proteus Napisano 9 Lipiec 2003 Autor Napisano 9 Lipiec 2003 polecam zainteresowanym ustawę o zabytkach uchwaloną przez sejmszczególnie art.36http://ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/ustawy/537_u.htm
akagi Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Aby się nie męczyć , pokrótce:Art. 36 Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:(...)ust.1 pkt.12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.ust.7Pozwolenie na prowadzenie badań konserwatorskich i architektonicznych przy zabytku wpisanym do rejestru albo badań archeologicznych lub poszukiwań ukrytych bądź porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, wydaje się również na wniosek osób fizycznych albo jednostek organizacyjnych zamierzających prowadzić te badania lub poszukiwania. W przypadku nieuzyskania zgody właściciela lub posiadacza nieruchomości na przeprowadzenie tych badań lub poszukiwań przepis art. 30 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio.i dla jasności art.30 ustawy1. Właściciel lub posiadacz zabytku nieruchomego bądź nieruchomości o cechach zabytku jest obowiązany udostępnić ten zabytek bądź nieruchomość wykonawcy badań w celu ich przeprowadzenia.2. W przypadku odmowy udostępnienia zabytku nieruchomego bądź nieruchomości, o których mowa w ust. 1, wojewódzki konserwator zabytków może wydać decyzję nakazującą właścicielowi lub posiadaczowi udostępnienie tego zabytku bądź nieruchomości, na czas niezbędny do przeprowadzenia badań, jednak nie dłuższy niż 3 miesiące od dnia, w którym decyzja stała się ostateczna.3. Za szkody wyrządzone w związku z badaniami, o których mowa w ust. 1 lub 2, przysługuje odszkodowanie na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym.
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Coś mi ten link nie działa. Może wiecie jakie kary bedą za poszukiwanie bez pozwolenia. Po drugie chyba to że sejm uchwalił to jeszcze nie znaczy że weszło w życie?No ale jak już zacznie obowiązywać, to jak mamy się zgłaszać do konserwatora? Czy jest gdzieś sformułowane jaka forma jaki tryb rozpatrywania, podstawy na których można nie udzielić pozwolenia itd?
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Kluczem w tym wszystkim może okazać się definicja ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych". Czy da się pod nią podciągnąć pod nią łuski, guziki czy hełmy?
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Tak, myślę że dla jest bardzoistotna wykładnia tego terminu.
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Art. 3.Użyte w ustawie określenia oznaczają: 1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową; 2) zabytek nieruchomy - nieruchomość, jej część lub zespół nieruchomości, o których mowa w pkt 1; 3) zabytek ruchomy - rzecz ruchomą, jej część lub zespół rzeczy ruchomych, o których mowa w pkt 1; 4) zabytek archeologiczny - zabytek nieruchomy, będący powierzchniową, podziemną lub podwodną pozostałością egzystencji i działalności człowieka, złożoną z nawarstwień kulturowych i znajdujących się w nich wytworów bądź ich śladów albo zabytek ruchomy, będący tym wytworem; 5) instytucja kultury wyspecjalizowana w opiece nad zabytkami - instytucję kultury w rozumieniu przepisów o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej, której celem statutowym jest sprawowanie opieki nad zabytkami; 6) prace konserwatorskie - działania mające na celu zabezpieczenie i utrwalenie substancji zabytku, zahamowanie procesów jego destrukcji oraz dokumentowanie tych działań; 7) prace restauratorskie - działania mające na celu wyeksponowanie wartości artystycznych i estetycznych zabytku, w tym, jeżeli istnieje taka potrzeba, uzupełnienie lub odtworzenie jego części, oraz dokumentowanie tych działań; 8) roboty budowlane - roboty budowlane w rozumieniu przepisów Prawa budowlanego, podejmowane przy zabytku lub w otoczeniu zabytku; 9) badania konserwatorskie - działania mające na celu rozpoznanie historii i funkcji zabytku, ustalenie użytych do jego wykonania materiałów i zastosowanych technologii, określenie stanu zachowania tego zabytku oraz opracowanie diagnozy, projektu i programu prac konserwatorskich, a jeżeli istnieje taka potrzeba, również programu prac restauratorskich, 10) badania architektoniczne - działania ingerujące w substancję zabytku, mające na celu rozpoznanie i udokumentowanie pierwotnej formy obiektu budowlanego oraz ustalenie zakresu jego kolejnych przekształceń; 11) badania archeologiczne - działania mające na celu odkrycie, rozpoznanie, udokumentowanie i zabezpieczenie zabytku archeologicznego; 12) historyczny układ urbanistyczny lub ruralistyczny - przestrzenne założenie miejskie lub wiejskie, zawierające zespoły budowlane, pojedyncze budynki i formy zaprojektowanej zieleni, rozmieszczone w układzie historycznych podziałów własnościowych i funkcjonalnych, w tym ulic lub sieci dróg; 13) historyczny zespół budowlany - powiązaną przestrzennie grupę budynków wyodrębnioną ze względu na formę architektoniczną, styl, zastosowane materiały, funkcję, czas powstania lub związek z wydarzeniami historycznymi; 14) krajobraz kulturowy - przestrzeń historycznie ukształtowaną w wyniku działalności człowieka, zawierającą wytwory cywilizacji oraz elementy przyrodnicze; 15) otoczenie - teren wokół lub przy zabytku wyznaczony w decyzji o wpisie tego terenu do rejestru zabytków, w celu ochrony wartości widokowych zabytku oraz jego ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
mac Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Większość z nas grzebie raczej po lasach, polach i innych połaciach w poszukiwaniu militarii, tak więć nie należy się czym przejmować, przynajmniej w tej ustawie.
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Co do:ędące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia"to niestety podpada wszystko - od pięściaka do fragmentów Columbii, ze wszystkimi łuskami i boratynkami po drodze.Pytanie czy zachowanie boratynki albo łuskileży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową"?Zostaje spory margines na interpretację.
Gość Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 W Polsce to mamy sporo dobrych ustaw, ale nie są egzekwowane. W Warszawie płacić trzeba za parkowanie, ale nie można ukarać za nie zapłacenie. Może i nam się jakoś upiecze. Zresztą może dostać pozwolenie od konserwatora nie będzie tak trudno. Może to powinno wyglądać jak licencja czy coś takiego.
Metort Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Czyli kolejny papier do załatwiania, jakieś urzędy, wyznaczone dni i godziny przyjęć, spory margines na dowolną interpretację itd. itp.. To mi się specjalnie nie podoba.Pozdrawiam.
marg33 Napisano 12 Lipiec 2003 Napisano 12 Lipiec 2003 Ludzie - czym wy sie przejmujecie, jak ktos chce kopac w miescie czy terenie widocznym wiadomo ze trzeba cos wykombinowac a ja dzisiaj rylem sobie niemal przy duzej drodze,ludzie sie troche gapili przejezdzajac i siedzielismy tam chyba ze cztery godziny i spokojnie wrocilismy do domu.
Gość Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 Ludzie !!!czym się przejmujecie !!!!przecież możecie powiedzieć , że wasza /dziewczyna czy żona /zgubiła ulubiony pierścionek i koniecznie musicie go znaleść , a gdy coś znajdziecie to właśnie idziecie zgłosić to do wójta lub kogoś tam - i jak mówi mój kolega mamy z grzywki bo przecież kto Was sprawdzi czy wogóle tam byliście ...papapapa
Magach7 Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową"Taki hełm na przykład wartosci naukowej nie posiada bo wiadomo co to, po co itp, artystycznej również (choć mi się podobają) a historyczną? Co do poznawania histori wniesie wykopanie hełmu? Ewentualnie jego lokalizacja na dowód jakiś walk ale samo zżlastwo w niczym nie pomoże więc myślę, że da się jakoś z tego wybrnąć...
db Napisano 26 Lipiec 2003 Napisano 26 Lipiec 2003 a ja sadze ze czasy beztroskiego chodzenia juz odeszly, ta ustawa rzeczywiscie wprowadzi duze zamieszanie. do taj pory co najwyzej lesniczy mogl mnie scigac po lesie i to byl jedyny problem, a teraz jeszcze policja.czy przypadkiem nie jest tak ze przedmioty pochodzace z przestepstwa ulegaja przepadkowi, czyli to co wykopiemy i to czym to robimy. to mnie niepokoji.ja wiem ze jak zaszyje sie gdzies gleboko w lesie to moge czuc sie bezpiecznie, ale nie zawsze tak sie da. np. polwysep helski, park trojmiejski, plaze itp. to z mojej okolicy a napewno kazdy da sobie blizsze przyklady. wtedy tlumaczenie ze robi sie cos zupelnie innego i interpretacja zaleza od stroza prawa, a ja nie lubie sie tlumaczyc( ze wzgledu na wiek) oraz lub przedewszystkim dyskutowac z milicja, policja lub czyms podobnym, bo to zawsze nie ma sesu to takie moje dygresje na temat ustawy
Lawyer Napisano 26 Lipiec 2003 Napisano 26 Lipiec 2003 Nareszcie sobie przeczytałem. No i tak, jeśli trafisz na policjanta któremu spodoba się twoja piszczałka, a raczej zagrzeje się jak tylko ją zobaczy. To powie ci że podlega ona konfiskacie a ty będziesz musiał się wykazać wyjątkowym opanowaniem a zarazem dać skuteczny pokaz aserywności i perswazji. To samo robią z fajnymi długimi kosami dla rambo-komando powołując się na ustawę o broni.Natomiast w świetle prawa odpowiadasz za przestępstwo które popełniłeś lub miałeś zamiar popełnić i zostałeś powstrzymany w trakcie jego popełniania (chyba, oprócz nicka to obecnie staram z prawem raczej mieć mało do czynienia). Zatem jeśli jesteś poszukiwaczem meteorytów, zawodowo czyścisz pola z zanieczyszczeń metalami aby nasze dobre polskie zboże sobie lepiej rosło, dorabiasz zbierając i handlując złomem (czasy ciężkie, choć przedmioty o znacznej wartości nawet złomy należą do skarbu państwa), a przez przypadek znalazłeś zabytek (czym ta cholera by nie była) to chyba nie łapiesz się na art.111 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. O ochronie zabytków i opiece nad zabytkami."pozdrawiamKlan Eksloraratorów-KombinatorówP. S. Zanim to wejdzie w życie to chyba jeszcze mamy trochę czasu, apotem trzeba będzie kombinować albo z konserwatorem się dogadać.
1AIR1 Napisano 27 Lipiec 2003 Napisano 27 Lipiec 2003 WitamByłem obecny w Sejmie podczs produkcji" Prawa Lotniczego.Panowie posłowie gotowi byli oddać w prywatne ręce obiektystrategiczne jakimi są lotniska!!!. O czym my mówimy?Żyjemy naprawdę w bardzo chorym kraju.I biorąc pod uwagę to prawo które zostało uchwalone( a gwarantuję Wam że nie brano pod uwagę żadnych opinii środowisk - bo to dla nichjest naprawdę bardzo mało istotne - Liczy się ten którynapisał projekt ustawy i tylko ON!! ma rację)przez Sejm wejdzie ono do stosowania.Mało kto w Sejmie orięntuje się na nowe trendy europejskie- czytaj -eksploracja.I jutro naprawdę będzie ważny dla nich 5-cio latek który wykopie w piaskownicy nabój i podpadnie pod paragraf!A nie NASZA Historia i właściwie to co w POLSCE z niej zostało.Powinniśmy sklonować" Piłsudskiego po to aby powtórzył Berezę Kartuską i zrobił porządek w każdej dziedzinie funkcjonowania naszego Kraju.Pzdr
1AIR1 Napisano 27 Lipiec 2003 Napisano 27 Lipiec 2003 AHA! Jedyni którzy mają coś do powiedzenia i Panowie Posłowie z Nimi się liczą to Ci którzy są silni. A środowisko eksploratorów naprawdę jest słabe.Weżmy pod uwagę forum - uchwalenie nowego Prawa mało kogointeresuje,wiadomo tam pojdę do lasu i nikt mnie nie zobaczy, potem może coś kupię na Allegro ( o ile będzie jeszcze można) a potem to się jeszcze zobaczy, a najlepiej to niech inni za mnie nadstawią głowę! Zrzeszenie Eksploratorów - po co ? do dzisiaj - nie ma. Gdyby byłoto by musiało z racji tego że istnieje wypowiedzieć się w Sejmie na temat nowego Prawa. A tak czekajmy! Jutro na pewno będzie lepiej"
Gość Napisano 27 Lipiec 2003 Napisano 27 Lipiec 2003 Art. 6. 1. Ochronie i opiece podlegają, bez względu na stan zachowania: b) kolekcjami stanowiącymi zbiory przedmiotów zgromadzonych i uporządkowanych według koncepcji osób, które tworzyły te kolekcje, I drugi...Art. 7. Formami ochrony zabytków są: 1) wpis do rejestru zabytków;I teraz do sedna sprawy ! W takim razie poszukiwania są jak najbardziej społecznie użyteczne a państwo musi w myśl ustawy wspomóc kolekcjonerów poszukiwaczy i kolekcję wpisać do rejestru zabytków. Myślę, że prawie każdy kolekcjoner poszukiwacz udostępni swoją kolekcję do badań naukowych (każdą łuskę) jak również przekaże na wystawę do lokalnego muzeum.I następny zapis...Art. 36. 1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga: 12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania. I tu nachodzi mnie następna refleksja. Cały art.36 tak naprawdę mówi o pozwoleniu na poszukiwania, prace remontowe i konserwatorskie itd. bezpośrednio w obiekcie zabytkowym lub na terenie bezpośrednio przylegającym do substancji zabytkowej. To jest jak najbardziej normalne !!! Słowem w całej ustawie nie ma wspomniane o zakazie poszukiwań ze sprzętem elektronicznym na terenie nie objętym ustawową ochroną. Tutaj wrócę do art.6 i 7, które jednoznacznie mówią to co mówią. Nie chcę zabawiać się w interpretowanie ustawy a proszę tylko prawnika aby wypowiedział się czy poprawnie odczytuję zapisy uchwały.PozdrawiamQaz
Gość Napisano 28 Lipiec 2003 Napisano 28 Lipiec 2003 Pogadajmy o tej ustawie skoro mamy konkretny zapis.Qaz
Gość Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Podobno od marca br. w naszej Policji funkcjonują stałe komórki dochodzeniowo-śledcze zajmujące się kopaczami. Do tej pory były powoływane w razie zaistnienia jakiegoś przestępstwa. Czy ktoś mógby rozwinąć ten temat? Czy to prawda?Pozdrawiam
merlin Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 Co prawda dopiero Sejm uchwalił wiec jeszcze musi przejść przez Senat i Olka , ale myśle ,ze przejdzie w zaproponowanej postaci. Co prawda trudno jest sie wypowiadać o ustawie bez zapoznania z przepisami wykonawczymi.Jezeli ustawa wejdzie to i tak będzie dużo zalezało od uznaniowości konserwatora , policji, sądów.Poczekamy, zobaczymy. Co do szns na zmiane zapisu dotyczącego poszukiwań to nie wierzę ,ze coś sie zmieni.z kilku powodów :- środowisko poszukiwaczy nie ma jednolitej reprezentacji i nie dzieje sie nic co by to zmieniło,- interes poszukiwaczy nie jest ważniejszy od interesu ochrony zabytków,- poszukiwacze mało robią by poprawić swój wizerunek,- wizja ,że każdy będzie mógł sobie kopać gdzie chce, jak chce i zabierać wszystko co znalazł do domu niezależnie od wartości artystycznej i historycznej znaleziska jest utopią i śmiem twierdzić ,że tylko utopią pozostanie .
merlin Napisano 29 Lipiec 2003 Napisano 29 Lipiec 2003 I jeszcze jedno :Poszukiwacz już obecnie łamie sporo zakaazów np:- kolekcjonerzy militariów - ustawa o broni i amunicji,- wszyscy poszukiwacze w przypadku poruszania się po cudzym gruncie ( przepisy kodeksu cywilnego - własność i inne prawa rzeczowe,- niszczenie ściółki leśnej, niezakopywanie dołków ( prawo leśne )- w przypadku znalezisk o wartości historycznej i artystycznej -( kodeks cywilny - własnośc i inne prawa rzeczowe)i jescze sporo innych,I jescze raz przypomnę, że zgodnie z polskim prawem jezeli ktoś coś znajdzie to nie staje sie to coś jego własnością automatycznie przez sam fakt znalezienia ( niewazne czy to jest denar Bolesława Chrobrego czy czołg lekki 7TP )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.