Wraith Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Tu masz jak to spadachroniarze lądowali na głowach ruskich:-P
Dunczyk Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Do maxikaska - 500/600 batalionem spadochronowym ss nigdy nie dowodził Otto Skorzeny. Dowódcami byli: Herbert gilhofer, Kurt Rybka oraz Sigfried Milius. I owszem część batalionu walczyła w składzie 150 brygady w Ardenach, ale to wszystko.
XANTOS Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Za książką T. Nowakowskiego, M. Skotnickiego, J. Zbiegniewskiego pt. „Niemieckie Wojska Spadochronowe 1936-1945”, cytuję:„Ostatni niemiecki desant powietrzny w drugiej wojnie światowej wykonany został przez dwa bataliony z 6 Dywizji Strzelców Spadochronowych. Oba pododdziały wystartowały z Juterbor 28 lutego 1945 r. i zrzucone zostały pod rosyjskim ogniem do oblężonego Wrocławia. Desant ten nie mógł mieć wpływu na losy bitwy o miasto. Żołnierze którzy brali w nim udział walczyli aż do 6 maja 1945 r. Ci którzy przeżyli, dostali się do niewoli.”
Leuthen Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Xantos - o fałszywości tej informacji, którą podaje książka Nowakowskiego, Skotnickiego i Zbiegniewskiego mówi właśnie fragment tekstu, którego skan zapodał Wraith. Z ustępem tym rozprawia się także autor artykułu o spadochroniarzach niemieckich walczących we Wrocławiu w 1945 r. (Odkrywca", nr 11/2005 - polecam dla zainteresowanych :-) ). PozdrawiamLeuthen
maxikasek Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Dunczyk- masz rację pisałem z pamięci. Pod Schwedt walczył batalion FJ z Neustrelitz oraz dwa kombinowane bataliony z Friedenthal (tu nie mam pewności czy to FJ czy LW).
Leuthen Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Ja wiem, że pod Schwedt walczyli spadochroniarze z III batalionu 26 pułku spadochronowego. PozdrawiamLeuthen
maxikasek Napisano 25 Marzec 2006 Napisano 25 Marzec 2006 Skorzenny w swym pamiętniku nie wymienia jego numeru tylko że był z Neustrelitz.
Leuthen Napisano 25 Marzec 2006 Napisano 25 Marzec 2006 A weterani tego batalionu jakoś nie bardzo kojarzą Skorzennego :-)
Leuthen Napisano 26 Marzec 2006 Napisano 26 Marzec 2006 Maxisek, a propos Twoich słów: Może na początek rozgraniczmy dwie sprawy: toczyli walki i dokonali desantu. W Polsce chyba nigdzie nie desantowano FJ [...]" - w 1939 r. z całą pewnością nigdzie FJ nie desantowano. Świadczy o tym chociażby zdanie z cytatu ze stronki www Lexikon der Wehrmacht, które podałem lecz nie przetłumaczyłem i teraz to nadrabiam :-) Chodzi o Es kam aber zu keinerlei Sprungeinsätzen im Polenfeldzug" co znaczy: Nie doszło jednak do żadnych desantów [dosłownie -"zadań skokowych - chodzi o skoki na spadochronach] podczas kampanii w Polsce". Niemniej sprawa FJ i Dęblina na tyle mnie zainteresowała, że aby wyjaśnić ostatecznie tą kwestię postanowiłem napisać w tej sprawie do przewodniczącego Związku Niemieckich Spadochroniarzy. Może przy okazji uda sie nawet nawiązać kontakt z jakimś byłym spadochroniarzem, który walczył w Polsce w 1939? :-) Dam znać o rezultatach. Natomiast co do Schwedt... Mam w swoich zbiorach ksero Schwedter Jahreshefte", Heft 2, gdzie na stronach 37-42 Günther Prütz w artykule Die letzte Operation vor Schwedt" opisuje walki w rejonie Schwedt-Niepperwiese w 1945 r. Jeden z tych spadochroniarzy z III/FJR 26, z którymi mam kontakt, wspominał mi chyba o walkach w tym rejonie, w których uczestniczył. PozdrawiamLeuthen
maxikasek Napisano 26 Marzec 2006 Napisano 26 Marzec 2006 Leuthen wiem że FJ to tój konik. Cytowałem tylko wspomnienia Skorzennego( na foto). WIęc ustalmy fakty- był dowódcą dywizji (zorganizowana z rozbitych oddziałów) Schwedt. Na stronie feldgrau.net piszą, że 90ludzi z 500 batalionu wysłano do Austrii, gdzie stworzyli po uzupełnieniu przez marynarzy i LW 600 batalion. część z nich zabrał Skorzenny na Węgry, resztę odtworzono w Neustrelitz i podporządkowano SS-Jagerverbande. dwie kompanie przydzielono do 150 BPanc w Ardenach. Niedobitki wróciły do reszty oddziałów i walczyły nad ODrą.ponadto http://www.wroclaw.hydral.com.pl/005884,z,37817,0,foto.html?PHPSESSID=466e0db68c0c9ae9b9fcc46b90dd0e48sam tam piszesz że III/FJR 26 walczył we Wrocławiu.
Leuthen Napisano 27 Marzec 2006 Napisano 27 Marzec 2006 FJ to mój konik tylko w przypadku spadochroniarzy walczących we Wrocławiu :-) Tak się domyślałem, że korzystasz ze wspomnień Skorzennego (choć sam nigdy ich nie czytałem). Generalnie ostrożnie bym podchodził do wiadomości z tego źródła - wystarczy przytoczyć fakt przypisania sobie przez Skorzennego całej zasługi w uwolnieniu w 1943 r. Mussoliniego (zresztą w tekście jest wzmianka o weteranie z Gran Sasso"), w której to operacji odegrał on de facto marginalną rolę, no ale zadbał o marketing tak skutecznie, że nawet i dzisiaj w podręcznikach do historii można znaleźć informacje o komandosach Skorzennego, którzy uwolnili Duce. III/26 i II/25 ściągnięto z Pomorza do Wrocławia w drugiej połowie lutego 1945 r. PozdrawiamLeuthen
maxikasek Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Wiem , że ego Skorzennego było większe od marzeń Hitlera o tysiącletniej Rzeszy :-). Dlatego wolę zweryfikowować dane.
valpurgius Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Julius mader, NRDowski autor (propagandysta lepiej pasuje), swego czasu w ktorejs ze swoich ksiazek pisal, ze pod Schwedt pod dowodztwem Skorzenego walczyl 600 batalion spadochronowy. Nie wiem, na ile to prawda.
vonadamski Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Witam!!!Niezapominajmy o FJ w swietokrzyskiem. Nie mam pojecia w jakim terminie i co to byl za oddzial czy tez pododdzial ale byl :) W samym Deblinie spadochroniarze nie walczyli. Postrzelali sobie w Suchej pod Zwoleniem, w szeroko pojetym rejonie Woli Gulowskiej pod Kockiem.Stacjonowali na lotnisku w Dęblinie (a raczej Zajezierzu czyli druga strona Wiselki)i w Ułężu. Mam zdjecia z tego okresu. Nie posiadam do nich praw autorskich wiec nie zamieszcze. Po drugie osobom nieznajacym tego rejonu nic to nie da :)Z powazaniem vonadamski
bjar_1 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 FJ w Świętokrzyskim... podobno jakiś desant miał miejsce (kiedy? w 1944 czy 45 r.?) w okolicach Ostrowca Św. Kilku FJ-ów znaleziono w czasie ekshumacji w Waśniowie...
vonadamski Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Ciekawe czy kiedys da sie rozwiazac te zagadke eFJejów w moich rodzinnych stronach :)Z powazaniem vonadamski
darkofjr Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Witam,Jesli ktos z was czytal ksiazke Wilhelma Tieke pod tytulem Tragedie um die treue",to wlasnie tam Tieke opisuje udzial Spadochroniarzy z Fallschirmjager-Regiment Schacht,walczacymi z SS-Panzer-Abteilung 503 na Pomorzu w lutym i marcu 1945. Bardzo ciekawa ksiazka,Pozdrawiam,
Pablo02 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Witam. Na pewno walczyli w lutym i marcu 1945 roku na terenach dzisiejszego województwa Zachodniopomorskiego. Pozdrawiam
Leuthen Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Ano walczyli i było ich nawet tam sporo - cała 9 Dywizja Spadochronowa.
vonadamski Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Witam!!!Leuthen a ty nie natknales sie czasem na jakies dane na temat spadochroniarzy walczacych w woj. świętokrzyskim?Z powazaniem vonadamski
Leuthen Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Nie, nic mi nie wiadomo o FJ w woj. świętkrzyskim.
yossarian Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam Kolega vonadamski mam rozumieć, z Dęblina rodem????? Czy raczej z woj. świętokrzyskiego?Pozdrawiam
Spiker Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Jeśli chodzi o niemieckich spadochroniarzy w Polsce, to a ebayu są takie fotki z 1939-go roku:http://cgi.ebay.de/3-Foto-Fallschirmjaeger-in-Radom-Polen-1939_W0QQitemZ6267790411QQcategoryZ15504QQrdZ1QQcmdZViewItemhttp://cgi.ebay.de/2-Foto-Flugzeug-auf-dem-Flug-nach-Polen-1939_W0QQitemZ6267787867QQcategoryZ15504QQrdZ1QQcmdZViewItemPozdrówka
vonadamski Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 W Deblinie mieszkam a pochodze ze świętokrzyskiego :) Moze zle sie wyrazilem ale chodzi mi o FJ w świetokrzyskiem gdyz na ten temat nie pisza zadne ksiazki a helmow, nozy grawitacyjnych i truposzkow z FJ troszke u nas wykopano.vonadamski
yossarian Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 WitamJa również mieszkam w tym GŁOŚNYM powiecie, tyle że od urodzenia.Proponuje kontakt meilowy.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.