez czesto gesto byly nieobrebiane, karabiny na sznurkach... hehe wyekwipujecie w warunkach wojny kilka jesli nie kilnakascie milionow ludzi..... zolnierze Red Army jak powszechnie wiadomo kupe rzeczy uzytkowych pozyskiwali grabiac poleglych Niemcow i zapewne w trakie walk pozamieniali niewygodne sznurki na solidne paski od mauserow 98 k ;-))) podobnie zreszta jak manierki czy inne gadzety niezbedne w wojaczce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie