Skocz do zawartości

Pociski okretowe.

SP17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam pytanie - czy pocisk działa okrętowego powiedzmy ponad 100mm miał konstrukcję zewnętrzną, która od razu zdradza że to okrętowy czy niczym się nie różnił. Znalazłem taki w Oliwie kal. ponad 100mm ale nie 150mm. Jeden z kolegów poszukiwaczy twierdzi, że to z pancernika Gnaisenau ( nie wiem czy dobrze napisałem ). Pozdrawiam i czekam na ewentualny opis.
Napisano
Może być z torpedowców lub drugorzędnej artylerii krążowników - 105 mm, ewentualnie 127 mm. Gneisenau - nie wiem którego dnia go zatopiono.
Napisano
Nie chciałem niczego sugerować ale pasowałby kaliber 127mm. Pytanie jednak czy można taki rozróżnić od altyl. lądowej. Dodam jeszcze, że ma ok. 40cm długości.
Napisano
No właśnie czy można je jakoś zidentyfikować .Też kilka trafiłem za obwodową koło Gdyni.
Napisano
Nie znam się na detalach, ale co ciekawe artyleria okrętowa była 127 mm (np. starsze niszczyciele), a lądowa (w tym Flak) 128 mm...
Postaram się do jutra wybadać sprawę dot. typów okrętów na Zatoce i ich artylerii.

Pytanie poboczne - gdzie w okolicach 3M były stanowiska najcięższego Flaku 128 mm???
Napisano
Odp. na pytanie poboczne: Na pewno na Kolibkach na stanowiskach fortecznych. Poza tym to mogły być w innych miejscach na stanowiskach polowych.
Pozdro
Napisano
Kurczę, w Kolibkach aż 128? A nie 105?
A Markowiec? Rzucę okiem na www.xzn.prv.pl, ale i to nie jest chyba na 100%. 128 to była już rzadkość duża.

---------------------------------
O OKRĘTACH:
---------------------------------
Pierwszy rzut oka wykazał rzeczy następujące:

- artyleria okrętowa średniego kalibru z jednostek z 1945 na Zatoce to 150 mm lub 105 mm. Takie były działa na krążownikach, nowych niszczycielach i torpedowcach. Muszę posprawdzać czy nie było tam starszego niszczyciela, oraz co było na kanonierkach (Artillerie-Traeger).
Ale raczej 127 mm z okrętu w 1945 było trudno napotkać.

- artyleria lądowa to też 105 lub 150

- pozostaje Flak 128 mm

To tyle na razie :)
Dobranoc!
Napisano
Dodam jeszcze, że pocisk ten w tylnej częsci miał jakby frezowane wgłębienia dług. paru cm, coś co przypominało końcówkę lufy ISU-152 tylko oczywiscie nie przelotowe.
Napisano
Przedwczoraj w lesie międzi Chwarznem a Witominem znalazłem łuskę właśnie od ruskiego 122mm (tak mi sie wydaje, bo strasznie skorodowana).
Napisano
Dla zainterysowanych podaję okręty na zatoce osłaniające wojska lądowe oraz ich kal. art. ciężkiej i średniej:
Pancerniki kieszonkowe
Lutzow, Admiral Sheer 6 X 280, 8 X 150, 6 X 105 pl.
Ciężkie krążowniki
Prinz Eugen, Admiral Hipper 8 X 203, 12 X 105 pl.,
Lekkie krążowniki
Koln 9 X 150, 6 X 88 pl.
Leipzig 9 X 150, 8 X 88 pl.
Niszczyciele i trałowce
Z 25, Z 31 4 X 150
Z 34, Z 38, Z 39, 5 X 150
Paul Jacobi 5 X 127
T 28, T 33, T 36 4 X 105
Kanonierki
Soemba, Nienburg, Ostsee, Westflandern, Kemphan,Robert Muler, Beatrix

inne mniejsze

Amunicja okrętowa wiekszych kalibrów była przeciwpancerna i burząca w związku z czym mogły być różnice w kształcie i zapalniku.

Napisano
Witam
> Do Beaviso (pytanie poboczne)
Co do fortecznych syanowisk Flak 128mm to nie tylko Kolibki ale znajdowala sie jeszcze półbateria na Chwarznie.
Tyle ze brak tam centralnego stanowiska kierowania ogniem (dalmierza).
A i jeszce najprawdopodobniej na Oksywiu przy BASe, pasuje podstawa.
Pozdrowienia
Napisano
sp17 ---> Stal koroduje abrdz, a ruscy robili abrdzo dużo stalowych łusek... Dlatego tak przypuszczam i dedukuje :)
Napisano
Podsumowując:

Kriegsmarine raczej nie wchodzi w grę. Dzięki Mac za zebranie danych dot. artylerii okrętów. Jak widzicie były to praktycznie albo 150 mm albo 105 mm. Kaliber 127 mm był tylko na jednym niszczycielu i nie powiedziane że uczestniczył on w ostrzeliwaniu wybrzeża. Stanowczo zbyt małe prawdopodobieństwo.

Druga sprawa - kanonierki. Nie udało mi się znaleźć danych nt. ich uzbrojenia.
SAT5 (Robert Mueller 6), SAT6 (Soemba), SAT7 (Nienburg), SAT10 (Kemphaan), SAT16 (Westflandern) i SAT18 (Ostsee) to Schwere Artillerie Traeger, czyli nosiciele ciężkiej artylerii. Zapewne można było spotkać na nich popularne 150 mm, ale nie niżej. Natomiast Leichte Art. Tr., w naszym przypadku Prinses Beatrix (LAT1) to pewnie 88mm + szybkostrzelne.
Swoją drogą w Niemczech wydano książkę o ich działaniach na Zatoce!

A zatem uważam, że mógłbyć to Flak 128 mm, albo najbanalniej na świecie radzieckie 122 mm.

pozdrawiam,
M.
Napisano
Żeby rozwiać wątpliwości będę musiał wrzucić fotkę tylko nie mam cyfrówki. Do domu raczej nie będę tego targał, być może już jest u kogoś w kolekcji. Drżyjcie sąsiedzi)))))). Pozdrawiam.
Napisano

No ja się na tym kompletnie nie znam (rozpoznawanie amunicji).

Ale wyszukałem takie coś:
- radzieckie 122 mm miały osobno pocisk, zaś osobno ładunek miotający. Może zatem znalazłeś zgubiony iewypał" (a nie niewybuch?)?
- typy pocisków odłamkowo-burzących 122mm: OF471, OF471N (działa), OF462 (haubice). Waga 25 lub 21,7 kg. Zapalniki RGM lub D-1.

Na fotografii z katalogu wyposażenia armii rosyjskiej, masz _współczesny_ pocisk do nadal używanych haubic M-30 wz. 1938 - takich jakie były podczas wojny. Waga 21.8 kg. Nie sądzę aby zaszły znaczące zmiany w wyglądzie przez 60 lat :)

pozdro i trzymaj się z dala od świństw,
M

Napisano

Witam. Zrobiłem dzisiaj rekonesans i okazało się , że pocisk jeszcze leży.Na fotce prezentuję jego rysunek ( fotka kiepska bo nie mogę dostać się do programu obrabiającego). Rysunek w skali 1:2 udało mi się narysować bardzo wiernie. I tak: kaliber - 122mm, długość - 355mm, pierwszy i drugi rowek o szerok. 9mm, ostatni ma 30mm - wydaje mi się, że tu był pirścień uszczelniający. Od tyłu jest wydrążony - średn.65mm mażna dopatrzyć się gwintu, długość wydrążenia - 101mm. I to wszystko, aha jak na żelastwo o dług. 35cm jest strasznie ciężkie (ze 20kg.?). Oprócz pytania z jakiego działa pochodzi (chyba jednak lądowe?)drugie pytanie czy wewnątrz nie ma już materiału wybuchowego - jest chyba za ciężki na odłamkowy. Pozdrawiam.

Napisano
Mac - jeśli na skanie powyżej mego rysunku zamieściłeś pocisk haubicy M-30 to znaczy, że moje znalezisko jest nie od tej broni.Tak więc zagadka wciąż aktualna. Pozdrawiam. P.S. - garnek oczyszczony?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie