Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Pax :) ale jak jest Pax to nie ma rozwoju....wątku ;) Możecie podac przykłady literatury na podstawie której prowadziliście poszukiwania i uwiarygodniła się w Waszych oczach po znalezieniu jakiś fantów? ( to pytanie nie ma podwójnego dna) :)a to że czcionka jest w brunatnym kolorze jest całkowicie przypadkowe :)
danieloff Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Z pomocą pamiętnika Sławoja Składkowskiego Moja służba w Brygadzie" namierzałem miejsca walk i potyczek I Brygady Legionów oraz wojsk austro - węgierskich z rosyjskimi w okolicach Lublina. Znaleziska w zasadzie potwierdziły relacje książkowe, konkretnie pod Jastkowem, gdzie miała miejsce opisana tam bitwa z udziałem m.in. 4 pp pod dowództwem płk. Roi, znalazłem michałka" i guziki legionowe oraz austriackie. Co do innych miejsc, to np. przeglądałem Studzianki" Przymanowskiego przed wyjazdem w tamte rejony, mapki, opisy działań, ale po dotarciu na miejsce szukałem już raczej na wyczucie, nie zawsze da się trzymać mapki lub wytyczonego wg. informacji książkowych planu.
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 A wracając do czerwonej zarazy" to dedykuje wszystkim jej niezłomnym obrońcom wiersz Józefa BorowskiegoCzekamy na ciebie, czerwona zarazo,Byś wybawiła nas od czarnej śmierci.Coś kraj nasz najpierw rozdarłszy na ćwierci,Była zbawieniem, witanym z odrazą...".
pik78 Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Pewnie ze propaganda-koles urodzil sie faszystą i zdechł faszystą...Mnie interesuje jak opisy walk w okolicach Szczecina mają sie z rzeczywistoscia? Czy te opisy kogos naprowadzily na jakies ciekawe miejscowki ? Wykopal ktos w tych okolicach jakieś fanty po chołocie Degrella ?!pzdr
administrator Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Jeśli nie chcesz żeby Twój własny wątek poleciał to się pohamuj trochę... Nie mam zamiaru już się bawić w kosmetykę wątków. Nie będzie normalnej rozmowy - będę kasował całość.
a.korbaczewski Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Narodowo Socjalistyczna... NSDAP, to chyba zupełnie wskazuje na skrajną prawicowość i nie ma dyskusji. Ale jeśli naziole są skrajną prawicą, to kim są w takim razie monarchiści?
administrator Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Na razie usunąłem profilaktycznie 2 posty pika78 i Wercyngetoryksa.
Kassai Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Coż Degrelle miał bardzo dobrych nauczycieli którzy dali mu dobre podstawy. Szkoła średnia prowadzona przez Jezuitów w Namur, a potem wydział prawa na Uniwersytecie w Louvain, gdzie aktywnie działał w Akcji Katolickiej.Jak myślicie o kim to, kiedy i kto to napisał???Ten polip odrósł i lud wyssał blady.Wygnać go była kiedyś wielka praca,Ma nas za trupa ten szakal i wraca.I proponuje dokładnie to przeczytać - daje do myślenia.Jedną z wielkich sił Towarzystwa Jezusowego, poza jego przedziwnym doborem nowych członków, jest to, że nie istnieje już żadne współzawodnictwo między nim a innemi zakonami. Pojednanie między dominikanami a jezuitami jest dokonane oddawna. Assumpcjoniści, redemptoryści czy liguoryści są tylko narzędziami, niekiedy przybranemi nazwami jezuitów. Nie zajmując się żadnem dziełem dobroczynności, mając tylko przedsięwzięcia płatne i dobrze się opłacające, mianowicie szkoły dla klas zamożnych, jezuici są bogatsi sami jedni od wszystkich innych zakonów i zapewniają sobie tym sposobem, gdy zachodzi potrzeba, pomoc w społeczeństwie cywilnem. Prawie cała prasa katolicka obu półkul jest im podległa, a mają swoich ludzi nawet w prasie liberalnej. Obok biurokracji, którą zresztą przeniknęli oddawna, jezuici są jeszcze, mimo środków, powziętych przeciw nim we Francji, najlepiej zorganizowaną władzą tego kraju" (Reinach, 1924 ).
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Dziwię się Administratorze tej wybiórczej cenzurze, post w którym koleś nazywa mnie idiotą został, mój dużo bardziej kulturalny usunąłeś.... dziwne, odniosłem się tylko do ataku i jak sam widzisz apeluje o trzymanie się wątku.
pik78 Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Rozumiem ,ale niech ten pan ,nie miesza mnie do tego bagienka !Nie rozumiem za co mi sie dostalo ,napisalem 1 raptem post i to w calkowicie w temacie -o pozostalosciach w ziemi po tych zolnierzach" ?!Szuka dymow na forum ? Nudzi sie ?pzdr Tomek
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Korbaczewaski chyba cos ci się w analizie kompletnie popieprzyło ;) Spytaj jakiegos kolegi z politologii. Ustrój w Niemczech Adolfa był stricte socjalistyczny ! Dziwie się że twierdzisz inaczej
administrator Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Post Lokomotywy także usunąłem. Nie jest to wybiórcza cenzura - jestem właśnie w trakcie robienia rocznego sprawozdania w firmie a drugą ręką administruję forum - nie jestem w stanie ogarnąć całego wątku w jednej chwili.
Grzechotnik Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 To napisał Słowacki Ale czy ja dobrze widzę REDEMPTORYŚCI? narzedzie i przebrani jezuci, mający w swych łapach prasę obu półkul? I to napisano w 1924? Prorok jaki czy co - Wszystko pasuje, TV Trwam, ojczulek i jego radio i ich poglądy nawet Degrelle tu pasuje - i jak niewierzyć w czrną mafię.
wulfgar Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Sorry ale a.korbaczewski ironizował jak myśle i ma racje.
a.korbaczewski Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 a może by założyć oddzielne forum : Pyskówy albo Jątrzenie?
Wercyngetoryks Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Albo kanał Ja naprawdę chciałem tylko sobie spokojnie kopać" ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.