Skocz do zawartości

Pozwolenie na poszukiwania

Jacek P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam dylemat, jakich argumentów użyć, by przekonać leśniczego/nadleśniczego, by mi wydał zgodę na poszukiwania na swoim terenie.

Wiadomo, że by wystąpić do Konserwatora Zabytków z wnisokiem o pozwolenie, musi być załączona zgoda zarządcy terenu, na którym chce się poszukiwać.

Spytałem ostatnio tak mimo chodem jednego leśniczego, co on na to, to strasznie jakoś posmutniał i zaczął kręcić nosem, że to może być niebezpieczne, a on bierze za las odpowiedzialność, że nie chce kłopotów jak minę znajdę itp...

Jakich argumentów używacie(lub byście użyli) by taką zgodę w miarę sprawnie uzyskać?
Wiem, że jest na forum kilku prawników, jaką treść powinna mieć taka zgoda?
Pzdr! Jacek
Napisano
Chyba uprzedziłem Twój post, bo zaraz po wypowiedzi Jacentego napisałem :-)

Też nie chcę by był to kolejny post, w którym 90% treści będą stanowiły kłótnie i zbyteczne zadymy.

Jest sprawa do załatwienia i poszukuję sposobu, a nie interesują mnie dywagacje, czy to prawo jest takie czy siakie...
Z góry dzięki!!!
Napisano
Ustawa o Lasach z 28 września 1991 roku.
Zależy o jakich poszukiwaniach mówisz - wyciąganie czołgu ?
Z leśniczym nic nie załatwisz. Tylko z Nadleśniczym :)
Bo on odpowiada za całokształt spraw związanych z prowadzeniem Nadleśnictwa w skład którego wchodzi rzeczone Leśnictwo Leśniczego. Gdyby Leśniczy powiedział ci idź pan kop i wyciągaj czołg bez wiedzy Nadleśniczego, to spokojnie mógłby zostać pozbawiony pracy w Lasach Państwowych :)
A Nadleśniczy na nic nie musi wyrażać zgody, Ustawa o Lasach daje im dużą swobodę działania. Chyba że byłyby naciski z poziomu Dyrekcji Regionalnej - ich rzadko kiedy interesują eksploratorzy, bo mają swoje problemy :)

Powodzenia :)))

Pracownik Administracji Lasów Państwowych
acer
Napisano
Niestety Wars też mi się to nie podoba, ale nie zmienie zdania na temat LP jako koszmaru z Franza Kafki. Taka to firma.
Napisano
to takie pozwolenie nie działa na terenie całego województwa ? myślałem że konserwator wydaje takie pozwolenia na tereny swojego działania a nie tylko np na kawałek lasu czy tam jakiegoś pola.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie