Skocz do zawartości

rogi w niemieckich hełmach ?

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wielkość rogów zależało od rozmiaru hełmu

rogi były potrzebne do mocowania tarcz, zakładanych na czoło hełmu - tarcze nie miały różnych rozmiarów a były uniwersalne - stąd trzeba było w jakiś sposób przystosować hełmy o różnym rozmiarze średnicy) do jednego typu pancerzy.

zastosowano rogi z podkładką w hełmach mniejszego rozmiaru - i rogi bez podkładki, w większych hełmach.
podkładka miała zapobiec klekotaniu pancerza na hełmie i dopasowaniu tarczy do mocowań tak, ażeby nie było żadnych luzów pomiędzy tarczą a hełmem

mam nadzieje że zrozumiesz co miałem na myśli :)
Napisano
Ja słyszałem,że te przyłbice to był iewypał" i szybko się z tego wycofano.Nie zdawały egzaminu.Pozdrawiam.
Napisano
Fotki płyty:
http://germanhelmetsinc.com/FAQ%20Brow%20plate0001.jpg
oraz mocowanie w tyłu, właśnie dlatego tylni nit w rogaczach był grubszy"
http://germanhelmetsinc.com/FAQ%20Brow%20plate0004.jpg

Oprócz płyt na hełmach Niemcy stosowali też pancerze płytowe na ciało... to dopiero musiał być niewypał ;)
Napisano
No tak to wiem ,ale moje pytanie dotyczy średnicy samego rogu na moim 1 zdjęciu róg wygląda jak by był frezowany i ma mniejszą średnicę, a na drugim zdjęciu jest taki jak w linku z z przyłbicą -czyli podkładka i jednakowa średnica na całej długości. Może chodzi o wzór lub wytwórcę ?
Napisano
napisze jeszcze raz

pancerze czolowe byly robione tylko w jednym rozmiarze. zeby weszly one na helm wywietrzniki musza byc w tej samej odleglosci miedzy soba
dlatego wystepuja przefrezowania na wywietrznikach, zeby wlasnie odstep pomiedzy nimi byl ten sam - niezaleznie od rozmiaru helmu
Napisano
moze tak być jak mówi feeder -bo slabo widać czy są nity-16ka miała nit prawie na smym dole 17tk-trochę wyżej a 18 juz go nie miał chodzi o mocowanie paska do hełmu -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie