beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Ten zamieszczony przeze mnie rysunek to pocisk odł-burz do M-30, ale ****współczesny***!Jeżeli kaliber = 122 mm, to naprawdę nie mamy wyboru. Teraz tylko rozpoznać typ pocisku.Tzn. - wybór jest tylko taki:- haubica M-30- haubicoarmata A-19http://www.battlefield.ru/guns/project_2.html25 kg waży pocisk do haubicoarmaty, do haubicy zaś niecale 22 kg - niezależnie od przeznaczenia.Zanieś na giełdę warzywną, to Ci zważą :))))pozdr,M
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Jesteśmy w domu - poznajesz toto z lewej strony?Pocisk przeciwpancerny BR471 - stosowany w haubicoarmatach A-19 (D-25) w czołgach IS-2 !!!
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Na zakończenie (doczytałem jeszcze trochę):Jest to na pewno pocisk przeciwpancerny (odł-burz miały zupełnie inny kształt - patrz zdjęcie poprzednie), stosowany w haubicoarmacie D-25(T/S).D-25 przenosiły czołgi IS-2, oraz działa samobieżne ISU-122 (ale nie SU-122).Waga pocisku 25 kg, niezależnie od typu.Typ może być dwojaki:BR-471, przeciwpancerny z ostrzejszym" czubkiem i 0.156 kg materiału wybuchowego.BR-471B, przeciwpancerny ze stępionym" czubkiem, bez materiału wybuchowego. Stępiony czubek stosuje się w celu lepszej przebijalności skośnie ukształtowanego pancerza.pozdr,MPS> Zastanawiam się tylko nad tym najszerszym pierścieniem. Na rysunkach jest on zaznaczony jako wypukły - kolorem czerwonym. U Ciebie jego już nie ma? Co się z nim działo po wystrzeleniu? Z czego był zrobiony?Dzięki temu można chyba poznać czy pocisk został zgubiony przed wystrzeleniem, czy było to pudło".
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Autor Napisano 10 Lipiec 2003 No nareszcie!!! Zdecydowanie jest to ten z lewej. Czy to znaczy, że nie ma w nim już mat. wybuchowego?. Pisałem, że jest wydrążony na pewnym odcinku. Pozdrawiam i dzięki za informacje.
mietek Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 TEn pierścień na czerwono zapewne był z miedzi, albo odpadł albo został zdemontowany jako metal kolorowy.
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 NIE, nie znaczy to że nie ma w nim materiału wybuchowego. Proszę przyjrzyj się dokładnie oznaczeniom i tabelom!!!Na rysunku:Ten z lewej to pocisk ppanc BR-471. I Ty znalazłeś na pewno pocisk ppanc.Z prawej odł-burz OF-471N z 3.8 kg mat. wybuchowego.ALE:----Spośród takich krótkich" pocisków jak ten z lewej - czyli ppanc - były dwa rodzaje: ostry i stępiony!Musisz sam zdecydować jaki jest ten Twój. Na rysunku jest ostry" (BR-471), czyli zawierający 156 gram jakiejś zrywćatki"(!!!)Natomiast według tabeli (link zamieściłem przedtem) stępiony" BR-471B nie ma mat. wybuchowego. Ale jaki jest ten Twój dokładnie - nie wiem.
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Jeszcze jedno - z troski o Twoje ręce i nie tylko ;-)KAŻDY pocisk do D-25 ważył 25 kilogramów!Zarówno odłamkowe z prawie 4 kg materiału wyb., jak i oba ppanc.BR-471 był wydrążony z tyłu w środku, a w przestrzeni umieszczono 156 g mat.BR-471B nie miał materiału, a wydrążony był pod miękkim czubkiem, który ulegał zgnieceniu i przyklejał się" do pochyłego pancerza, a wtedy walił właściwy czubek wewnętrzny.W obu pociskach z tyłu wkręcało się zapalnik, stąd to wydrążenie najprawdopodobniej, które opisujesz.Dwóch rzeczy nie rozumiem:- jednoczesnego braku kołnierza i zapalnika- faktu umieszczania zapalników w pociskach BR-471B - po co, skoro nie było w nich materiału?
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Temat mnie zdecydowanie wciągnął- poznałem budowę różnych pocisków ppanc z epoki :)Jeżeli na rysunku wiernie oddałeś kształt czubka to prawie na pewno jest to BR-471, z litego metalu, zawierający z tyłu materiał wybuchowy (ciut ciut :). Mówisz że jest wydrążenie 10 cm z tyłu. Czy zapalnik mógł mieć aż tyle? Na pewno na jego przedłużeniu umieszczony był mat. wybuch.Ten drugi typ ppanc BR-471B, jest nieco inny. Nie widziałem żadnego zdjęcia, ale parę rzeczy można domniemywać. Też jest krótki, ale ma stępiony czubek, _przykryty_ z kolei bardzo ostrym dla poprawy balistyki (ale namieszane!)Zobacz na tym rysunku - dwa pociski ppanc do działa 100 mm - z lewej jednolity, z prawej ze stępionym czubkiem pokrytym czepcem balistycznym. W tym przypadku OBA zawierają mat. wybuch.I jeszcze - ciągle nie rozumiem po co zapalnik w pocisku bez mat. wybuch.????pozdrawiam,Michał, Gdańsk.
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Autor Napisano 10 Lipiec 2003 Beaviso - zapewniam, że w samolubnej trosce o swoje członki, nie zrobię nic z tym pociskiem nie mając przynajmniej 200% pewności, że jest bezpieczny. W linku, który podałeś nie ma rysunków czy przekrojów. Ten mój jest identyczny jak ze skanu a nie widząc innego nie wiem czy jest stępiony czy nie, ale na pewno jest jednolity (więc nie ma miękkiego czubka). A czy przy okazji mógłbyś rzucić okiem na mój post Sposób wykorzyst. pocisku i określić jego rodzaj? Pozdrawiam.
beaviso Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Nie wiem jak możesz być aż tak skrajnie samolubny! ;-)Po prostu coś nie wierzę tej tabeli, która stwierdza że BR-471B nie miał mat. wybuch. i jednocześnie miał zapalnik. Po kiego czorta?Problem i tak chyba nie istnieje, bo Twoje znalezisko wygląda zdecydowanie na jednolity BR-471.Ciekawi mnie ciągle, czy jest to pocisk wystrzelony i spudłowany, czy niewystrzelony. Może ta pierwsza opcja (bo nie ma pierścienia)? Po upadku wywalił zapalnik i materiał eksplodował kierując energię wybuchu przez otwór z tyłu? Możliwe to jest? Przy tak grubej skorupie i tak małym ładunku chyba tak. Padający pocisk gwałtownie stracił prędkość i to mogło spowodować zadziałanie zapalnika.pozdrawiam Cię,M.PS> A tak naprawdę, to dopiero poznaję temat. Na razie nauczyłem się korzystać z Internetru. Z braku innych umiejętności nie potrafię określić pocisków zamieszczonych przez Ciebie w odrębnym poście.PS2> Niech się ktoś inny wypowie - zawsze jest tylu znawców, a teraz nic!
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Autor Napisano 10 Lipiec 2003 Otwór po zapalniku nie jest uszkodzony i można się dopatrzyć poprzez rdzęślady gwintu, ale może masz rację. Leży on w leju co najmniej 1,5m głębokości. Pozdrawiam.
mac Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 Brawo Beavisto !!Faktycznie to musiało cię wciągnąć !!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.